Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Visszatérő hüvelygondok? Mi tudjuk az okát!

Miért tér vissza időről időre a hüvelygomba? Mik a hajlamosító tényezők? Vedd sorra, fogadd meg, és a visszatérő gombás hüvelyfertőzésnek nyoma sem marad!

Miért alakul ki gombás hüvelyfertőzés?

Ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya, és túlzottan elszaporodnak a hüvelyben élő Candida gombák, akkor gombás hüvelyfertőzésről beszélünk. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Van kiút: gombaellenes készítményekkel kezelhető a fertőzés, de fontos a hüvelyflóra helyreállításáról vagy fenntartásáról is gondoskodni, mert ez segít a fertőzések kiújulásának megakadályozásában.

Tegyél azért, hogy ne térjenek vissza a zavaró, kellemetlen, égő, viszkető érzéssel járó tünetek. Előzd meg a bajt, vedd sorra a hajlamosító tényezőket!

huvelygomba

Fotó: iStock

A top 6 hajlamosító tényező

1. Gyógyszerek

  • A fogamzásgátló tabletta szedése miatt megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.
  • A különféle betegségek kezelésére alkalmazott antibiotikumok egyik jellemző mellékhatása lehet, hogy a szervezet számára hasznos baktériumokat is megtámadják, és ezzel megváltoztatják a testben élő mikroorganizmusok arányát. A bélflórához hasonlóan a hüvely flórájának egyensúlya is felborulhat, ami kedvez az ott élő Candida gombák elszaporodásának.

Tudtad? A méhen belüli fogamzásgátló eszközök is állhatnak a visszatérő hüvelygomba hátterében!

2. Szex

Az állandóan visszatérő gombás hüvelyfertőzést a partner is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus.

Az óvszer nélküli aktus több kockázatot is magában hordoz. Az egyik a nemi úton terjedő fertőzések „beszerzésének” fokozott kockázata. A másik az előbb említett oda-vissza fertőzés lehetősége.

Tudtad? A gyakori partnercsere és az intenzívebb nemi élet is hajlamosíthat arra, hogy a hüvelygomba vissza-visszatérő vendég legyen az életünkben!

3. Betegségek

A szénhidrát a Candida gombák számára fontos tápanyag, ezért amikor cukorbetegségben a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen cukor a szervezetben, az segíti az elszaporodásukat. Ráadásul a cukorbetegeknél olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes készítményekkel szemben, ezért ilyenkor – hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően – a nőgyógyász kiegészítheti a szokásos kezelést bórsavas készítménnyel is. Egyéb betegségek – például ekcéma, allergia a hüvelynyálkahártyán, immungyengeség – miatt is alakulhat vagy újulhat ki hüvelygomba.

4. Életmód

  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat. Strandolás közben is azért szednek össze pillanatok alatt a nők hüvelygombát, mert a nedves fürdőruha alatt rosszul szellőzik és befülled az altestük. A helyzetet csak tovább rontják a meleg vizű fürdők, a hosszabb utazások.
  •  A hüvelygomba hátterében is állhat a stressz: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is.

Tudtad? A túlzott alkoholfogyasztás, a szénhidrátokban gazdag étkezés ugyancsak kiválthat hüvelygombát!

5. Menstruáció

A menstruációs ciklus alatt ingadozó ösztrogénszint miatt a peteérés utáni és a havi vérzés előtti időszakban fogékonyabbak a nők a hüvely gombás megbetegedésére, és ilyenkor intenzívebben jelentkeznek a betegség tünetei is.

6. Intim higiénia

Sokszor többet árt, mint használ a túlzott „sterilitás”. A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodó szerekkel (szappanok, intimtusfürdők), intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top