Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A hüvelygomba tünetei, kezelése – és megelőzése!

A gombás hüvelyfertőzés tünetei gyakorlatilag azonnal jelentkeznek és irtó kellemetlenek. Bizonyára senki sem szeretne ismét ebbe a csapdába beleesni, de lehet, hogy épp most éljük át először. Elmondjuk, mit kell tenni!

Sokszor elég egy stresszesebb időszak vagy a hormonháztartás megváltozása, például klimax, terhesség, esetleg bizonyos gyógyszerek (pl. fogamzásgátlók) szedése, sőt olykor egy rosszul megválasztott alsónemű is elég ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés kellemetlen bajokat okozzon. Mik a tünetei, van-e rá megoldás és hogy előzhetjük meg? Itt vannak a válaszok!

Gombás hüvelyfertőzésről beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Emellé társulhat:

  • az intim testrész kivörösödése,
  • csípő, égő érzés és fájdalom a szexuális aktus során,
  • hólyaghurutra utaló vizelési inger, fájdalmas vizelés.
Fotó: getty/eternalcreative

Fotó: getty/eternalcreative

Aggodalomra semmi ok, inkább keressük fel az orvosunkat!

A tünetek egyszerre és külön-külön, több napon keresztül, változó intenzitással jelentkezhetnek. Megfelelő kezeléssel gyorsan elmúlnak, és az esetek 90 százalékában nem is térnek vissza, de vannak nők, akik évente 4-5 alkalommal is szenvednek tőlük. Az ilyen, visszatérő fertőzés hátterében rendszerint valami más probléma áll, amit mindenképpen orvosnak kell felderíteni: lehet, hogy csupán egy kisebb életmód-változtatásra van szükség – például kevesebb cukor fogyasztását vagy egy új fogamzásgátló szer használatát ajánlja majd a nőgyógyász –, de az is elképzelhető, hogy egy másik fertőzés a kiváltó ok.

Tudtad? A fogamzásgátló tabletta hatására megváltozhat a szervezet hormonháztartása, és a megemelkedett ösztrogénszint miatt megnő a hüvelyben a hámsejtek glikogéntartalma. Ez az összetett szénhidrát pedig kedvezőbb körülményeket biztosít a gombák szaporodásához.

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Tudtad? az állandóan visszatérő gombás hüvelyfertőzést a partner is okozhatja. Előfordulhat, hogy párunk szervezete kevésbé érzékeny a gombás fertőzésre, így nála nem okoz problémát, ám attól még hordozhatja és át is adhatja a kórokozókat. Amennyiben a fertőzést minden alkalommal csak az egyik fél kezelteti, a másik nem, könnyen kialakulhat az úgynevezett pingpongeffektus. A gyakori partnercsere és az intenzívebb nemi élet is hajlamosíthat arra, hogy a hüvelygomba vissza-visszatérő vendég legyen az életünkben!

Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

  • támogassuk az immunrendszerünket: szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát!

Tipp: fogyasszunk párolt és nyers zöldségeket, valamint sovány húsféléket, halat, olajos magvakat és hidegen sajtolt olajokat, élőflórás natúr joghurtokat, citrusféléket és teljes kiőrlésű termékeket. Kifejezetten jót tesz a Candida ellen ezen kívül még néhány gabonaféle is: a köles, árpa, hajdina, zabliszt, zabkorpa, zabpehely, barna rizs és a rozs.

  • a gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért az olyan alsóneműk, amelyek nem biztosítanak kellő szellőzést, mert nagyon szűkek, vagy nem ideális az anyaguk – például műszálból készülnek –, elősegítik az elszaporodásukat. A szűk nadrágok, harisnyák és az éjszakai alsónemű viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműket.
  • a hüvelygomba hátterében a stressz is állhat: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek és még könnyebben visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is. Próbáljunk tehát relaxálni, amennyire csak lehetséges.
  • a gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodó szerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top