Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Tények és tévhitek a változókorról

A változókor nem női hiszti, a hő- és hangulatingadozáson túl a klimax többről szól. Most eloszlatunk pár tévhitet!

Fel lehet rá készülni? Ha igen, hogyan? A lényeg, hogy legyünk tisztában azzal, mi is történik velünk, amikor változókorba lépünk!

Tévhit: a menopauza csak női hiszti

A menopauzát a menstruációs vérzés abbamaradása mellett a termékenység megszűnésével azonosítják. Valójában azonban egy nagyon komplex, hormonálisan szabályozott testi-lelki folyamatról van szó. A női nemi hormonok, az ösztrogén (más néven tüszőhormon) és a progeszteron (sárgatesthormon) termelődése a petefészekben alább hagy, majd teljesen leáll. Az ösztrogén a ciklus szabályozása mellett a test hőszabályozásában is szerepet játszik: csökkenése miatt gyakoriak a hőhullámok, a fokozott izzadás, a kipirosodás. Emellett kialakulhat alvászavar, koncentrációs nehézségek, a mellek megereszkedhetnek, fájdalmassá válhatnak, sőt olyan tünetek is előfordulhatnak, mint a vizelet-visszatartási problémák, a szapora szívverés, a hüvelyszárazság, a fejfájás.

Tények a változókorról

A lényeg, hogy legyünk tisztában azzal, mi is történik velünk.  Fotó: getty

Tény: nem mindenkit érint ugyanolyan módon

A változókor mindenkire más hatással van. Van, aki számára kész rémálom ez az időszak, míg mások korántsem élik meg tragédiaként a menopauzával járó változásokat. Egyéni különbségek az eltérő környezeti hatásoknak, életmódnak és a társas közegnek is betudhatók.

Tévhit: ha beköszönt a változókor, nagyon elhízunk

Változókor idején a nők anyagcseréje valóban lelassul, a menstruáció megszűnésével ugyanakkor csökken a szervezet energiaszükséglete. Kutatások igazolják, hogy megfelelő életmóddal és rendszeres mozgás mellett a klimax sem lehet gátja a fogyásnak és az ideális alkat fenntartásának.

Tény: nem csak az idősebb korosztályt érinti

A változókor tünetei általában csak 45 éves kor után jelentkeznek, de előfordulhat, hogy ennél jóval előbb. Korai klimaxnak azt nevezzük, ha a női hormontermelés csökkenése már a 40-es évek előtt megkezdődik. A legtöbb esetben a tüneteket önmagukban nem is szokták felismerni, általában csak akkor derül ki, mi áll a probléma hátterében, amikor az érintettek a menstruációs zavarok, vagy esetleg a teherbeesés sikertelensége miatt nőgyógyászhoz fordulnak.

Tévhit: akkor most itt a vég!

Nem szabad elkeseredni, természetesen vannak megoldások a tünetek enyhítésére. A hőhullámok enyhítése érdekében ajánlott a hálószobát lehűteni, klimatizálni, vizelettartási zavar esetén rendszeresen intimtornázni, hüvelyszárazságra pedig helyi alkalmazású hidratáló-regeneráló kenőcsöt, kúpot érdemes használni. A változókori testi és lelki tünetek enyhítésére az életkori sajátosságok figyelembevételével összeállított vitamin-készítményeken kívül egyes gyógynövények segítségét is igénybe vehetjük. Ilyenek például az úgynevezett fitoösztrogént, azaz növényi eredetű, hormonszerű hatással bíró növények (a szója vagy a vörös here), továbbá a „női bajokra” régóta ismert poloskavész, a hangulatjavító orbáncfű,  a nyugtató, feszültségoldó hatású citromfű, vagy akár az alvást segítő macskagyökér, komló, vagy golgotavirág. Súlyos panaszok esetén, orvosi felügyelet mellett, kellő kivizsgálás után hormonpótló kezelés az ajánlott.

Tény: csökken a libidó, de nem kell örökre búcsút inteni a szexuális együttléteknek

A hüvelyszárazság a klimax egyik tipikus tünete, de a probléma bármely életkorban kialakulhat: szülés után, szoptatás idején, vagy előfordulhat akár hormonális fogamzásgátló szedése mellett is.  Ilyenkor a hüvelyt bélelő hámréteg elvékonyodik, amit többnyire kellemetlen, viszkető, égő érzés kísér. Hüvelyszárazság esetén a szexuális aktus síkosítók használatával is megkönnyíthető, ezek azonban csak átmenetileg jelentenek gyógyírt. Ha huzamosabb ideig fennáll a probléma, akkor kifejezetten a hüvelyszárazság kezelésére javasolt, hormonmentes hüvelyi készítmények közül érdemes választani, melyek tartós segítséget nyújthatnak a panaszok enyhítésében. Súlyosabb esetben lokálisan alkalmazható hormontartalmú készítményekre lehet szükség, amiket érdemes kombinálni hidratáló-regeneráló hatású, hormonmentes készítményekkel is. A terápiás döntést azonban mindenképpen bízzuk nőgyógyászra! A lényeg, hogy van megoldás, csak merjünk beszélni róla, és ne féljünk segítséget kérni!

(Nyitó kép: getty)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top