Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Az intim pillanatok könyörtelen gyilkosa: a hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság és az intim együttlétek minősége között szoros az összefüggés. Olyannyira, hogy a kapcsolatunk is zátonyra futhat emiatt. Beszéljünk róla!

A hüvelyszárazság a változókor egyik jellemző tünete. Az ösztrogénszint jelentős csökkenésének következtében a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Az ösztrogénszint csökkenése számos egyéb okból is bekövetkezhet, már fiatalabb korban is:

  • kemo- vagy sugárterápiát követően,
  • bizonyos gyógyszerek hatására,
  • szülés után,
  • szoptatás idején.
  • akár drasztikus fogyókúrák és evészavarok miatt,
  • a stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz társulva is jelentkezhet.

A hüvelyszárazságot nemcsak az együttlétek idejére, hanem tartósan is mindenképpen kezelni kell, hiszen tünetei nem túl kellemesek: az égő, irritáló-viszkető érzéstől kezdve a hüvelyflóra megváltozásából adódó hüvelyfertőzéseken át a hüvelyhám sérüléséig bármi előfordulhat.

A hüvelyszárazság és a szex

Az ösztrogénszint csökkenésének következtében a hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Így az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés állandósulhat is, ez pedig előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet, ami nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja!

Mit tehetünk?

Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, választhatjuk például hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazását. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból nem ajánlott, ilyenkor érdemes hormonmentes hidratáló, regeneráló hüvelykúpokat, krémeket, használni. A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az aktus megkönnyítésére, de ezek csak pillanatnyi megoldást jelentenek.

Tudtad? Az egész szervezetre kiterjedő ösztrogénpótlás hosszú távon emelheti az emlőrák, illetve a méhtestrák kialakulásának kockázatát. Ezért az egyéni haszon-kockázat mérlegelése után hormonmentes lehetőségek is szóba kerülhetnek. Ilyen például a lézeres hüvelyszárazság-kezelés, amikor lézersugárral melegítik fel a hüvelycsatorna szövetét. Ez stimulálja a kollagénképződést, ami többféle, igen kedvező hatással jár: javul a sejt közötti állomány összetétele, beindul az új erek képződése és a hüvelyhám regenerálódása.

Mindemellett a rendszeres szexuális élet is javítja a hüvely szöveteinek véráramlását, így ez késleltetheti, vagy meg is akadályozhatja a hüvelyszárazság kialakulását. Csökkenti a kockázatot az is, ha valaki nem cigarettázik, hiszen a dohányzás is rontja a vérkeringés általános állapotát. A kutatási eredmények alapján kisebb eséllyel alakul ki hüvelyszárazság azoknál, akik természetes úton szültek, azokkal összehasonlítva, akik egyáltalán nem, vagy császármetszéssel szültek.

Egy dolgot ne feledjünk: a hosszabb ideje fennálló hüvelyszárazságot nemcsak a szexuális életre gyakorolt negatív hatások, hanem a hüvelyi és húgyúti fertőzések, illetve az egyre kellemetlenebbé váló vizelettartási zavarok elkerülése érdekében is érdemes minél hamarabb kezeltetni.

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top