Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A szezon igazi rémálma: orrdugulás! De mi történik ilyenkor az orrunkban?

A téli, hideg hónapok magukkal hozzák a megfázás kellemetlen tüneteit, a torokgyulladást, orrfolyást, tüsszögést és a rettegett orrdugulást, ami pillanatok alatt meg tudja nehezíteni a mindennapokat. Mi történik ilyenkor? Elmondjuk!

Az orr nyálkahártyájában lévő speciális sejtek és mirigyek mindenféle irritáció, fertőzés, megbetegedés nélkül is folyamatosan termelik az orrváladékot. Ennek a nyákrétegnek a feladata egyrészt a beáramló levegő nedvesítése, másrészt az, hogy kiszűrje a levegővel együtt bejutó szennyeződéseket.

Egészséges körülmények között is óriási mennyiség, naponta mintegy egy liternyi orrváladék termelődik, de ezt észre sem vesszük, hiszen a feladatát betöltve ennek a folyadéknak a legnagyobb része a garatba ürül, illetve a kilélegzett levegő nedvességtartalmaként távozik.

Megfázás, irritáció hatására a nyáktermelés fokozódik, a váladék összetétele is megváltozik.

Fotó: iStock

Fotó: iStock

Mi történik pontosan ilyenkor?

Ilyenkor azt tapasztalhatjuk, hogy hiába a sok orrfújás, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel. Ennek oka, hogy az irritáció, a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad.

Ha az orr belsejében lévő nyálkahártya gyulladásba kerül, akkor kétszeresen is akadályozottá válik az orron át történő légzés. Egyrészt azért, mert a gyulladás duzzanattal jár, ami szűkíti, vagy akár el is zárhatja a levegő útját. Másrészt azért, mert az ilyenkor termelődő nagy mennyiségű, gyakran sűrű váladék ugyancsak nehezíti az orron át való levegővételt.

Véget nem érő folyamat….

Sajnos a téli szezon egyben a nátha időszaka is, így mostanában gyakran tapasztalhatjuk a megfázással járó kellemetlen tüneteket. További rossz hír, hogy amint beköszönt a jó idő, beindul az allergiaszezon, így az orrdugulás továbbra is megkeserítheti a mindennapokat azok számára, akik valamilyen pollenallergiában szenvednek.  

Mit tehetünk?

Tény, hogy az orrcseppek vagy orrspray-k nagyon sokat segíthetnek az allergiaszezonban, illetve megfázáskor. Ám ha nem a betegtájékoztatóban leírt módon (az ajánlott dózisban, és a javasolt időtartamig) használjuk ezeket a szereket, akár orrspray-függővé is válhatunk, ami hosszú távon az orrnyálkahártya maradandó károsodását, elvékonyodását okozhatja.

Érdemes kipróbálni: természetes módszerek orrdugulás ellen!

  • A gyömbér az egyik leghatékonyabb természetes gyógymód, ha szeretnénk szabaddá tenni a levegő áramlását, és különösen hasznos, ha mézzel és citrommal kombináljuk.
  • Az eukaliptuszolaj többféle módon is segíthet az eldugult orron: használhatjuk például párologtatóban, de még hatásosabb lehet, ha arcunkat gőzöljük vele. Ráadásul vérkeringést fokozó és nyugtató hatása is van.
     

(Nyitókép: iStock)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top