Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mi áll a hüvelyszárazság hátterében? Ez az 5 dolog biztosan

A hüvelyszárazság életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat, méghozzá számos okból. A feszülő-viszkető érzés pedig akár állandósulhat odalent. Mi lehet ennek az oka?

A hüvelyszárazság kialakulásáért az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya a felelős. A probléma leggyakrabban a változókorral együtt jelentkezik, ekkor ugyanis a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken. De sajnos az ösztrogénszint csökkenése számos egyéb okból bekövetkezhet.

Hüvelyszárazság hátterében

Sok tényező áll a hüvelyszárazság hátterében. Fotó: getty

Nézzük, mi állhat a háttérben!

1. Szülés után

Szülés után, különösen a szoptató nőknél jellemzően hormonális okokból alakulhat ki ez a kellemetlen tünet. Ha az együttlét nem megy igazán olajozottan, annak sok esetben a hüvelyszárazság az oka. Nem érdemes emiatt kétségbeesni, hiszen létezik hormonmentes segítség a problémára.

2. Kemo- és sugárterápia

A nőgyógyászati daganatos betegek kezelése során a kemo-, illetve a sugárterápia mellékhatásaként ugyancsak kialakulhat hüvelyszárazság. Egyes szövetek rosszindulatú sejtburjánzását az ösztrogén hormon elősegítheti, így bizonyos típusú daganatos betegségek, például emlőrák esetén kerülni kell a hormontartalmú készítményeket.

Tudtad? Lelki gondok is okozhatnak hüvelyszárazságot, amelyek hátterében gyakran a stresszes életmód, partnerkapcsolati problémák, a szexuális élet zavarai állnak.

 

3. Gyógyszerek

A fogamzásgátlót szedő nők közül többen panaszkodnak amiatt, hogy amióta a gyógyszert szedik, semmi kedvük a szexhez se lelkileg, se testileg. A hormontartalmú gyógyszerek ugyanis befolyásolják a szervezet hormonháztartását, így egyebek mellett a libidóra is hatnak. Egyéb gyógyszerek mellékhatásaként is kialakulhat hüvelyszárazság, ami nem csupán a szexuális életet nehezíti meg, hanem akár a mindennapokban is kényelmetlenséget okozhat.

„Nagyon vágytam már párkapcsolatra és a fellegekben jártam, amikor megismerkedtem a mostani párommal.  Fogamzásgátló tablettát kezdtem el szedni, de pár hónap után éreztem, valami nincs rendben. Feszülő, viszkető érzésem lett odalent, és egyre kevésbé kívántam a barátom. Nagyon megijedtem, ezért újra elmentem az orvosomhoz, aki megállapította, hogy a fogamzásgátló miatt hüvelyszárazság alakult ki nálam. Azonnal gyógyszert váltottunk, és kaptam hüvelyi hidratáló készítményt is, aminek segítségével végül helyreállt a rend” – mondta a 33 éves Mónika.

Tudtad? Az alsó húgyutak gyulladásos megbetegedései (például hólyaghurut) hüvelyszárazságot okozhatnak. Hasonló következménnyel járnak a hüvely bakteriális vagy gombás fertőzései.

4. Fogyókúra

A hirtelen testtömegvesztés alaposan összezavarhatja a hormonrendszert, és ennek csupán az egyik kellemetlen mellékhatása lehet a szexuális élet ellehetetlenülése a hüvelyszárazság miatt.

5. Stresszes életmód

A nők hormonrendszere különösen érzékeny a stresszre, és ha az egyik legfontosabb női hormon, az ösztrogén szintje valamiért lecsökken, hüvelyszárazság is kialakulhat. Így mindenképp figyeljünk magunkra és testünk jelzéseire, próbáljunk ki relaxációs technikákat, sportoljunk vagy jógázzunk.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top