Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

PMS: kikészülsz a tüneteitől? Ezt teheted ellene!

A nők legalább 60 százaléka biztosan szenved a PMS-től. Sok a kérdés a premenstruációs szindróma körül, de annyi bizonyos, a tünetei enyhíthetők. Azt is eláruljuk, hogyan!

A PMS valódi okát még nem sikerült teljesen tisztázni, azonban annyi biztos, hogy kialakulása nem egyetlen kórokra vezethető vissza. Hátterében a főleg pszichoszomatikus, életmódbeli és genetikai tényezők mellett a menstruációs ciklus során ingadozó ösztrogén és progeszteron szintjének eltérései állhatnak.

Pontos statisztika nem ismert, de a menstruáló nők legalább 60 százaléka biztosan szenved a PMS tüneteitől, de szerencsére kevesen vannak, akik súlyosabb megjelenési formája, a PMDD (premenstruációs diszfóriás betegség) tüneteit tapasztalják magukon. Mindkét esetre jellemző az alvászavar, fáradtság, érzékenység, kimerültség, étkezési szokások változása (kívánósság vagy éppen étvágytalanság), idegesség, harag, ingerültség, folyamatos bosszankodás, fejfájás, fokozott verejtékezés, mellfeszülés és hasi görcsök is. Ezenkívül megjelenhetnek a bőrön pattanások, és a haj is zsírosabbá válhat.

A legsúlyosabb esetben (a menstruáló nők 2-3 százalékánál) a PMDD lelki instabilitáshoz, agresszióhoz vagy komoly depresszióhoz vezet, és állandó szorongás alakulhat ki a havonta visszatérő tünetek miatt.

A panaszok a havi vérzés előtt 8-10 nappal jelentkeznek, majd amint a menstruáció kezdetét veszi, 1-2 nap elteltével megszűnnek.

PMS és tünetei

A PMS tünetei megkeserítik a mindennapokat. Fotó: getty

Hogy lehet túlélni ezeket a pokoli napokat?

Figyelj oda magadra és az életmódodra!

A rendszeres mozgás, naponta 2-3 liter folyadék bevitele, a sószegény táplálkozás, a koffein- és alkoholfogyasztás csökkentése, illetve a dohányzás mellőzése már sokat hozzátehet ahhoz, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben a menstruáció előtti napokban.

Vitaminokra fel!

Érdemes A- és B-vitaminokat tartalmazó ételeket fogyasztani egész hónapban, de a szakportálok a kalciumban, magnéziumban és az L-triptofán nevű aminosavban gazdag táplálékok – mint amilyen a baromfi vagy halfélék – pozitív hatásait is kiemelik.

Tudtad? A B6-vitaminnak közismerten fontos szerepe van az ideg- és az immunrendszer megfelelő működésében, számos anyagcsere-folyamatban, valamint csökkenti az émelygést és a hányingert is.

Jógázz!

Egy friss kutatás szerint a rendszeres jógagyakorlatok pozitív hatással vannak a női szervezetre: csökkentik a fájdalmakat, enyhítik az esetleges görcsrohamokat, valamint a puffadás vagy a mellérzékenység okozta kellemetlenségeket is. Egy kutatás szerint a női ciklus szabályosabbá is válhat a jóga segítségével.

Tegyél magadért, oldd a stresszt!

A jóga mellett Andrea például a masszázst veti be: „Könnyű mondani, hogy tegyünk magunkért, ne stresszeljünk, de ez azért nem megy egy csettintésre! Nagyon nehezen vettem rá magam a rendszeres sportra és a jógára. Immár egy éve kitartóan csinálom, és határozottan érzem magamon jótékony hatásait, például jobban kezelem a stresszes helyzeteket és kevésbé vagyok ingerlékeny. Emellett az ellazulásban a masszázs is segít. Mindenkinek receptre írnám fel!”

Tipp: számos gyógynövény – köztük a ligetszépe vagy a barátcserje – utóbbi kivonatából igazolt hatású gyógyszer is kapható patikában – tartalmaz olyan hasznos növényi hatóanyagokat, amelyek könnyíthetnek a menstruáció előtti napok terhein.

Ami mindig segít!

„A menstruáció előtti napokban olyan fejfájással küzdök, hogy sokszor a mosdóig is nehezen jutok el, nemhogy edzőterembe vagy jógaórára.  Szóval maradtam a régi, jó bevált módszernél: a gyógyszereknél. Ilyenkor beveszem a szokásos fájdalomcsillapítómat, és amennyit tudok, pihenek” – mondja Viki.

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top