Tabuk nélkül

5 természetes gyógymód orrdugulásra

A következő egyszerű, de hatékony módszerek segítenek abban, hogy ismét könnyedén lélegezhess!

Az orrdugulással, orrfolyással, torokfájással és többnyire általános gyengeségérzettel járó orrüreggyulladást okozhatja vírusos vagy bakteriális fertőzés, allergia és megfázás is.

Fotó: iStock

Mit tehetsz otthon az orrdugulás ellen? Hoztunk 5 bevált tippet!

1. Legyen otthon torma!

A fekete reteknek és a tormának egyaránt torok- és orrtisztító hatást tulajdonítanak. A retket reszeld le, alaposan kinyomkodott levét egy edényben keverd össze mézzel és citrommal, és idd meg! A tormát szintén reszeld le, egy keveset tegyél a nyelvedre, pár percig tartsd a szádban, azután köpd ki.

2. Vesd be a hagymát!

A vöröshagymának és a fokhagymának mikrobaölő hatása van, emellett a bennük található csípős anyagok segítenek „kidugítani” az orrodat és feloldani a váladékot. Egy edényben forralj vizet, dobj bele egy fej apróra vágott vöröshagymát. Hagyd öt percig forrni, majd egy kicsit hűlni. Ezután gőzölj a hagymás főzettel legalább 5-10 percen át. A fokhagymagerezdeket zúzd össze, keverj hozzá mézet, és így edd meg.

3. Aromaterápiával az orrdugulás ellen

Az aromaterápia is hatékony segítség a bajban: az eukaliptusz, a levendula vagy a borsmenta olajából néhány cseppet tegyél a fürdővizedbe – de ha a szobában hagyod párologni, nemcsak a helyiségnek lesz kellemes illata, hanem a levegő is nedvesebbé válik, ami szintén hozzájárulhat az orrüregek tisztulásához.

3. Ami biztosan segít: a gyömbér

Az egyik legerősebb vírusölő fűszerünk a gyömbér. A keleti konyhának ez az alapvető fűszere nemcsak süteményekhez és húsokhoz kiváló, hanem a megfázásos időszakban természetes fertőtlenítőként is működik. Ám ahhoz, hogy hasson, nyersen, apróra vágva érdemes fogyasztanod! Naponta kétszer egyél meg egy kávéskanálnyi gyömbért mézzel elkeverve. Arra azért készülj fel, hogy nem azonnal szünteti meg az orrdugulást, de jobb lehet tőle a közérzeted, és erősebb az immunrendszered.

4. Párásítsd a levegőt

A pára ugyanis jót tesz az elgyötört nyálkahártyának: ha nem marad száraz a szoba levegője, az segít abban is, hogy ne száradjon ki az orr nyálkahártyája. Hatékonyan párásíthatsz például azzal, ha egy tál vízbe kamillát teszel némi mentollal, és az egészet a radiátorra helyezed.

5. A forró fürdő mindenre gyógyír

Az orrfolyás megszüntetése érdekében már egy 20 perces forró fürdő is csodákra képes, főleg keserűsó alkalmazása mellett. A sós pára hozzájárul az orrod kitisztulásához, a meleg fürdő pedig elősegíti a gyógyító alvást.

+1: fújd az orrod, de helyesen!

Fújd olyan sűrűn az orrod, ahogy csak tudod, de ügyelj a helyes technikára! Ha túlzottan erősen fújod az orrod, abból semmi jó nem származik! A szakemberek szerint a helyes módszer, ha egyik orrlyukat befogod, a másikat pedig finoman kifújod.

(Nyitókép: iStock)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top