Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Visszatérő hüvelygombád van? Ez állhat a hátterében

Elég lett volna egyszer is? De időről-időre visszatér a hüvelygombád? Tanácstalan vagy, mi ennek az oka? Elmondjuk, mi minden állhat a hátterében!

Abban egészen biztosan mindenki egyetért, hogy az égő, viszkető, kellemetlen tünetekkel járó gombás hüvelyfertőzéstől mindenki szeretne minél előbb megszabadulni, de ha nem vesszük komolyan az orvos által előírt terápiát, a hüvelygomba vissza-visszatérő hívatlan vendég lehet az életünkben.

Fotó: getty/Doucefleur

Fotó: Getty/Doucefleur

Cukorbetegség

A cukorbetegségben olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes szerekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel, mely hatékony az ellenállóbb gombatörzsekkel szemben.

Tudtad?  A Candida gomba bizonyos alfajai ellenállóbbak (rezisztensek) bizonyos gombaellenes hatóanyagokkal szemben, így a kezelés sikere érdekében a hüvelyváladék kitenyésztése alapján célszerű olyan készítményt választani, amire az adott fertőzést okozó törzsek érzékenynek mutatkoznak.  

Bórsavtartalmú készítményekkel ugyancsak vissza lehet szorítani a gomba szaporodását.

A partnerünk!

Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így az nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja, és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpong-effektus. Amíg tart a kezelés, érdemes kerülni az együttléteket, ha mégis sor kerülne rá, használjunk óvszert.

Fogamzásgátló tabletták

A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.

Menstruáció

A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabbak a nők a hüvelygombára, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

Ha nem vesszük elég komolyan

Egyrészt probléma adódhat, ha nem tartjuk be az orvosunk utasításait és félbeszakítjuk a kezelést. Emellett igaz, hogy gombaellenes készítményekkel, hüvelykúp vagy tabletta, kenőcs és krém formájában kezelhető a fertőzés, de fontos a hüvelyflóra helyreállításáról és fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

„Nem vicc, két-három havonta vissza-visszatért a hüvelygomba-fertőzés a mindennapjaimba. Nagyon nehezen bírtam, tanácstalan és elkeseredett voltam. Jártam orvoshoz, betartottam az utasításait, de az égő, viszkető érzés gyakorlatilag állandósult. Elegem lett, így kikértem egy másik szakember véleményét is. Elmondtam, hogy gombaellenes kenőcsöt használtam mindig a fertőzésre, száműztem a cukrot az életemből, és még arra is figyeltem, hogy ne egyek túl sok szénhidrátdús ételt. A szakember aztán feltette a nagy kérdést, hogy a hüvelyflórám visszaállítása érdekében mit alkalmaztam. Nagyon meglepődtem, azt sem tudtam, miről beszél. Elmagyarázta, hogy a gombás hüvelyfertőzés kezelése mellett fontos, hogy gondoskodjunk a hüvelyflóra helyreállításáról is. Egy pillanat alatt világos lett minden, és nagyon örültem, hogy sikerült kideríteni, mi a probléma. Azóta szerencsére minden a legnagyobb rendben, a hüvelygombának hónapok óta nyoma sincs” – mondta boldogan Anita.

Jó tanács a közelgő tavaszi wellness-hétvégékhez!

Lassan, de biztosan beköszönt a tavasz és ezzel együtt elindul a tavaszi wellness szezonja. Azonban, hogy a kikapcsolódás ne váljon igazi rémálommá a számunkra, tartsuk szem előtt: ha úszunk, vagy csak ázunk a medencében, előtte mindig tusoljunk le tiszta vízzel. Strandolás után pedig cseréljük át a nedves fürdőruhát szárazra, ugyanis a nedves környezet felettébb kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának.

(Nyitó kép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top