Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Kerüld el a bajt: ezek a visszatérő hüvelygomba kiváltó okai

Sokan hosszú hónapokig harcolnak a hüvelygombával és annak kellemetlen tüneteivel. Mi állhat a visszatérő hüvelygomba hátterében? Mit csinálunk rosszul, és mi a megoldás? Mi tudjuk a választ!

Gombás hüvelyfertőzés akkor alakul ki, ha valamilyen okból túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák. Az égő, viszkető, kellemetlen tünetekkel járó fertőzéstől mindenki szeretne minél előbb megszabadulni, de ha nem vesszük komolyan az orvos által előírt terápiát, a hüvelygomba vissza-visszatérő hívatlan vendég lehet az életünkben.

„Arra lettem figyelmes, hogy a hüvelyfolyásom sárgásfehér színű lett, állaga pedig darabos, túrószerű, ami mellé erős viszketés is társult. Tudtam, hogy valamilyen hüvelyfertőzést kaptam el, de én sosem bízok semmit a véletlenre, úgyhogy inkább elmentem az orvosomhoz. A problémámra gombaellenes tablettát és krémet is adott, amitől elmúltak a panaszaim, legalábbis egy időre… Körülbelül egy hónap múlva hasonló tünetek jelentkeztek nálam. Nem értettem, mi lehet a baj, így újra az orvosi rendelőben találtam magam. Ezúttal kiderült, miért gyötör ismét a hüvelygomba: »a fertőzés kezelése mellett a hüvelyflóra helyreállításáról is gondoskodni kell, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában« – világosított fel az orvosom. Kiváltottam a célzott készítményt, betartottam minden utasítást, így szerencsére nem tért vissza a fertőzés – mondta Júlia.

gomba, huvely

Fotó: iStock

Mi állhat még a visszatérő hüvelygomba hátterében?

Cukorbetegség

A szénhidrát a gombák számára fontos tápanyag, ezért ha a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben – például cukorbetegség miatt –, az segíti az elszaporodásukat. A cukorbetegségben olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Hagyományos kezelésre rezisztens gombafaj

Érdemes alaposan átböngészni a készítményekhez mellékelt használati útmutatót. Ebből ugyanis többek közt azt is meg lehet tudni, milyen összetevőket tartalmaz egy-egy hüvelykúp vagy hüvelytabletta. A Candida gomba bizonyos alfajai ugyanis ellenállnak azoknak a hatóanyagoknak, melyek neve „-azol” végződésű, így a hüvelygomba elleni kezelés sikertelenségének hátterében ez a probléma is állhat. Szerencsére van megoldás: bórsavval vissza lehet szorítani a gomba szaporodását.

A párunk!

Az állandóan visszatérő hüvelygombát a partnerünk is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja, és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus.

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással (irrigálás), szappanokkal, intim tusfürdőkkel és spray-kkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

Fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához. Érdemes nőgyógyásszal megbeszélni a további lehetőségeket.

Antibiotikum-kúrák

Különféle betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok egyik jellemző mellékhatása lehet, hogy a szervezet számára hasznos baktériumokat is megtámadják, és ezzel megváltoztatják a testünkben élő mikroorganizmusok arányát. A bélflórához hasonlóan a hüvely flórájának egyensúlya is felborulhat így, ami kedvez az ott élő Candida gombák elszaporodásának. Ezért ne feledkezzünk meg a hüvelyflóra védelméről és szükség esetén a helyreállításáról!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top