Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A depresszió okai, tünetei, kezelése

A depressziós embert legtöbbször szomorú egyénnek képzelik, aki ráadásul visszahúzódó is. Valójában a depresszió jelei nem mindig láthatóak. Nagyon összetett betegség, aminek okaival, tüneteivel és kezelési lehetőségeivel nem árt tisztában lennünk!

A depresszió az életkedv és energia hiánya, kiüresedettség, mindenféle érzelem megélésére való képtelenség. A súlyosan beteg emberek számára szinte nincs olyan tevékenység, ami örömöt jelentene. A depressziót azonban nem könnyű felismerni, mert az ebben szenvedők sokszor elrejtik betegségüket.

A depresszió kialakulásához hozzájárulhat:

  • Öröklődés: Nem mindenkinél alakul ki depresszió, még ha a családjában meg is jelent korábban ez a betegség, mint ahogy olyanok is válhatnak depresszióssá, ahol a családban korábban még nem fordult elő ilyen.
  • Stressz: egy stresszel teli életesemény, különösen közeli hozzátartozó elvesztése vagy a munkahely elveszítése miatti félelem is depresszióhoz vezethet.
  • Gyógyszerek: egyes gyógyszerek hosszú távú alkalmazása (vérnyomáscsökkentők, altatók, fogamzásgátlók) kapcsolatba hozható a depresszióval.
  • Betegségek: egy krónikus betegség, például szívbetegség, stroke, cukorbetegség, rák, vagy Alzheimer-kór fokozza a depresszió kialakulásának kockázatát. A pajzsmirigy alulműködése szintén depresszióhoz vezethet.
  • Személyiség: bizonyos személyiségjegyek, például az alacsony önértékelés, önállótlanság, kritikus és önkritikus hajlam, pesszimizmus és a stressz kezelésének nehézsége fogékonyabbá tehetnek depresszió kialakulására.
  • Alkohol, nikotin, kábítószer: használatukkal megnőhet a depresszióra, szorongásra való hajlam.

Fotó: Unsplash

Mi utalhat arra, hogy depressziósak vagyunk?

Rossz hangulat

A depresszióban szenvedő szomorúnak, elhagyatottnak, reményvesztettnek érzi magát.

Az örömre való képesség elvesztése

A korábban örömöt okozó dolgoknak, eseményeknek sem tud örülni a depressziós beteg.

Az önértékelési problémák

Önbizalom és önértékelés hiánya, súlyosabb esetben egy kívülálló számára jelentéktelennek tűnő dolgokon is képes rágódni az, aki depressziós.

Koncentráció csökkenése

A betegnek koncentrálási és memóriaproblémái vannak, melyeket jellemzően súlyosabbnak érez, mint amekkorák ténylegesen.

Testtömegváltozás. Az étvágy csökken vagy nő.

Állandó fáradtság, alvásproblémák

Gyakori tünet, hogy a beteg nyúzottnak érzi magát, egyre kevesebb energiája van a tevékenységeihez. Lehet, hogy olyan fáradtnak érzi magát reggel, mint amilyen fáradt volt, amikor előző éjszaka lefeküdt; nincs kedve felkelni, súlyosabb esetben nem is kel fel az ágyból.

Kevesebb érdeklődés a szex iránt

Ha korábban aktív szexuális életet élt, drámaian csökken az érdeklődése a szexuális kapcsolat iránt.

A depresszió mindezek mellett számos testi panaszt is létrehozhat, így például emésztőrendszeri betegségeket (emésztési zavar, székrekedés, esetleg hasmenés, fejfájás, hátfájás). Nagyon sok depressziós ember szorong is.

Mi a megoldás?

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Természetesen mindezt szakember felügyelete alatt!  Fontos, hogy minél előbb ismerjük fel, ha baj van, és merjünk segítséget kérni!

(Nyitó kép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top