Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mi a hüvelyszárazság? – Okok és kezelési lehetőségek

Gyakori probléma, mégis tabutémának számít, és sokan azzal sincsenek tisztában, hogy a hüvelyszárazság nem csupán a változókorba lépő nőket érinti. Elmondjuk, miért ne hunyj szemet felette!

A hüvelyszárazság változókor idején majdnem minden második nőt érintő probléma, bár csak minden negyedik vagy ötödik mer erről beszélni az orvosának. A klimax során fokozatosan csökken, majd megszűnik a petefészek-hormonok termelése. Az ösztrogénhiány következtében a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága, emiatt a következő tünetek jelentkezhetnek:

  • csökken a hüvelyhám nedvességtartalma, vastagsága és rugalmassága
  • a nemi aktus fájdalommal, és akár apró hámsérülésekkel is együtt járhat,
  • a mindennapokban is állandósulhat az égő, viszkető, feszülő érzés.

Mivel a száraz hüvelyhám sérülékenyebb, illetve kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben, gyakoribbá válhatnak a hüvelyi és az alsó húgyúti fertőzések is.

Nemcsak a változókor problémája, fiataloknál is előfordul hüvelyszárazság

Életkortól függetlenül kialakulhat a hüvelyszárazság:

  • dohányzóknál,
  • nem túl gyakori szexuális élet mellett,
  • szülést követően, a szoptatás időszakában,
  • egyes gyógyszerek – hormonális fogamzásgátlók, antidepresszánsok, antihisztaminok – szedése kapcsán.
Hüvelyszárazság okai

Ne hunyj szemet a hüvelyszárazság felett. Fotó: getty

És még:

  • A méh- vagy petefészek-eltávolítás ugyancsak változókori tüneteket okoz, életkortól függetlenül.
  • Bizonyos autoimmun betegségek szövődménye is lehet az ösztrogénhiány, aminek következtében hüvelyszárazság alakulhat ki.
  • A nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye az ösztrogénhormon termelésének csökkenése, így sugárkezelés, kemoterápia közben, illetve után is kialakulhat hüvelyszárazság.
  • Társulhat stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz, valamint táplálkozási zavarokhoz egyaránt.

Hagyjuk a struccpolitikát!

A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására ma már több lehetőség közül választhatunk. A vizes alapú készítmények nagyon kedveltek, de ezekről tudni kell, hogy bár könnyen felszívódnak, viszont akár már az aktus közben újra használni kell őket. Az olajok szintén segítenek, és hatásuk lényegesen tovább tart, mint a vizes alapú készítményeké, hátrányuk viszont, hogy a használat során a hüvelyfalra is rátapadnak, és gyakran csak napokkal később válnak le onnan olajos folyás formájában.

A változókori hüvelyszárazság esetén valódi segítséget jelenthetnek a hüvelyi hidratálókrémek és kúpok. Ha ez mégsem lenne elegendő, megkísérelhetjük ösztrogéntartalmú lokális készítmények alkalmazását is a hüvelyszárazság ellen.

A legújabb módszer a lézeres kezelés, melynek során a hüvelyi szövetek kollagéntermelését serkentik. Ennek hatására a hüvelyhám gyorsabban regenerálódik, kellően megvastagszik.

Mindemellett a rendszeres szexuális élet is javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Csökkenti a kockázatot az is, ha valaki nem cigarettázik, hiszen a dohányzás rontja a szövetek vérkeringését. A kutatási eredmények alapján kisebb eséllyel alakul ki hüvelyszárazság azoknál, akik természetes úton szültek, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem, vagy császármetszéssel hoztak gyermeket a világra.

Fontos! Hüvelyszárazságra semmiképpen sem szabad babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, de akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek! Ne szégyelljünk segítséget kérni!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top