Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Mindent a hüvelyszárazságról

A hüvelyszárazság sok nőt érint, ráadásul ez nemcsak az idősebb korosztály problémája. A romantikus pillanatok igazi, könyörtelen gyilkosáról épp itt az ideje kicsit részletesebben beszélni!

A hüvelyszárazság változókor idején majdnem minden második nőt érint, bár csak minden negyedik vagy ötödik mer erről beszélni az orvosának. A klimax során csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága, emiatt

  • nincs megfelelő nedvesedés,
  • csökken a hüvelyhám sikamlóssága,
  • a nemi aktus fájdalommal, és akár apró hámsérülésekkel is együtt járhat,
  • a mindennapokban is állandósulhat az égő, viszkető, feszülő érzés.

Mivel a száraz hüvelyhám sérülékenyebb, illetve kevésbé ellenálló a fertőzésekkel szemben, gyakoribbá válhatnak a hüvelyi és húgyúti fertőzések.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Igen, létezik: fiatalkori hüvelyszárazság

Életkortól függetlenül kialakulhat a hüvelyszárazság: például a dohányzás, vagy a nem túl gyakori szexuális élet is növelheti a kialakulásának az esélyét.

Ezen kívül még egy sor más tényező is szerepet játszik:

  • Szülést követően, a szoptatás időszakában is jelentkezhet hüvelyszárazság, amikor ugyancsak alacsonyabb az ösztrogénszint.
  • Egyes gyógyszerek – hormonális fogamzásgátlók, antidepresszánsok, antihisztaminok – szedése kapcsán szintén.
  • A méh- vagy petefészek-eltávolítás ugyancsak változókori tünetek okoz, életkortól függetlenül.
  • Bizonyos autoimmun betegségek szövődménye is lehet az ösztrogénhiány, aminek következtében hüvelyszárazság alakulhat ki.
  • A nőgyógyászati daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye az ösztrogénhormon termelésének csökkenése, így sugárkezelés, kemoterápia és a hormontermelésre ható gyógyszeres kezelések közben, illetve után is kialakulhat hüvelyszárazság.
  • Társulhat hüvelyszárazság a stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz, valamint táplálkozási zavarokhoz egyaránt.

Nem kell megijedni, van megoldás!

A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására ma már több lehetőség közül választhatunk: számos síkosító kúp, krém létezik, amely segítséget nyújt abban, hogy az együttlétek ne legyenek fájdalmasak. A vizes alapú készítmények nagyon kedveltek, de ezekről tudni kell, hogy bár könnyen felszívódnak, viszont akár már az aktus közben újra használni kell őket. Az olajok szintén segítenek, és hatásuk lényegesen tovább tart, mint a vizes alapú készítményeké. Hátrányuk, hogy a használat során a hüvelyfalra is rátapadnak, és gyakran csak napokkal később válnak le onnan olajos folyás formájában.

A változókori hüvelyszárazság esetén valódi segítséget jelenthetnek a hüvelyi hidratálókrémek és kúpok. Ha ez mégsem lenne elegendő, megkísérelhetjük ösztrogéntartalmú lokális készítmények alkalmazását is a hüvelyszárazság ellen.

A legújabb módszer a lézeres kezelés, melynek során a hüvelyi szövetek kollagéntermelését serkentik. Ennek hatására a hüvelyhám gyorsabban regenerálódik, kellően megvastagszik.

Jegyezd meg! A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az együttlétek megkönnyítésére, azonban semmiképpen sem érdemes babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak, de akár a hüvely falának sérüléséhez is vezethetnek!

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top