Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tegyünk rendet a fejekben: ez áll a hüvelygomba hátterében

A leggyakoribb betegségek egyike a hüvelygomba, ami a nők nagy többségét életében legalább egyszer "megtalálja". Mégis, mi áll a fertőzés hátterében? Mit tehetünk? Sorra vettük!

Nehezen elkerülhető, hogy legalább egyszer ne alakuljon ki életünkben egy kiadós hüvelygomba-fertőzés. Hátterében a legtöbb esetben a Candida albicans nevű élesztőgomba áll, ami a normál hüvelyflóra részét képezi, és könnyen elszaporodik, ha kedvezőek számára a körülmények.

Tudtad? A Candida gomba a normál száj-, bél- és hüvelyflóra tagja. A Candida fajok az egészséges emberek székletéből az esetek 88 százalékában kimutathatók és jelenlétük igazolható a bőrből, a szájüregből, a hüvelyből és vastagbélből származó mintákból is. Tehát a Candida fertőzés érintheti a bőrt és a nyálkahártyákat (mucocutan candidiasis), vagy az egész szervezetet (szisztémás candidas).

Hüvelygomba háttere

Ne keseredjünk el, tehetünk ellene.

Gombás hüvelyfertőzés – merjünk segítséget kérni!

A nők második leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzése a hüvelygomba, ami visszatérő betegségként a populáció 5 százalékát érinti. Elterjedésének pontos statisztikája nem ismert, mivel sajnos az érintettek a legtöbb esetben nem fordulnak orvoshoz a problémájukkal. 

A hüvely gombás fertőzéseinek általában rövid a lappangási ideje, és gyakorlatilag azonnal jelentkeznek a tünetek:

  • duzzadt, kivörösödött szeméremajkak,
  • erős szeméremtájéki viszketés,
  • csípős, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • intenzív, sárgás vagy fehéres színű, túrós, ritkábban morzsalékos állagú hüvelyváladék,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelési panaszok.

Hajlamosító tényezők lehetnek:

1. Gyógyszerek: antibiotikum, fogamzásgátló tabletta

A különféle betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok egyik jellemző mellékhatása lehet, hogy a szervezet számára hasznos baktériumokat is megtámadják, és ezzel megváltoztatják a testünkben élő mikroorganizmusok arányát. A bélflórához hasonlóan a hüvelyflóra egyensúlya is felborulhat, ami kedvez az ott élő Candida gombák elszaporodásának. Ezért antibiotikumok szedése esetén ne feledkezzünk meg a hüvelyflóra védelméről és szükség esetén a helyreállításáról!  A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.

2. Hüvelygomba és a szex

Ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés alatt a hüvely könnyen és gyorsan regenerálódjon, egy ideig lehetőleg kerülni kell a szexuális aktust. Ha mégsem bírjuk ki szex nélkül, akkor érdemes óvszerrel védekezni, mert az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz gombás hüvelyfertőzés esetén. Az egyik, hogy az aktus során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ismét felboríthatja a hüvelyflóra szokásos rendjét. Ugyanez a helyzet akkor is, ha óvszer helyett a védekezésre spermicid tartalmú fogamzásgátló készítményt (krém, hab, zselé, kúp) használunk.

3. Betegségek

Cukorbetegség, HIV-fertőzés

A legyengült immunrendszer miatt a HIV-fertőzöttek, cukorbetegek hajlamosabbak a visszatérő gombás hüvelyfertőzésre. Cukorbetegségben olyan Candida alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes készítményekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Érdemes alaposan átböngészni a készítményekhez mellékelt használati útmutatót.

Ebből ugyanis azt is meg lehet tudni, milyen összetevőket tartalmaz egy-egy hüvelykúp vagy hüvelytabletta. A Candida gomba bizonyos alfajai ugyanis ellenállnak, rezisztenssé váltak azoknak a hatóanyagoknak, melyek neve „-azol” végződésű, így a hüvelygomba elleni kezelés sikertelenségének hátterében ez a probléma is állhat. Ilyen esetekben másfajta tereápiát fog javasolni a nőgyógyász.

Tudtad? Egyéb betegségek – például ekcéma, hüvelyhám-allergia, immungyengeség – miatt is kialakulhat vagy kiújulhat a hüvelygomba.

Antibiotikum-kúra

Előfordulhat, hogy fogamzásgátló tabletta szedése miatt vagy egy antibiotikum-kúra után jelentkezik gombás vagy akár kevert hüvelyfertőzés, amikor gomba és baktérium együtt okozza a tüneteket. Mindkét esetben a hüvelyflóra egyensúlya borul fel, ami aztán kedvez a gombák, illetve a baktériumok szaporodásának.

4. Életmód

Stressz

Az állandó nyomásnak kitett szervezet előbb-utóbb valamilyen formában vészjeleket küld. A gyakori betegeskedés, a fertőzések klasszikus példái ennek: a túlhajszoltságtól a test és a lélek energiatartalékai kimerülnek, az immunrendszer védekezőképessége gyengül, így a kórokozók könnyedén elszaporodnak.

Nem mindegy, milyen alsóneműt hordunk

A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat.

Vigyázzunk nyáron is!

Strandolás közben is azért szednek össze pillanatok alatt a nők hüvelygombát, mert a nedves fürdőruha alatt rosszul szellőzik és befülled az altestük. A helyzetet csak tovább rontják a meleg vizű fürdők, a hosszabb utazások.

5. Menstruáció

A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabbak a nők a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is. Kiválthatja a tüneteket az éjszakai tamponviselés, illetve a nem kellő gyakorisággal cserélt betét és tampon egyaránt.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top