Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Nem tudsz megszabadulni a hüvelyfertőzéstől? Válts stratégiát!

Sokan hónapokig, sőt hosszú évekig küzdenek a hüvelyfertőzéssel. Minden kezelést latba vetnek, orvostól orvosig rohannak a teljes gyógyulás reményében. Van, hogy a tünetek enyhülnek, kicsit jobb lesz a helyzet, később mégis komolyabbra fordul a dolog, még elkeserítőbbé válik a csata. Hogyan lehet megnyerni a háborút? Nézzük át, mit tettünk eddig, majd pedig váltsunk stratégiát!

Milyen hüvelyfertőzésem van?

A hüvelyfertőzéseknek több fajtája is ismert, érdemes minél előbb beazonosítani, mivel állunk szemben, mert nemcsak a fertőzések okozója, a kezelésük is különböző. A kóros folyás hátterében leggyakrabban bakteriális vaginózis, gombás hüvelyfertőzés vagy trichomoniázis áll. Ezekről korábbi cikkünkben részletesen olvashatsz.

Melyek a hüvelyfertőzés tünetei?

A hüvelyfertőzés tünetei különbözőek lehetnek attól függően, hogy milyen betegséggel állunk szemben. A kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú, bőséges hüvelyfolyás többnyire bakteriális fertőzésre utal. A szagtalan, fehér színű, inkább túrósnak jellemezhető folyás gombás hüvelyfertőzésre enged következtetni. A fájdalmas vizelés, a szeméremtesti irritáció és a hüvelygyulladás, amely kellemetlen szagú, sárgás-zöldes folyással jár, az előbbi kettőtől eltérően nemi úton terjedő betegség, a trichomoniázis.

Miért nem múlik el?

Nem kell messzire menni, minden nőnek van valószínűleg legalább egy olyan nőismerőse, aki rendkívül érzékeny, állandóan nőgyógyászhoz jár, vagy legalábbis rendszeresen panaszkodik kiújuló női problémákról. Ha pedig mi magunk vagyunk a „panaszosok”, akkor valószínűleg szeretnénk tudni, mikor lesz már vége a gyötrelemnek. Érdemes ilyenkor végiggondolni, mi az, amit eddig megtettünk, és stratégiát váltani a küzdelemben.

Kizárólag otthoni kezelések alkalmazása

Az internet bőséges forrása annak, mivel kezelhetjük magunkat otthon – hiszen ki az, akinek nagy kedve vagy rengeteg ideje lenne orvoshoz rohangálni? Nyilván először szeretnénk magunk „elmulasztani” a betegségünket, bízva a szervezetünk védekező képességében vagy az immunrendszerünk erejében. Felejtsük el a régebbről megmaradt készítmények használatát, és ne bízzunk vakon a „csodaszerekben” sem! És ha nincs orvosi diplománk, akkor ne is kezdjünk öndiagnózisba, mert alaposan félrekezelhetjük saját magunkat, és csak tovább ronthatunk a helyzeten, megsokszorozva ezzel a szenvedéssel eltöltött órák, napok és hetek számát. Az otthoni kezelés legfeljebb kiegészítésnek lehet jó, amennyiben erre orvosunk is áldását adja. Illetve a megelőzés során számtalan módszert bevethetünk, de komoly fertőzés gyanúja esetén mindig keressük fel a nőgyógyászt.

huvelyfertozesMás van a háttérben

„Évekig küzdöttem hüvelyfertőzéssel. Próbálkoztam otthoni módszerekkel, elolvastam mindent a témában. Nőgyógyásztól nőgyógyászig jártam, kaptam mindenféle gyógyszert. Nem értem, miért nem jött rá senki, hogy egyszerre többféle fertőzés is fennáll, amelyeket másképp kell kezelni” – meséli felháborodva Zita, aki szerencsére ma már tünetmentes, és nem kell attól rettegnie, hogy visszatér a kellemetlen betegség.

Több fertőzés egyszerre, vagy egymást követve

Gyakran előfordul, hogy egy bizonyos betegség kórokozóit elpusztítja az antibiotikum, de szedése miatt kialakul egy gombás hüvelyfertőzés. Sőt, előfordulhat, hogy „kevert” a fertőzés, azaz gomba és baktérium együtt okozza a tüneteket. Éppen ezért javasolják, hogy egy-egy kúra végeztével kenetvétellel ellenőriztessük, hogy biztosan elmúlt-e a fertőzés.

Étrend, mozgás

A gombás hüvelyfertőzés miatt gyakran enyhe diétát is javasolnak, érdemes visszaszorítani a cukor- és szénhidrátfogyasztást, candidadiétát vagy tisztítókúrát tartani. A rendszeres, heti háromszor végzett intenzív mozgás felpörgeti az anyagcserét, erősíti az immunrendszert, így lehet az életmódváltásnak komoly pozitív hatása az életünkre.

Fehérnemű, törölköző

Elképzelhető, hogy az alsóneműkkel és a törölközőkkel is gond van. A baktériumok és gombák nem pusztulnak el 30-40 fokon, ezért érdemes a fehérneműt biopamut alapanyagból készült darabokra váltani, amelyek bírják a 60 fokos mosást. Sőt, a törölközőket időnként akár ki is lehet főzni. Nagyanyáink módszere hosszú hónapokig tartó szenvedéstől menthet meg.

Méhszájseb

A méhszájsebként nevezett állapot során felborulhat a hüvelyflóra egyensúlya, így könnyebben alakulnak ki fertőzések. Makacs fertőzés esetén érdemes szakorvossal megnézetni, hogy minden rendben van-e, nincs-e esetleg méhszájsebünk.

Túl nagy bizalom egyetlen orvos irányában

„Tengernyi fórumot átolvastam, a témába vágó csoportokban kérdezősködtem, és mindenhol azt mondták, ő a legjobb orvos a városban. Óriási bizalommal mentem el hozzá, mert már hónapok óta komoly hüvelyfertőzésem volt, de a régi dokimhoz nem akartam menni vele. Úgy tűnt, tudja a dolgát, mégsem múlt el a fertőzés. Volt benne annyi szakmai alázat, hogy két másik kollégájához küldött tovább, akikhez soron kívül kaptam időpontot. Ezért nagyon hálás leszek neki, de egy életre megtanultam, hogy érdemes kikérni más orvos véleményét is egy-egy tartósan fennálló betegségnél” – osztja meg tapasztalatait Kata, akinek azóta elmúlt a makacs hüvelyfertőzése. Kiderült, hogy az első szakorvos által felírt antibiotikum hatástalan volt az elszaporodott baktériumokkal szemben. A második szakorvos tenyésztést végzett, így pontosan tudta, hogy a fertőzést kiváltó kórokozók ellen melyik lesz a legmegfelelőbb készítmény.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top