Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság: mi jelentheti a megoldást?

A hüvelyszárazság életkortól függetlenül bárkinél kialakulhat. Van rá megoldás? Ha igen, mi az? Sorra vettük!

Mi is az a hüvelyszárazság?

A hüvelyszárazság a változókor egyik tünete is lehet. A klimax során ugyanis csökken az ösztrogénszint, a hüvelyhám fokozatosan elvékonyodik, sorvad, romlik a vérellátottsága. A hámszövet veszít rugalmasságából, és izgalmi állapotban sem éri el a megfelelő nedvességet. Ennek következtében az együttlétek fájdalommal és akár apróbb sérülésekkel is járhatnak. A száraz hüvely miatti égő, feszülő érzés akár állandósulhat is.

Milyen okai lehetnek még a hüvelyszárazságnak?

A hüvelyszárazság például hormonális fogamzásgátlás vagy egyéb hormonterápia mellett, szülés után, a szoptatás alatt, cukorbetegség, stresszes életmód, kemoterápia vagy sugárkezelés miatt a fiatalabb korosztályt is érintheti.

huvelyszarazsag, megoldas

Hüvelyszárazság: mi a megoldás? Fotó: iStock

Mi a megoldás?

Nem szabad megijedni, a tünetek jelentkezésekor legjobb minél előbb felkeresni a nőgyógyászt, aki javaslatot tesz a legmegfelelőbb terápiára.

„Az együttlétek során szinte már állandósuló égő, feszülő, fájdalommal járó érzés miatt fordultam orvoshoz, aki felvilágosított, hogy a hüvelyszárazság is a változókor velejárója. Megijedtem, mert az hittem, hogy a hüvelyszárazságra nincs gyógymód. Örülök, hogy azonnal felkerestem az orvosomat, mert kiderült, hogy nálam nem volt súlyos a probléma. Egy hüvelyi készítményt kezdtem használni, aminek köszönhetően megszűntek a fájdalmaim. A szakember megnyugtatott, ha úgy érzem, ez már nem segít, akkor hormontartalmú készítmények alkalmazásával is tudnak segíteni a kellemetlen panaszokon” – mesélte az 52 éves Anikó.

Mit tehetünk még?

A különböző síkosítók segítséget jelenthetnek az aktus megkönnyítve, semmiképpen nem érdemes azonban babaolajat, testápolókat vagy bármilyen más házi megoldást alkalmazni, ezek ugyanis irritációt okozhatnak!

A hüvelyszárazságot nem csupán az együttlétek idejére, hanem tartósan is kezelni kell, ellenkező esetben számos egyéb következménnyel járhat, az irritált–viszkető érzéstől kezdve egészen a hüvelyflóra megváltozásáig vagy a hüvely hámrétegének sérüléséig.

A száraz, esetleg sérült hüvelyhám regenerálására, a hiányzó nedvesség pótlására különböző lehetőségek közül választhatunk. Amennyiben ösztrogénhiány okozza a problémát, kézenfekvő lehet a hormontartalmú, helyi készítmények alkalmazása. Sok esetben azonban a hormonkezelés valamilyen okból ellenjavallt. Ilyenkor célszerű ápoló, nedvesítő összetevőket tartalmazó kombinált készítményt használni.

„Nálam a szülés után jelentkezett az égő, fájdalommal járó érzet odalent. Olvastam már a hüvelyszárazságról különböző fórumokon, de valahogy az maradt meg bennem, hogy ez csak a változókorba lépő nőket fenyegeti. Tanácstalan voltam, öndiagnózisba pedig sosem kezdek, ezért felkerestem az orvosomat. Miután megvizsgált kiderült, hogy mégiscsak a hüvelyszárazság tüneteivel küzdök. Hiába vagyok még csak 28 éves, a szülés utáni hormonális változások miatt előfordulhat hüvelyszárazság, és nálam jelentkezett is. Nagyon ki voltam bukva, de szerencsére egy hüvelyi hidratáló készítmény segített rajtam, elmúlt a feszülő érzet. Hogy a szex se legyen fájdalmas, még mindig használunk síkosítót a párommal” – mondta Petra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top