Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Minden egy helyen a PMS-ről

A PMS tüneteitől igazi drámakirálynővé válsz a menstruáció előtti napokban? Nincs miért szégyenkezned, mert ez a hormonok játéka csupán. Légy tisztában vele, mi történik ilyenkor a testeddel!

PMS -nek, azaz premenstruális szindrómának nevezik azokat a tüneteket, melyek jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek. Ezek a havivérzés előtti napok sok nő életét keserítik meg, hiszen a rendkívül változatos testi és lelki tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Pontosan mik a tünetek?

A női ciklusban alapvetően két hormon, az ösztrogén (tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) a főszereplő. A menstruációt megelőző napokban a PMS-re jellemző tünetek olyankor jelentkeznek, ha a szervezetben valamiért megbomlik a menstruációs ciklust vezérlő hormonok egyensúlya. Egyetlen jó hír, hogy a PMS-tünetek általában a vérzés kezdete után egy-két napon belül maguktól megszűnnek.

Mindent a PMSről

Ne csodálkozz, ha úgy érzed, felfalnád a hűtőt! Fotó: getty

A tünetek alapján a PMS típusokba sorolható: te melyik típushoz tartozol?

H típus

„H” a „hiperhidráció” – azaz vízvisszatartás – kifejezés kezdőbetűjének felel meg. Az ebbe a csoportba tartozó nőknél a vízvisszatartás (ödéma) következtében jelentkező tünetek – mint mellfeszülés, kéz- és lábdagadás – jelentik a fő problémát.

D típus

„D”, mint „depresszió”, vagyis nyomott hangulat. Az ilyen PMS-típusú nőknek elsősorban a lelki mélypontokkal kell megküzdeniük. Ők hajlamosak a búskomorságra, és gyakran szenvednek alvászavaroktól.

A típus

Az „A” az „anxietas” – azaz szorongás – szóból ered. A „PMS-A” típusú nőket leginkább a hangulati labilitás jellemzi. Kedélyük egyszer fenn az égben szárnyal, máskor viszont a végletekig levertek. Ezt a hullámzást nem ritkán szorongás is kíséri.

C típus

Az ide sorolható pácienseket a viselkedés változásaival lehet jellemezni. A „C” az angol „craving” szóból ered, ami sóvárgást jelent. A „PMS-C” típusú nők általában fokozott étvágyról panaszkodnak, időnként igazi farkaséhség-rohamok is rájuk törnek. Emellett fáradékonyság és energiahiány jellemzi ezt a csoportot.

Kevert típus

A tapasztalható tünetek időnként nem sorolhatók be egyetlen PMS-típusba. Sok nőnél a testi tünetek és magatartásbeli változások, valamint a lelki problémák egyaránt megtalálhatók.

Mi segíthet?

A tünetek enyhítésében jó hatásúak lehetnek a nem szteroid gyulladáscsökkentők, illetve a hormonális fogamzásgátlók. Utóbbi alátámasztja, hogy a szervezet hormonális egyensúlyának lehet szerepe a PMS kialakulásában.

A hormonkezelés azonban nem mindenki számára hozza meg a várt enyhülést: előfordulhat, hogy hatástalannak bizonyul, vagy akár még fokozhatja is a tüneteket.

Ezért érdemes az alábbiakra odafigyelni:

A táplálkozás PMS-ben való szerepe még nem teljesen tisztázott, de egyes kutatások szerint a megfelelő mennyiségű kalcium- és D-vitamin-bevitelnek kifejezetten jótékony hatása lehet. Hogy a PMS ne legyen annyira megterhelő, fontos, hogy az étrended tartalmazzon tejet, joghurtot, soványabb sajtokat és olyan zöldségeket, mint a brokkoli vagy a káposzta.

Egy kis sport

Emellett a mozgás enyhítheti a tüneteket, már csak azért is, mert legalább eltereli a figyelmet a fájdalomról.

Gyógynövények az éléskamrából

Érdemes kipróbálni a különböző gyógynövényeket is: a ligetszépe vagy a barátcserje tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein. A levendula nyugtat, a cickafark görcsoldó hatású, a citromfű pedig egyebek között az alvászavarok leküzdésében segíthet.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top