Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Hüvelyszárazság és szexuális élet

Szex közben csak a fájdalomra tudsz koncentrálni? Nem érzed komfortosnak az intim tájékot? Ne engedd, hogy közétek álljon a hüvelyszárazság!

A hüvelyszárazság sajnos bármely életkorban kialakulhat, például változókorban vagy szülés után, szoptatás idején, vagy előfordulhat akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is.  Ilyenkor a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, amit többnyire kellemetlen, viszkető, égő érzés kísér. Ez az állapot könnyedén állandósulhat, ha nem teszünk ellene!

A hüvelyszárazság a legtöbb esetben a szexuális együttlétek során jelent gondot, ugyanis az aktus ilyenkor fájdalmassá válhat.

Rámehet a párkapcsolatod!

A nők – teljesen érthető módon – a fájdalomérzésre adott reakcióként kerülni kezdik a szexet. Egy idő után ebből komoly konfliktusok adódhatnak egy párkapcsolaton belül, ráadásul a kielégületlenség érzése nyugtalanságot, ingerlékenységet generál mindkét félnél.

Ha nem járunk utána a problémának, a kellemetlen, égő érzet nem múlik el magától, ami előbb-utóbb a libidó csökkenéséhez, szexuális elhidegüléshez vezethet. Ez pedig nemcsak a párkapcsolatot, de az önbizalmat is rombolja!

Tegyél magadért!

A hüvelyszárazság hátterében a legtöbb esetben hormonális változás húzódik meg, és leginkább az ösztrogén nevű petefészekhormon hiánya a felelős a kialakulásáért. Mégsem feltétlenül a hormonterápia az ideális megoldás ezekben az esetekben.

Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával is megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül válassz, melyek tartós segítséget nyújthatnak a panaszok enyhítésében.

Súlyosabb esetben lokálisan alkalmazható hormontartalmú készítményekre lehet szükség, a terápiás döntést azonban mindenképpen bízzuk nőgyógyászra!

Hüvelyszárazság és a szex kapcsolata Fotó: iStock

Tudtad? Ha hormonmentes és hatékony megoldást szeretnél, akkor a lézeres eljárást is választhatod. A lézeres kezelés a változókori hüvelyszárazságra ad olyan megoldást, aminek köszönhetően újra élvezheted a pároddal az intim pillanatokat, és kompromisszumok nélkül élheted meg a nőiességedet.

Mit tehetünk még, ha gyötör a hüvelyszárazság?

A szexuális problémák kapcsán sokaknak eszébe sem jut, hogy a gondjainak köze lenne a klimaxhoz. Pedig a hüvelyszárazság a változókor egyik tipikus tünete.

„A nők többségével ellentétben, én belenyugodtam, hogy az életem a változókor szakaszába lépett, azonban erre a meglepetésre nem számítottam. Zavart az égő, kellemetlen érzet, de nem tudtam mire vélni. A férjemmel az együttlétek egyre fájdalmasabbá váltak a számomra, ezért úgy döntöttem, felkeresem az orvosomat. A szakember tájékoztatott, hogy a változókor velejárója a hüvelyszárazság is, de ne ijedjek meg! Felírt egy hüvelyi hidratáló készítményt, ami nekem bevált. Szerencsére ennyivel megúsztam” – mesélte Magdi.

A változókor tüneteinek enyhítéséért magunk is tehetünk:

  • az életmódbeli változások jó útra terelhetnek
  • a mozgás fontosságát minden életkorban érdemes komolyan venni, és a klimax okozta hangulatingadozások átvészelésében is hatásos lehet
  •  a napi, rendszeres séta jó alap
  • az étkezésünkben az egészséges táplálkozásra érdemes hangsúlyt fektetni, illetve a megfelelő vitamin-, ásványi anyag- és nyomelem-utánpótlásra
  • akik úgy érzik, hogy a tüneteikkel már nem tudnak komfortosan együtt élni, mindenképpen forduljanak szakemberhez

Fontos! Aki hüvelyszárazsággal küzd, annak tanácsos rendszeresen gondoskodnia a belső hidratálásról. Ahogyan a száraz bőrt is nap mint nap krémezzük, ugyanúgy nem szabad elhanyagolnunk ennek a sokkal érzékenyebb területnek a megfelelő ápolását sem.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top