Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Készülj tudatosan a klimaxra

A klimax tünetei sok nő életét alapjaiban forgatják fel. Érdemes már a korai jelekre figyelni, készülj tudatosan a változókorra!

A klimax általában 40-50 éves kor között érkezik a nők életébe, ekkor először a progeszteron, majd az ösztrogén hormon termelődése fokozatosan csökken, végül teljesen megszűnik, amitől elmarad a menstruáció, és egy sor utálatos tünet is jelentkezik.

A klimax leggyakoribb tünetei:

  • hőhullámok,
  • hüvelyszárazság,
  • csökkent libidó,
  • szorongás,
  • depresszió,
  • ingerlékenység,
  • éjjeli izzadás,
  • hangulatingadozás,
  • alvászavar,
  • anyagcsere-változások.
Tegyél a menopauza ellen!

Ne érjen váratlanul a változókor! Fotó: getty

A klimax nem mumus, az élet természetes velejárója!

Készülj a hőhullámokra!

A hőhullám az a jelenség, amikor egy nő hirtelen elviselhetetlen hőséget érez a testében, amely a mellkasából az arcába sugárzik. Mindezt rendszerint kivörösödés és izzadás kíséri. Ilyenkor érdemes rétegesen öltözködni, és természetes anyagú ruhákat viselni, így kevésbé valószínű, hogy hirtelen leizzadsz.

Van remény a hízás ellen is!

A változókor további tünete a súlygyarapodás és a nyomott hangulat. Egyél sok zöldséget, gyümölcsöt, halat és olívaolajat. Fogyassz kevesebb szénhidrátot, cukros, szénsavas üdítőt, tartózkodj az édességektől, kávétól, alkoholtól és a sok sótól, ízesítésre használj inkább zöldfűszereket.

Ne csak a tested, a lelked is készítsd fel!

A változókorra való felkészülés legfontosabb része, hogy elfogadd a szervezetben bekövetkező változásokat: beszélgess róluk a barátaiddal és családtagjaiddal vagy akiben nagyon megbízol. Vannak önsegítő csoportok is, ahol a változókorban lévő nők találkozhatnak. Találhatsz internetes fórumokat is, amik lehetőséget adnak, hogy a sorstársak megbeszéljék egymás közt problémáikat, ami igen nagy lelki segítséget jelent. Ne félj, próbáld ki!

„Szerintem nekem a klimax összes tünetét sikerült produkálnom. Nem fogok szépíteni: piszok nehéz volt az első időszak. Teljesen kikészültem attól, hogy állandóan izzadságban úszok. A hajam vállalhatatlan volt, a sminkem mindig lefolyt, gyakorlatilag nem éreztem magam nőnek. Egyik mélypontom kellős közepén látogatott meg a lányom, aki az asztalra csapott és azt mondta, nem mehet így tovább. A férjemmel beíratott minket egy társastánc-kurzusra, nem értettem miért, és emiatt nagyon mérges voltam rá. Végül ódzkodva, de elmentünk. Eltelt két hónap, és én most már nem tudom elképzelni a heteimet a táncórák nélkül. Nagyon jót tett a lelkemnek, sok barátot szereztem, és szuper program a férjemmel is, akivel ismét közel kerültünk egymáshoz. Nem győzők hálálkodni a lányomnak, Beának. Nekünk nagyon bevált, ajánlom a többi sorstársamnak is” – mondta Margit.

Tudtad? Változókorban az ösztrogénszint csökkenése a bőr kiszáradását, a kötőszövetek rugalmasságának csökkenését okozza. Hidratáld magad belülről is, igyál meg minimum napi 8-10 pohár vizet!

Győzd le a stresszt!

Lehetőleg kerülni kell a stresszt: próbáld meg kezelni a stresszes helyzeteket, és ne felejts el kikapcsolódni. Nagyon jót tehetnek a friss levegőn tett séták, egy mozi vagy a barátnőkkel való találkozás.

Könnyű mondani, nehéz megvalósítani, de tegyél apró lépéseket!

…az életmódváltás felé, ami hosszú távon segít átvészelni ezt a nagyon embert próbáló időszakot. Válassz új hobbit, mozogj sokat, például jógázz, sétálj, légy minél többet a természetben. A menopauzát övező lelki tünetek enyhítésére gyógynövények is segítségül hívhatók!

Ne feledd: nem vagy egyedül a problémáddal! Ez nem betegség, hanem egy teljesen természetes folyamat, amitől senki sem lesz több vagy kevesebb!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top