Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nem tudsz megszabadulni a hüvelyfertőzéstől? Ez állhat a hátterében

Gyakran elhanyagoljuk, nem vesszük komolyan, aminek következményeként hónapokig szenvedhetünk a visszatérő hüvelyfertőzésektől. Mire figyelj? Segítünk!

A kulcs: a hüvelyflóra

Bakteriális hüvelyfertőzés esetén lecsökken a védelmet jelentő Lactobacillusok aránya, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Antibiotikum-kúrával a fertőzés kezelhető.

Gombás hüvelyfertőzéskor pedig a hüvelyben élő, ám valamilyen okból túlzottan elszaporodó Candida gombák miatt borul fel a hüvelyflóra egészséges egyensúlya. Szerencsére az égő, viszkető érzéssel járó tünetek gombaellenes készítményekkel megszüntethetők.

Fontos! Akár bakteriális, akár gombás hüvelyfertőzésünk van, az orvosunk által javasolt kúrát pontosan tartsuk be: azt a készítményt, addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta! Így nagyobb eséllyel védhetjük ki a kiújulást.

A tünetmentesség és a teljes gyógyulás alappillére a megfelelő diagnózis és a kezelés mellett az, hogy segítsünk a szervezetünknek a hüvelyflóra visszaállításában is. Legyen szó bakteriális vagy gombás fertőzésről, a gyógyszeres kezelés mellett vagy azt követően alkalmazott és megfelelően megválasztott hüvelyflóra-regeneráló készítmények (kúpok vagy kenőcsök) a hüvely baktériumflórájának és savas kémhatásának helyreállításával képesek védelmet nyújtani a kórokozók és a fertőzések kiújulása ellen is.

Fotó: iStock

Sok minden állhat a visszatérő hüvelyfertőzések hátterében

Túlzásba vitt intimhigiénia

A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos tisztálkodószerekkel szappanokkal, intim tusfürdőkkel megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, így a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak újra és újra.

Túl sok szénhidrát fogyasztása

A szénhidrát a Candida gombák számára fontos tápanyag, ezért ha a kelleténél nagyobb mennyiségben van jelen a szervezetben, az segíti az elszaporodásukat.

A partnerünk

Igen, a gombás hüvelyfertőzést akár a partnerünk is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem jelentkezik probléma, ám attól még hordozhatja és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, és az együttlétek során sem használnak óvszert, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus, vagyis a kórokozók oda-vissza adogatása.

Stresszes életmód

A túlhajszoltságtól gyengül az immunrendszerünk védekezőképessége, így a kórokozók könnyedén elszaporodnak. A stressz hatására felborulhat a hüvelyben a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek a hüvelygomba, illetve a bakteriális hüvelyfertőzés kellemetlen tünetei.

A fehérneműnk

A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a műszálas fehérneműt biopamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást.

A lúgos hüvelyi pH

A hüvely optimális, enyhén savas pH-ját a sperma és a menstruációs vérzés is lúgos irányba tolhatja, ezért az együttlétek során ajánlott az óvszerhasználat, valamint az 1-2 óránkénti tamponcsere is mindenképpen hasznos.

A túlzott alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás kedvez a baktériumok és a gombák elszaporodásának. A hangsúly legyen a mértékletességen!

Cukorbetegség

A cukorbetegségben szenvedőknél olyan Candida-alfajok is okozhatják a hüvelyfertőzést, melyek ellenállóbbak a szokásos gombaellenes készítményekkel szemben, ezért a hüvelyváladékból végzett tenyésztést követően a nőgyógyász az ilyenkor szokásos kezelést kiegészítheti bórsavas készítménnyel. Ezzel a lépéssel sokat tehetünk azért, hogy ne térjen vissza a fertőzés.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top