Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Klimax ide vagy oda: a nő legyen mindig nő!

A nőiesség nem ér véget azzal, hogy változókorba lépünk. Nem kell lehúzni a redőnyt! Ne feledjük: ez egy új kezdet, amikor a női mivoltunk új dimenziókba lép.

A menopauza választóvonal – de nem a jót és rosszat választja el egymástól, és még csak véletlenül sem a nőiesség és a „nőietlenség” határát jelöli ki!

Rengeteg nő van, aki a változó korba lépve szinte eltemeti magát, és önsajnálattal eltelve mélyen elmerül ifjúsága gyászolásában. A nőiesség lényege és megélése a menopauzától független, és bár egyes külső jegyek megváltozhatnak, és a klimaxszal kapcsolatban kellemetlen – de csak átmeneti – tünetek jelentkezhetnek, de mint nő épp olyan értékesek maradunk, mint addig voltunk! Sőt, még jobban kiteljesedhetünk, és még felszabadultabban élhetjük meg a nőiességünket.

Fotó: getty

Fotó: Getty

Mi a változókor?

A változókor vagy klimax általában a nők negyvenes éveiben kezdődik, és beletelik pár évbe, amíg a folyamat lezárul. Ezen időszak alatt a petefészkek hormontermelése fokozatosan csökken, majd megszűnik, aminek következtében végleg elmarad a menstruáció. Ezzel lezárul a fogamzóképes időszak, aminek tudata sok nőt lelomboz, és aki ezért nőisége elvesztéseként éli meg a menopauzát. A hormonális változás ráadásul kellemetlen testi és lelki tüneteket is okozhat.

A hőhullámok, az éjszakai izzadás, fejfájás, hízás, ritkuló haj mellé jelentkezhetnek lelki tünetek is, amelyek komolyan megterhelik a nőket. Megtörheti őket, ha azt érzik, hogy a hormonok átvették az irányítást a mindennapokban, hangulatingadozást, ingerlékenységet, fáradtságérzést, szorongást, vagy akár a depressziót is okozva.

A lelki egyensúlyt megboríthatja az is, hogy sokan ebben az időszakban élik meg a párkapcsolatuk komolyabb válságát, a válást, a gyerekek kirepülését a családi fészekből vagy azt, hogy a munkahelyen a fiatalok veszik át a stafétát. A feladat összetett: nemcsak újra kell definiálni a nőiességet, hanem új célokat is kell találni. Mindez nem lehetetlen, csupán egy kis tenni akarás kell hozzá!

Tipp: A stresszes életmód kifejezetten nehezíti ezt az életszakaszt, ezért nagyon fontos, hogy legyen stresszkezelési taktikánk: tegyünk hosszú sétákat, mozogjunk rendszeresen, meditáljunk, jógázzunk, járjunk masszázsra.

Ne nyalogassuk a sebeinket, tegyünk magunkért!

A legegyszerűbb gyógymódok közé tartozik, ha valahogyan pótoljuk az éjszakai alváshiányt, ami ugyancsak a változókor egyik kellemetlen velejárója. Akár úgy, hogy több részletben alszunk, akár úgy, hogy megpróbálunk elegendő időt a pihenésnek szentelni: meditációs zenét hallgatunk, relaxálunk, próbáljuk tudatosan altatni magunkat. A testi tünetek kezelésére vagy nyugtatóként sokan számolnak be pozitívan a különböző gyógynövények kúraszerű használatáról is. A rendszeres mozgás szintén fontos, de mindenképpen válasszunk olyan  a mozgásformát, ami örömet ad: a tánc, a csapatsportok ilyenkor rengeteg pluszt tehetnek az életünkhöz. Támogatást jelent, ha a sorstársainkkal beszélgetünk: szervezzünk barátnős programokat, menjünk moziba, iratkozzunk be tanfolyamra, járjunk workshopra. Keressük a lehetőségeket, a kihívást, amelyek erősítenek és feltöltenek bennünket, hogy újra megtalálhassuk önmagunkat.

Nincs itt a világvége!

Előfordulhat, hogy a változókorhoz hüvelyszárazság is társul, aminek következtében fájdalmassá válik az együttlét. A szövetek fokozott érzékenysége miatt akár hüvelyi sérülésekkel, netán vérzéssel is együtt járhat.

A nők – teljesen érthető módon – a fájdalomérzésre adott reakcióként kerülni kezdik a szexet. De vigyázzunk, mert ebből egy idő után komoly konfliktusok adódhatnak a párkapcsolaton belül. Mindig van megoldás: a hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül válasszunk. Egy a lényeg: a testi-lelki egészségünk része a kiegyensúlyozott nemi élet a változókorban is, megoldás pedig mindig van. Ezért inkább tegyünk a tünetek ellen ahelyett, hogy elmerülnénk az önsajnálatban!

Mert 50 felett is menő szexinek, nőiesnek lenni!

(Nyitókép: Getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top