Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

A klimax legkellemetlenebb tünetei

Vannak, akik megússzák enyhébb panaszokkal, de sok nőnek komoly kényelmetlenséget okozhatnak a változókorban jelentkező kellemetlen tünetek. Mire készülj? Mutatjuk a listát!

A klimax a nőknél egy több éven át tartó, általában a negyvenes éveik végén kezdődő folyamat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más, kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

A legtöbb változókorba lépő nő szembesül az alábbi tünetekkel:

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  • verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • hangulati ingadozások, ingerlékenység, érzékenység
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság
  • ritkuló haj
Készülj fel! Nem lesz egyszerű a klimax

Produkálhat a klimax egészen kellemetlen tüneteket! Fotó: getty

Ezen felül pedig még számos kellemetlenség adódhat a változókor során:

Változókori hüvelyszárazság

A változókorban csökken a szervezet ösztrogénszintje, ami a hüvelyben és a húgyutakban egyfajta „sorvadást” idéz elő: a hámréteg elvékonyodik, veszít rugalmasságából, romlik a vérellátottsága, ezáltal sérülékenyebbé válik, és fertőzésekre is fogékonyabb lesz. Az elvékonyodott és nem kellően nedves hüvelyhám miatt az együttlétek fájdalmassá válnak, az égő, feszítő érzés a mindennapokat is megnehezítheti. Sajnos, ez a változás nem fordítható vissza, így különösen oda kell figyelni a nemi és húgyúti területekre. Már azzal is rengeteget tehetünk ellene, ha elegendő mennyiségű folyadékot fogyasztunk, és nem tartjuk vissza a vizeletünket, hanem amikor csak tehetjük, meglátogatjuk a mellékhelyiséget.

„A változókor tüneteit, a hőhullámokat még csak-csak elviseltem. Az állandó izzadást már kevésbé toleráltam, de nem ezek miatt a tünetek miatt fordultam az orvosomhoz. Észrevettem, hogy a férjemmel való együttlétek egyre kellemetlenebbek a számomra, a fájdalomhoz égő érzés is társult. Nagyon meglepődtem azon, amit a szakember mondott, ugyanis álmomban sem gondoltam volna, hogy a hüvelyszárazság is a változókorral jár. Szerencsére esetemben nem volt súlyos a probléma, így hüvelyi hidratáló készítmény használatát javasolta az orvosom, ami megszüntette a problémámat” – mesélte Ica, aki azt javasolja minden nőtársának, ne féljenek beszélni a problémájukról. 

Csontritkulás

Csökkenhet a csontok sűrűsége is, de a fizikai aktivitás, a rendszeres mozgás sokat segíthet a csontritkulás megelőzésében.

Libidó csökkenése

A változókorú nők közel felét érinti a szexuális vágy csökkenése. A libidó csökkenése komplex jelenség, nem lehet érte kizárólag a hormonális változásokat felelőssé tenni, pszichológiai tényezők is fontos szerepet játszanak benne, ahogyan a stressz, a fáradtság, a kapcsolatból kivesző intimitás, a családi élet változásai is.

Fogak gyors romlása

A fogak romlása és elvesztése miatt fontos a legalább kétszeri fogmosás fluoridos fogkrémmel, a fogközök tisztítása speciális kefével vagy fogselyemmel, valamint a cukros élelmiszerek helyett zöldségek, gyümölcsök választása. A tünetként jelentkező szájszárazság miatt több folyadékot kell fogyasztani!

Probléma a vizelettartással

A vizelettartási zavarokon segíthet az intimtorna és más, belső izmokat megmozgató torna. Ezek rendszeres gyakorlása jelentősen enyhítheti a tüneteket.

Tapasztalatok szerint a változókor nehézségeinek megelőzésére, a legzavaróbb tünetek enyhítésére az egészséges életvitel a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb módszer: kiegyensúlyozott étrend, a dohányzás kerülése, valamint a rendszeres testmozgás enyhíti a kellemetlenségeket!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top