nlc.hu
Tabuk nélkül

Ha náthás a pici: tippek az orrdugulás hatékony enyhítésére

Ha náthás a pici: tippek az orrdugulás hatékony enyhítésére

A kisgyermekeknél az orrdugulás nagy kihívást jelentő probléma, ugyanis 5-6 éves korukig nem nagyon tudnak önállóan orrot fújni. Hogy vegyük fel a kesztyűt az orrdugulás ellen? Milyen szövődmények alakulhatnak ki? Nézzük!

A nátha tünetei közé tartozik a láz, tüsszentés, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, köhögés, fejfájás. Újszülötteknél a legfőbb tünet a csökkent étvágy, alvásprobléma, orrfolyás és láz. Nagyobb, iskolás korú gyerekeknél a nátha már ritkán jár lázzal.

Miért fontos az orrdugulás hatékony enyhítése kisgyermeknél?

A gyermekkori orrdugulásnál az első és legfontosabb, hogy kiderítsük, mi áll a probléma hátterében: nátha, allergia, idegentest, orrmandula-megnagyobbodás vagy orrpolip.

Nátha esetén az orrmelléküregben felgyülemlett váladék nem tud távozni, ami, ha nem kap megfelelő kezelést, felülfertőződéséhez, és akár arcüreg- vagy fülgyulladáshoz vezethet.

Nem szabad tehát arra várni, hogy maguktól elmúljanak a náthás panaszok!

Az orrdugulás kezelése egyebek mellett azért sem elhanyagolandó, mert ha a gyerekek tartósan szájon át veszik a levegőt, arccsont- és fogfejlődési zavarok, hangképzési- és beszédproblémák is kialakulhatnak.

„Ha a 10 napja tartó orrfolyás egyáltalán nem javul, netán rosszabbodik, az utalhat arcüreggyulladásra, a nátha szövődménye lehet továbbá az asztma fellángolása és a középfülgyulladás, amely 6-12 hónapos kor között a leggyakoribb. Néhány nap láztalan időszak utáni ismételt lázas állapot másodlagos bakteriális fertőzést jelezhet, ilyenkor javasolt orvoshoz fordulni. Mint ahogy akkor is, ha a betegségek kapcsán rendszeresen komplikációk jelentkeznek (tüdőgyulladás, középfülgyulladás); elhúzódóak és az átlagnál sokkal gyakoribbak a panaszok, tartós súlycsökkenés, bőrvérzések észlelhetőek – ilyenkor első körben háziorvos tud segíteni”olvasható Dr. Novák Hunor, csecsemő és gyermekgyógyász szakorvos oldalán.

Babák és az orrdugulás

(Fotó: Getty Images)

Mit tehetünk?

Sok folyadék

A kellő mennyiségű folyadékbevitel megakadályozza a kicsik orrnyálkahártyájának a kiszáradását. A gyerek könnyebben megszabadul a szervezetében lévő baktériumoktól az orrváladékon keresztül, tehát annak folyadékkal való oldásával elősegíthetjük a gyorsabb gyógyulást.

Tipp: Orröblítés sóoldattal: A vizes sóoldattal történő orröblítés segít helyreállítani az orrnyálkahártya normál működését. Segítségével nemcsak az orrjáratok, hanem az arc- és homloküreg is átöblítésre kerül.

Orrszívó: igazi mumus, de hasznos

Az orrszívóktól a legtöbb kicsi fél, egyrészt mert hangosak, másrészt mivel nem éppen kellemes érzés a használatuk, bár fájdalmat nem okoznak. Bárhogy is sír a gyerek, ha eldugul az orra, és még nem tudja önállóan kifújni, muszáj az orrszívókat alkalmazni, hogy elkerüljük a pangó váladék miatti szövődményeket. Az összetapadt váladékot az orrszívó használata előtt érdemes tengervizes, kifejezetten babák számára kifejlesztett orrspray-vel fellazítani.

Párásítás

A váladék oldását, az orrnyálkahártya regenerálódását segíti a párás, nedves környezet. Az ideális páratartalom 40-60 százalék közötti, megfázás esetén a felsőbb értéket próbáljuk elérni, legalább éjszakára.

Figyeljünk arra, milyen testhelyzetben alszik!

A nyugodtabb, pihentetőbb alvást azzal is megtámogathatjuk, hogy egy picit megemeljük a gyerek fejét az ágyban, ezáltal az orrváladék kevésbé tudja eldugítani a járatokat. Tegyünk magasabb párnát a feje alá, ha még egészen pici a gyermek és sokat mozgolódik, akkor a matrac alá rakjunk egy összetekert törülközőt.

Válasszunk körültekintően orrspray-t!

Ma már többféle vény nélkül kapható szer közül választhatunk. Mielőtt bármilyen orrspray-t vagy orrcseppet választanánk, kérjük ki a gyerekorvos véleményét, ugyanis nem mindegy, milyen hatóanyagtartalmút választunk. Az orrcsepp közvetlenül a cseppentés után gyorsan lecsoroghat az orrból a garatba, illetve torokba, ami nem túl kellemes érzés, és nem is lesz nagyon hatékony. A spray ezzel szemben képes beborítani az orrnyálkahártya felületét abban az esetben, ha helyesen alkalmazzuk. Nem szabad hátra hajtani a gyerek fejét, mert akkor a hatóanyag csak az orrüreg első részében tudja kifejteni a hatását. Az is fontos, hogy betartsuk a betegtájékoztatóban leírtakat (például: naponta hányszor használhatjuk, hány óránként, hány éves kortól).

via

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Reventil orrspray

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top