Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Óriási tévhitek a hüvelyszárazságról

Valahogy még mindig kellemetlennek érzik a nők, hogy beszéljenek a hüvelyszárazságról. Nem csoda, hogy megannyi tévhit kering a köztudatban a témával kapcsolatban. Ezeket szeretnénk most eloszlatni.

Tévhit 1: A hüvelyszárazság ellen hatásosak a házi praktikák

Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad házi praktikákkal próbálkozni a hüvelyszárazság ellen, ugyanis ezekkel könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját. Egyetlen testápoló, babaolaj sem alkalmas a tünetek kezelésére! A gyógyszertárakban kaphatók speciálisan erre a célra gyártott, különböző összetételű krémek, kúpok, amelyek segíthetnek a probléma enyhítésében.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Tévhit 2: A hüvelyszárazság csak a változókorba lépő nőket érintheti

A hüvelyszárazság különböző okokból, például hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia mellett, szülés után, a szoptatás idején, cukorbetegség, stresszes életmód miatt akár fiatalabb nőknél is jelentkezhet. De nőgyógyászati daganatos megbetegedések hormonkezelését, kemoterápiáját vagy sugárkezelését követően is felléphetnek hasonló problémák.

Tévhit 3: A hüvelyszárazság csak a mi problémánk

Ez sem igaz, mert a hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során is gondot jelent, ugyanis az együttlét ilyenkor mindkét fél számára fájdalmassá válhat, ami előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, végső esetben pedig szexuális elhidegüléshez is vezethet. Ez pedig mind a párkapcsolatot, mind pedig az önbizalmat egyaránt rombolja.

Tévhit 4: A probléma nem kezelhető

Van megoldás: amennyiben ösztrogénhiány okozza a hüvelyszárazságot, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt, vagy kockázatos.  Ilyenkor, valamint a kezdeti, enyhe tünetek enyhítésére célszerű hormonmentes ápoló, hidratáló összetevőket tartalmazó, kombinált készítményeket alkalmazni. A vizes bázisú síkosítók is segítenek, de hatásuk csak pillanatnyi.

Tévhit 5: A sok szex okozza

Épp ellenkezőleg! Sokaknál már az is beválik hüvelyszárazság ellen, ha rendszeresebben élnek szexuális életet. Ilyenkor ugyanis javul a hüvely szöveteinek vérellátása, ami késlelteti, vagy akár meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását.

Tévhit 6: Nincs összefüggés a gyakoribb hüvelyfertőzés és a hüvelyszárazság között

Az elvékonyodott, száraz hüvelyhám sérülékennyé válik, emiatt gyengül a fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége. Ha felborul a hüvelyflóra egyensúlya, és a savas környezet megváltozik, elszaporodnak a különféle kórokozók, megnő a különféle hüvelyi fertőzések kialakulásának esélye. A kezeletlen hüvelyszárazság következményeként tehát gyakrabban alakulhat ki bakteriális hüvelyfertőzés, illetve hólyaghurut.

Tévhit 7: A mi hibánk!

Az ösztrogénszint csökkenését többnyire nem mi generáljuk. A klimax során, vagy szülést követően, szoptatás alatt ez természetes folyamat, illetve bizonyos betegségek, kezelések következményeként vagy mellékhatásaként szintén csökkenhet az ösztrogén termelődése a szervezetben.

Tévhit 8: Ne beszéljünk róla!

Óriási tévhit! Fontos, hogy tudjuk, nem vagyunk egyedül a problémánkkal, merjünk beszélni róla, és ne ijedjünk meg a tünetek jelentkezésekor. Helyette minél előbb keressük fel a nőgyógyászunkat, aki javaslatot tesz a számunkra megfelelő terápiára.

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top