Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: nem szívesen beszélünk róla, de tehetünk ellene

Még mindig tabutéma, pedig nem szabadna tragédiaként felfogni és titkolni, hiszen mint annyi mindenre, a hüvelyszárazságra is van megoldás!

A rettegés foka: változókori hüvelyszárazság

A klimax során csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is.

Nem csak változókorban

A hüvelyszárazság különböző okokból fiatalabb nőknél is jelentkezhet, például:

  • szülés után, a szoptatás idején,
  • cukorbetegség szövődményeként,
  • stresszes életmód miatt vagy evészavarokhoz társulva,
  • emlőrák és egyéb nőgyógyászati daganatok hormonkezelését, kemoterápiáját vagy sugárkezelését követően.

Egyes fogamzásgátló tabletták több, nem kívánt mellékhatást eredményezhetnek, melyek az esetek többségében kis idő múlva elmúlnak. Ilyen egyebek között a libidó csökkenése és a hüvelyszárazság. Amennyiben bebizonyosodik, hogy valóban ez okozza a tüneteket, egy másik készítményre való áttérés megoldást nyújthat.

Mindent a hüvelyszárazságról

Még mindig tabutéma. Fotó: getty

Fontos! Nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére!

Mitévők legyünk?

A hüvelyszárazság, a nedvesedés hiánya nem csupán a szexuális életet keseríti meg, de a mindennapokban is állandó égő, feszülő érzést okoz, és gyakoribb hüvelyfertőzéssel vagy felfázással is járhat.

A gyógyszertárakban kapható, a hüvely hidratálására, regenerálására szolgáló krémek vagy hüvelykúpok tartós, napi használata sokat segíthet, míg a síkosítók az együttléteket könnyítik meg, viszont csak átmeneti a hatásuk.

Mivel a hüvelyszárazság többnyire hormonhiányra vezethető vissza, a nőgyógyász szakorvos a terápia várható előnyei és a lehetséges kockázatok megfelelő mérlegelése után gyakran hormontartalmú hüvelyi készítmény alkalmazását javasolja.

Hormonmentes és hatékony

Ma már lehetőségünk van lézeres eljárást is választani. Ez a terápia a változókori hüvelyszárazságra ad olyan megoldást, aminek köszönhetően újra élvezhetőek lesznek az intim pillanatok.

A kezelés során lézerrel megerősítik a hüvelyhám alatti kötőszövetet, vagyis újra rugalmassá teszik a hüvely falát, így nem kell többet a berepedezéstől, a fertőzésektől és a fájdalomtól sem tartani. Többszöri kezelés után a gyulladt állapot megszűnik, és a szexuális együttlétek sem okoznak majd többé kellemetlen pillanatokat.

Választási lehetőségek tehát vannak, a lényeg, hogy merjünk beszélni a hüvelyszárazságról orvosunkkal, aki így minél előbb megoldást tud ajánlani a problémánkra.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top