Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: tévhit, hogy csak változókori probléma

Óriási tévhit, hogy a hüvelyszárazság csak a változókorba lépő nőket érinti, mert sok esetben a fiatalabb generációt sem kíméli. Mi válthatja ki? Egyáltalán lehet ellene tenni? Itt minden választ megtalálsz!

A klimax során csökken az ösztrogénszint, emiatt a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, vérellátottsága romlik. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat a mindennapokban is.

A hüvelyszárazság fiatalabb nőknél is jelentkezhet:

  • szülés után, a szoptatás idején,
  • cukorbetegség szövődményeként,
  • stresszes életmód miatt vagy evészavarokhoz társulva,
  • dohányzóknál,
  • nem túl gyakori szexuális élet miatt,
  • emlőrák és egyéb nőgyógyászati daganatok hormonkezelését, kemoterápiáját vagy sugárkezelését követően.
Hüvelyszárazság nem csak változókori probléma

Nemcsak a klimax velejárója a hüvelyszárazság. Fotó: getty

Egyes fogamzásgátló tablettáknak számos mellékhatása lehet, melyek az esetek többségében kis idő múlva elmúlnak. Ilyen egyebek között a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez okozza a tüneteket, másfajta fogamzásgátló módszerre való áttérés megoldást nyújthat.

„Az elmúlt időszak nagyon stresszes volt számomra, semmire nem volt időm, a táplálkozásom is rendszertelenné vált, és az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy rengeteget dohányoztam. Az állandó rohanás közepette arra lettem figyelmes, hogy a párommal való szexuális együttléteink is egyre kellemetlenebbek, már-már fájdalmasak számomra. A feszülő, égő érzés napközben sem akart múlni, ezért felkerestem a nőgyógyászomat. Kiderült, hogy a rohanó, stresszes életmódom, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozásom, valamint a sok dohányzás megviselte a hormonháztartásomat és hüvelyszárazság alakult ki nálam. Nagyon meglepődtem, és őszintén szólva meg is ijedtem, hiszen csak 38 éves vagyok! Hidratáló-regeneráló hüvelykúpot kezdtem használni, és változtattam az életmódomon, ami segített a problémámon és már sokkal jobban érzem magam. Most már minden rendben, de nagy lecke volt” – mesélte Kati.

Ne ijedjünk meg, inkább cselekedjünk!

Ha nem teszünk semmit, a hüvelyszárazság csak a pokol kezdete lesz: az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége. Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és a savas környezet megváltozik, elszaporodnak a kórokozók, megnő a különféle hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye. A kezeletlen hüvelyszárazság következményeként tehát gyakrabban alakulhat ki bakteriális hüvelyfertőzés, illetve hólyaghurut is.

Az aktust síkosító használatával könnyebbé tehetjük, de mivel a hatás csak pillanatnyi, a mindennapi kellemetlen érzésre ez nem nyújt tartós megoldást.

Fontos! Nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis ezekkel könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére! A gyógyszertárakban kaphatók speciálisan erre a célra gyártott, különböző összetételű krémek, kúpok, amelyek segíthetnek a probléma enyhítésében.

Kézenfekvő lehet hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása, mivel alapvetően ösztrogénhiány okozza a problémát. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, ilyenkor érdemes inkább hormonmentes, ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket használni.

Amit nem lehet elégszer hangsúlyozni!

Fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a problémánkkal, merjünk beszélni róla, és ne ijedjünk meg a tünetek jelentkezésekor. Inkább keressük fel minél előbb a nőgyógyászunkat, aki javaslatot tesz a számunkra megfelelő terápiára.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top