Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Orrdugulás, orrfolyás? Tedd túl magad könnyedén a téli megfázáson!

Orrfolyás, orrdugulás, torokfájás, tüsszögés – ezek a megfázással járó tipikus tünetek. A szabad orrlégzést pedig leginkább akkor kezdjük értékelni, amikor nincs. Segítünk, hogy legyél túl könnyedén a megfázáson!

Ha nem kapsz az orrodon levegőt, attól a szád és a torkod is kiszárad, ráadásul a felső légúti fertőzésekre is hajlamosabbá válhatsz főleg most, a téli időszak kellős közepén. Az orrod ugyanis felmelegíti a hideg levegőt, ami szájlégzés mellett viszont jéghidegen érkezik a torkodba és a tüdődbe.

Attól függetlenül, hogy mi okozza az orrdugulást, ha nem kezeled, az orrnyálkahártya duzzanata szövődményeket is okozhat. A horkolás mellett egészen komoly gyulladások is kialakulhatnak: a tartós és kezeletlen orrdugulásnak orrmelléküreg-gyulladás, gégegyulladás és hörghurut is lehet a következménye. Éppen ezért fordíts gondot arra, hogy a pangó váladékot kiürítsd, és megszüntesd az orrnyálkahártya gyulladását!

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Tedd túl magad minél előbb a megfázáson

Figyelj oda, mit eszel

Az immunrendszered erősítésének érdekében fogyassz minőségi, vitaminokban, ásványi anyagokban és rostokban gazdag ételeket. A grapefruit, a savanyú káposzta, a fokhagyma, a gyömbér vagy a tyúkhúsleves mind jól jöhetnek, ha hatékonyan akarsz harcolni a megfázás ellen. Egyes gyógynövények és fűszerek is segíthetnek: a citromfű, az eukaliptusz, a szegfűszeg vagy a fahéj is jó szolgálatot tesz ilyenkor.

Irány a forró víz!

Akár a fürdést, akár a zuhanyozást részesíted előnyben, a meleg víz egyrészt lazító hatású, másrészt a pára segít „újranedvesíteni” a kiszáradt nyálkahártyát. A fürdővízbe tehetsz néhány csepp illóolajat is, az eukaliptusz például segít az orrdugulás megszüntetésében.

TIPP: A napi 8-9 óra alvás nagyon fontos! Nemcsak szebb leszel tőle, de kipihentebb is, ezáltal az immunrendszered nem merül ki és könnyebben fel tudja venni a harcot a vírusok ellen.

Használj orrcseppet, orrspray-t! 

Az ideális orrspray nemcsak az orrfolyást állítja meg, de az orrdugulást is megszünteti. A tiszta orrjáratoknak köszönhetően könnyebben kapsz levegőt, jobban alszol, kevésbé fáj a fejed, és a gyógyulás is gyorsabb! Egy dologra azonban figyelj: mindig az orvos utasításainak megfelelően vagy a betegtájékoztatóban leírtak alapján használd az orrspray-ket.

A mindent megoldó tengervíz

A sós tengervíz az egyik leghatékonyabb és legkíméletesebb módszer az orrdugulás megszüntetésére, amely azonnali eredményt hoz – vagyis újra kapsz majd levegőt. A tengeri sós oldatot tartalmazó orrspray-k bármelyik patikában beszerezhetőek!

Az elszántaknak: almaecet

Ezt a módszert akkor próbáld ki, ha nincs otthon kéznél tengeri sós oldat. Az  almaecet szúrós illatához magasabb ingerküszöb szükséges: 2 dl vízhez adj 2 evőkanál almaecetet és 1 evőkanál mézet, majd jól keverd el. A méz egy kicsit segít enyhíteni az ecet markáns ízét, az almaecet segít feloldani a lerakódott nyákot, és ha a keveréket naponta háromszor fogyasztod 5 napon keresztül, jó eséllyel jobban szelel majd az orrod.

Gyakori kézmosás

Előzd meg a bajt: moss a megszokottnál is gyakrabban kezet! Kézmosás után pedig ne azt a törülközőt használd, amit előtted már oly sokan, ilyenkor válaszd inkább az egyszer használatos papírtörlőt.

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top