nlc.hu
Tabuk nélkül

Mitől és miért dugul el az orrunk? Mi történik ilyenkor?

Mitől és miért dugul el az orrunk? Mi történik ilyenkor?

Annál kellemetlenebb és bosszantóbb érzés nincs, mint amikor nem kapunk levegőt. Te tudod, mi megy végbe ilyenkor az orrunkban?

Az orr nyálkahártyájában lévő sejtek és mirigyek irritáció és betegségek nélkül is folyamatosan termelik az orrváladékot. A váladéktermelés megfázás vagy allergia esetén fokozódhat, és ilyenkor jelentkezhetnek a kellemetlen tünetek, mint az orrfolyás, orrdugulás, tüsszögés, fejfájás.

Orrdugulás okai

(Fotó: Getty Images)

Mi megy végbe az orrunkban?

Megfázás vagy más légúti fertőzés következtében az orrjáratokba jutott kórokozók megtelepedésének megakadályozására fokozott váladékképződéssel reagál a szervezet. Ilyenkor több nyák termelődik, és az orrváladék összetétele is megváltozik. Ebben az esetben könnyen nézhetünk szembe azzal a szomorú ténnyel, hogy hiába fújjuk az orrunkat, az orrjáratok mégsem szabadulnak fel, azaz egyáltalán nem kapunk levegőt. Ennek oka, hogy az irritáció és a bőséges váladéktermelés miatt maga a nyálkahártya is megduzzad, és beszűkíti vagy teljesen elzárja a levegő útját. Ha a légutakban pang ez a váladék, az tovább irritálja a nyálkahártyát, akadályozhatja a megfelelő légáramlást, ezért a légutak mielőbbi felszabadítása érdekében fontos a váladék eltávolítása, a nyálkahártya duzzanatának csökkentése.

Egy másik jellemző ok az allergia: számtalan dolog válthat ki allergiás reakciót, köztük tavasszal a fák virágzása, házipor, kutyaszőr és még ezernyi dolog. Ilyenkor a szemviszketés, tüsszögés, orrfolyás mellett orrdugulás is szerepelhet a kellemetlen tünetek listáján, amit a nyálkahártya duzzanata okoz. Az allergiás panaszok kezelése szakember segítségével, általában gyógyszeres terápiával történik. A szemtünetek szemcseppel, az orrtünetek orrcseppel, orrspray-vel enyhíthetőek.

Az orrdugulás nemcsak kellemetlen, de rontja az életminőséget (nem tudunk aludni, beszélni, nem érezzük az ízeket, szagokat, az ember teljesen elveszettnek érzi magát).  A levegő pedig szájon át jut le a tüdőbe, ami ugyancsak nem veszélytelen, mert az így belégzett levegő hidegen, szárazon és baktériumokkal telve érkezik a tüdőbe, sokszorosára növelve a fertőzés veszélyét. Ezért amilyen gyorsan csak lehet, szüntessük meg a problémát!

Mi segíthet?

Az orrnyálkahártya gyulladása különböző típusú és összetételű orrsprayk-kel és orrcseppekkel kezelhető, amelyek enyhítik a gyulladást, csökkentik a duzzanatot és/vagy nyákoldó hatásúak is. Érdemes tartósítószer-mentes orrsprayt választani, mert a tartósítószer károsítja az orrnyálkahártyát. Fontos, hogy mindig a betegtájékoztatóban leírtak alapján használjuk az orrspray-ket és orrcseppeket.

via

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Télen a megfázás, azaz a nátha gyakran nehezíti meg a mindennapokat. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray 4 az 1-ben hatású eszköz: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

Reventil orrspray

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

 

 

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top