Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ezt biztosan nem tudtad a hüvelygombáról

Még ha nem is nagyon merünk beszélni róla, sokan érintettek vagyunk a témában. Ráadásul most olyan információt közlünk, amit egészen biztosan nem tudtál a gombás hüvelyfertőzésről!

Azzal a legtöbben tisztában vagyunk, mi is az a gombás hüvelyfertőzés: akkor alakul ki, ha felborul a hüvely természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő gombatörzsek. Ilyenkor a hüvelyfolyás is megváltozik, színe fehér vagy sárgásfehér, állaga pedig darabos, túrószerű lesz, de szagtalan marad. Emellett kellemetlen, vagy akár erős viszketés és fájdalom is jellemző a szeméremtájékon.

Fotó: getty/Niran_pr

Fotó: Getty/Niran_pr

Milyen „meglepetéseket” tartogat még a fertőzés? Íme:

A hüvelygombával együtt járhat bakteriális fertőzés is!

Előfordulhat, hogy a fogamzásgátló tabletta szedése miatt vagy egy antibiotikum-kúra után alakul ki gombás vagy akár kevert hüvelyfertőzés, amikor gomba és baktérium együtt okozza a tüneteket. Mindkét esetben a hüvelyflóra egyensúlya borul fel, ami aztán kedvez a gombák, illetve a baktériumok szaporodásának!

Az óvszer nélküli együttlét több kockázattal jár hüvelygomba esetén

Az együttlét során a hüvelybe kerülő sperma megváltoztatja a hüvely pH-ját, és ezzel tovább károsíthatja annak természetes védelmi rendszerét. Másrészt az óvszer nélküli közösüléssel könnyen átadjuk a gombákat partnerünknek, illetve egy újabb aktussal ismét visszakapjuk azokat. Mindkét eset a hüvelygomba gyógyulását hátráltatja, hosszabb időbe telik a tünet- és panaszmentessé válás, így, ha egy mód van rá, amíg kezelés alatt állunk, kerüljük a szexet vagy minimum használjunk óvszert.

Annak ellenére tegyünk így, hogy partnerünknél nem mindig jelentkeznek kellemetlen tünetek.

Cukorbetegség, alkohol és a hüvelygomba esete

A szénhidrát a Candida gombák számára fontos tápanyag, ezért, ha cukorbetegség vagy túl sok szénhidrát fogyasztása miatt a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen cukor a szervezetben, az segíti az elszaporodásukat. A rendszeres és túlzott alkoholfogyasztás is kiválthatja ugyanezt. Ráadásul, cukorbetegségben olyan Candida alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes készítményekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel.

Candida-diéta: valóban kell a katonás szigor?

„Candida-diétázni csak úgy, öndiagnózis alapján teljesen felesleges, ráadásul sokan igazi kínszenvedésnek élik meg ezt az időszakot. Valóban életmódváltás szükséges ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés még véletlenül se térjen vissza az életünkbe, de azért nem kell feláldozni magunkat a Candida-diéta oltárán.  Én például szakemberrel egyeztetve kezdtem el életmódot váltani, mert állandóan szenvedtem a vissza-visszatérő hüvelygombával. Sikerült megtalálnom az arany középutat a Candida-diétában, és szenvedés helyett inkább élvezem az új ízeket, élelmiszereket, ételeket, amiket eddig kipróbáltam. Nincs rajtam nyomás, hogy diétázzak, hogy ezt és azt kell megtennem, egyszerűen csak kihozom ebből a helyzetből a legtöbbet: jelenleg kevesebb szénhidrátot fogyasztok, figyelek a cukor- és folyadékbevitelre is, így sem éhezésnek, sem hüvelygombának nyoma sincs” – mondta Zsuzsa.

Azért nem kell annyira megijedni

Amilyen gyorsan jön, olyan gyorsan megy is a hüvelygomba, ám ehhez természetesen megfelelő kezelés és odafigyelés is szükséges. A hüvelygomba kezelésére érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket is csillapítja.

Érdemes szakember segítségét kérni, aki olyan készítményt választ számunkra, amely hatékony az ellenállóbb gombafajokkal szemben, hogy a kezelésünk sikeres legyen.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top