Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: nemcsak időskori probléma

Hüvelyszárazság – egyebek mellett – akkor alakulhat ki, ha a szervezet ösztrogénszintje jelentősen lecsökken, amit a menopauzán kívül számos egyéb ok is kiválthat!

A hüvelyszárazság a változókor idején majdnem minden második nőt érinti, bár csak minden negyedik vagy ötödik fordul orvosához segítségért ezzel a problémával.

Ilyenkor csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága, emiatt

  • nincs megfelelő nedvesedés,
  • csökken a hüvelyhám sikamlóssága,
  • a nemi aktus fájdalommal, és akár apró hámsérülésekkel is együtt járhat,
  • a mindennapokban is állandósulhat az égő, viszkető, feszülő érzés.
Fiatalkori hüvelyszárazság

Sok fiatal nőt érint a fiatalkori hüvelyszárazság.

Nemcsak a változókorban lévő nőket érinti, fiatalkorban is előfordul hüvelyszárazság

Már 40 év alatti életkorban is kialakulhat a hüvelyszárazság, aminek növelheti az esélyét például a stresszes életmód, a dohányzás, a nem túl gyakori szexuális élet, de társulhat lelki vagy párkapcsolati problémákhoz, betegségekhez, illetve bizonyos gyógyszerek szedéséhez is.

Fiatalkori ösztrogénszint-csökkenés miatti hüvelyszárazság előfordulhat:

  • a szülést követő, és a szoptatás alatti időszakban
  • a méh- vagy petefészek-eltávolítás okozta mesterséges változókorban
  • nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következményeként (sugárkezelés, kemoterápia és a hormontermelésre ható gyógyszeres kezelések közben, illetve után)
  • bizonyos autoimmun betegségek szövődményeként
  • egyes gyógyszerek – hormonális fogamzásgátlók, antidepresszánsok, antihisztaminok – mellékhatásaként
  • táplálkozási zavarokhoz társulva.

„Az elmúlt időszak nagyon stresszes volt számomra, éjjel-nappal dolgoztam, semmire sem volt időm, a táplálkozásom is meglehetősen rendszertelenné vált ezáltal. A párommal, Zoltánnal 2 éve vagyunk együtt, és azt vettem észre, hogy a szexuális együttléteink egyre kellemetlenebbek számomra. A feszülő, égő érzés nem akart múlni napközben sem, ezért felkerestem a nőgyógyászomat. Kiderült, hogy a tartósan stresszes életmódom, a rendszertelen és egészségtelen táplálkozásom megviselte a szervezetemet és hüvelyszárazság alakult ki nálam. Nagyon meglepődtem, hiszen csak 35 éves vagyok, azt hittem, ez csak a változókorú nőknél fordulhat elő, de tévedtem! Az orvosom elmondta, hogy a különböző síkosítók segíthetik az együttléteket átmenetileg, de a hüvelyszárazságot nem csupán az aktus idején, hanem tartósan is kezelni kell, így hidratáló-regeneráló hüvelykúpot is kaptam. Szerencsére most már minden a régi a munkámban és a hálószobában egyaránt” – mesélte Dorka.

Mit tehetünk az első kétségbeesés után?

Az aktust síkosító használatával ugyan könnyebbé tehetjük, de a mindennapi kellemetlen érzésre ez nem nyújt tartós megoldást.

A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására ma már több lehetőség közül választhatunk.

Kézenfekvő lehet hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása, amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, ilyenkor érdemes inkább ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket használni.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top