Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Amiről inkább mélyen hallgatunk: fiatalkori hüvelyszárazság

Még mindig meglehetősen kevés szó esik a hüvelyszárazságról, pedig nagyon is létező probléma, ami nemcsak a változókorba lépő nőket fenyegeti. Minden, amit a fiatalkori hüvelyszárazságról tudni kell!

Tévhit, hogy csak az 50 feletti nők szenvedhetnek a kellemetlen tünetektől!

Az állandó égő, feszülő, viszkető érzéssel és fájdalmas együttlétekkel járó hüvelyszárazságot leggyakrabban a változókor velejárójaként emlegetik, mivel olyankor a szervezet ösztrogénszintje jelentősen csökken. Ezt a csökkenést azonban a menopauzán kívül számos egyéb ok is kiválthatja.

A fiatalkori hüvelyszárazság kiváltó okaként az alábbi tényezők tehetők felelőssé:  

  • Szülést követően, a szoptatás időszakában is jelentkezhet hüvelyszárazság, amikor a tejtermelés hatására csökken az ösztrogénszint.
  • Egyes gyógyszerek – fiatal korban a hormonális fogamzásgátlók – szedése kapcsán is felmerülhet.
  • Ha valamilyen táplálkozással összefüggő probléma (például extrém diéta, evészavar) következményeként nem termelődik elegendő ösztrogén, szintén megtapasztalhatjuk a fájdalmas és kellemetlen tüneteket.
  • Bizonyos bőrbetegségek és autoimmun betegségek szövődménye is lehet ösztrogénhiány, ami ugyancsak magában hordozza a hüvelyszárazság eshetőségét.
  • A daganatos megbetegedések kezelésének gyakori következménye, hogy a petefészek nem tud elegendő ösztrogént termelni, így sugárkezelés, kemoterápia és a hormonokra ható gyógyszeres kezelések közben, illetve utána is kialakulhat hüvelyszárazság.
  • Hüvelyszárazság nemcsak hormonális okokhoz társulhat, hanem a stresszes életmódhoz, lelki vagy párkapcsolati problémákhoz is.

Fentiek ismeretében érthető, ha fiatalabb nőknél is jelentkezik a hüvelyszárazság!

fiatalkori huvelyszarazsag

Az örök tabu: fiatalkori hüvelyszárazság Fotó: iStock

Fontos! Hüvelyszárazságra utalhat a gyakori hüvelyi vagy húgyúti fertőzés, a hüvely és az intim tájék feszülése, viszketése, ami akár állandósulhat is.

A hüvelyflóra megváltozása pedig fogékonyabbá teszi az amúgy is gyengült hámszövetet a fertőzésekre, így minél előbb orvosolni kell a problémát!

Fordulj orvoshoz!

Az egyik legfontosabb, hogy nem szabad házi praktikákkal próbálkozni, mert ezekkel könnyen tönkretehetjük a hüvely baktériumflóráját.

„Elkövettem egy óriási hibát. Azt hittem, hogy a lehető legmegfelelőbben járok el, de kiderült, hogy távolról sem. Egyik napról a másikra égő, feszülő érzést éreztem odalent, ami nem akart elmúlni. Nem vártam sokáig a nőgyógyászom felkeresésével, mert egyáltalán nem bírom a fájdalmat. A vizsgálat után pedig jött a diagnózis: hüvelyszárazság! Értetlenkedve néztem az orvosomra, aki elkezdett kérdezgetni: stresszes időszakom élem-e, váltottam-e életmódot, van-e párkapcsolatom. Mindegyik kérdésére nemleges választ adtam. Aztán amikor az intim tisztálkodási szokásaimról kérdezgetett, kiderült, hogy nem megfelelő szappant használok, amivel tönkretettem a hüvelyflórát, emiatt alakulhatott ki a hüvelyszárazság is. Az orvosom megnyugtatott, hogy szerencsére nincs nagy baj. Azonnal beszereztem a patikában egy hidratáló hüvelykúpot, a szappanom pedig a kukában landolt. Most már minden rendben, én pedig sokat tanultam az esetből” – mesélte Bea.

Ha kevésbé súlyos a probléma, akkor a gyógyszertárakban kapható, erre a célra javasolt kúpok, krémek sokat segíthetnek. Ha már ezek sem bizonyulnak elég hatásosnak, akkor a nőgyógyász által vényre felírt hormontartalmú készítmény jelentheti a megoldást a kellemetlen panaszokra.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top