Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról

Tény, hogy nem szívesen beszélünk róla, pedig sok nő nincs tisztában a hüvelyszárazsággal és az ezzel járó kellemetlenségekkel. Mi most megtörjük a csendet!

Tévhit: a hüvelyszárazságot csak az ösztrogénszint csökkenése idézheti elő

A hüvelyszárazság az ösztrogénszint csökkenésének gyakori következménye, amit akár fiatalon is megtapasztalhatunk. A menstruációs ciklus első szakaszában, amikor kevesebb ösztrogén termelődik, életkortól függetlenül érezhetünk hüvelyszárazságot, de a dohányzás, és a nem túl sűrű szexuális élet is növelheti a hüvelyszárazság kialakulásának az esélyét.

Tény: hüvelyszárazság ellen nem hatásosak a házi praktikák

Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis könnyen tönkre tehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére! A gyógyszertárakban speciálisan erre a célra gyártott, különböző összetételű krémek, kúpok kaphatók, amelyek hosszú távon segíthetnek a probléma enyhítésében.

huvelyszarazsag

Hitek és tévhitek a hüvelyszárazságról Fotó: iStock

Tévhit: a hüvelyszárazság csak a változókorba lépő nőket érintheti

A hüvelyszárazság különböző okokból (például hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia mellett, szülés után, a szoptatás idején, cukorbetegség, stresszes életmód miatt) a fiatalabb nőknél is jelentkezhet, de daganatos megbetegedések hormonkezelését, kemoterápiáját vagy sugárkezelését követően is felléphetnek hasonló problémák.

Tény: a menopauza időszakában alakul ki tartósan a hüvelyszárazság

Az egészséges női szervezet esetében a hüvelyszárazság jellemzően a kor előrehaladtával, a menopauza idején állandósulhat. Mivel az ösztrogéntermelés változókorban először fokozatosan csökken, majd végleg megszűnik, érthető, hogy miért a menopauza időszakában alakul ki tartósan a hüvelyszárazság.

Tudtad? A hüvelyszárazság kialakulhat a stresszes életmód, párkapcsolati problémák vagy akár egy gombás fertőzést követően is.

Tény: a hüvelyszárazság a házasélet megrontója

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis az együttlét ilyenkor fájdalmassá válhat, ami előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezet. Ez pedig nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja, így minél előbb orvosolni kell a problémát! Ráadásul az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége.

Tévhit: a probléma nem kezelhető

Van megoldás: amennyiben ösztrogénhiány okozza a hüvelyszárazságot, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt. Ilyenkor, valamint a nem hormonális eredetű hüvelyszárazság tüneteinek enyhítésére is célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket alkalmazni.

További jó hír: Sokaknál már az is beválik, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor javul a hüvely szöveteinek vérellátása, ami késlelteti, vagy akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top