Tabuk nélkül
Szponzorált tartalom

Ismerjük fel az álmatlanság okát, hogy kezelni tudjuk!

Mi okozhat tartós és káros álmatlanságot? Vannak egészen meglepő okok is, amelyek a hátterében állhatnak. Járj utána, tegyél magadért és az egészségedért!

A felmérési adatok sokkolóak: a népesség legalább egyharmada szenved inszomniában, azaz álmatlanságban. A felnőttek körülbelül egyharmada nem alszik annyit, amennyit a szervezete megkövetelne, azaz naponta 7 órát sem.
Az alvászavar nemcsak azokra vonatkozik, akik képtelenek elaludni vagy éppen kikelni az ágyból, hanem mindenkire, akinek az éjszakai pihenése nyugtalan, zavart, rövidebb a kelleténél, és ezért nem tudja ellátni alapvető funkcióját, a szervezet és a lélek új erővel, energiával való feltöltését.

Álmatlanság: ki kell törni az ördögi körből

Van, aki a környezet zajaitól képtelen elaludni, de rányomhatják bélyegüket éjszakáinkra a megelőző nap történései is. Sokan a napközbeni feszültség miatt nem tudunk kikapcsolni, gondolataink a megoldásra váró feladatok körül járnak, és emiatt jön nehezen álom a szemünkre. A zűrös nappalokat így aztán nem ritkán követi álmatlan éjszaka, emiatt az ember egyre fáradtabb, nyűgösebb, idegesebb, türelmetlenebb lesz napközben, az este közeledtével pedig előre aggódik, hogy éjjel megint csak képtelen lesz kipihenni magát… Ebből az ördögi körből márpedig mielőbb ki kell törni!

Alvászavar következményei

Fotó: unsplash

Mi áll az álmatlanság mögött?

Nehéz körülmények

A felmérések szerint kifejezetten elősegítik a kóros álmatlanság kialakulását bizonyos körülmények: a nem megfelelő alvási környezet, a rossz szociális és gazdasági helyzet, alacsony iskolázottság, rossz fizikai kondíció, több műszakos munkarend, túlsúly, nőknél a hormonális változások (terhesség, változókor), illetve az is befolyásoló tényező lehet, ha valaki több időt tölt az ágyban annál, mint amit a szervezete igényelne.

Fizikai megbetegedések

A pajzsmirigy túlműködése, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, asztma, gyomorfekély, vesebetegségek, sőt még a kóros horkolás is vezethet alvászavarhoz.

Pszichés megbetegedések

Aki depressziótól vagy szorongásos betegségtől szenved, gyakran kénytelen szembesülni az ezekhez társuló alvászavarral, az inszomniával is.

Le az alkohollal, a cigarettával és a koffeinnel!

Rossz hatással van az alvásra a cigaretta, a koffein és az alkohol, amelyek már közepes mennyiségben fogyasztva is érezhetően befolyásolják az éjszakai pihenést.

Gyógyszerek

Számos gyógyszer (köztük vérnyomáscsökkentők, hörgőtágítók vagy akár köhögés elleni készítmények) mellékhatása is lehet az álmatlanság. Ilyenkor érdemes a kezelőorvosnak jelezni a problémát, aki egy másik gyógyszerre való áttéréssel tud segíteni.

Az alvászavarok 75 százalékának hátterében azonban környezeti és lelki tényezők állnak:

  • lelki megterhelés: fokozott magánéleti vagy munkahelyi stressz, megoldatlan problémák, az élethelyzet változásai, a jövőtől való szorongás
  • életvitel: késő esti étkezés, túlzott alkoholfogyasztás, serkentő hatású italok (kávé, fekete tea stb.), bizonyos lefekvés előtti tevékenységek
  • megváltozott napi ritmus: például munkahelyváltás, munkanélkülivé válás vagy nyugdíjaztatás, illetve akár a családi munkamegosztás terheinek változása miatt
  • a megszokott kerékvágásból kizökkent alvásritmus, ami adódhat több műszakos munkabeosztásból, vagy akár távoli, kontinenseken átívelő utazásból
  • alváskörnyezet: kedvezőtlen zaj-, és fényviszonyok, túl meleg vagy túl hideg, esetleg levegőtlen hálószoba, kényelmetlen fekhely

Környezeti tényezők:

  • a mindennapi tevékenységgel összefüggő kihívások (pl. szoros határidők, túl sok feladat)
  • a környezetünkben élőkkel kapcsolatos fokozott megterhelés
  • túl sok környezeti inger
  • nyomasztó élethelyzetek

Belső okok:

  • túlzott elvárások magunkkal szemben, a tökéletességre való törekvés
  • másoktól érkező kritikával szembeni túlérzékenység
  • csalódások
  • a „kikapcsolásra” való képtelenség
  • hajlam az apróságok túlreagálására

Tudtad? A nők általában hajlamosabbak a nyugtalanságra, feszültségre. Ez adódhat a munkahelyi és családi kettős leterheltségből, de a termékeny időszak és a változókor hormonális változásai is hozzájárulhatnak a lelki béke felborulásához. A férfiak feszültségét leggyakrabban az elvárásoknak való görcsös megfelelni akarásuk generálja.

Nem szabad megijedni, természetesen ebből az ördögi körből ki is lehet lépni. Segítségünkre lehet az összeszedett és következetesen betartott napirend, amelyben az alvásnak éppolyan fontos ideje és helye van, akárcsak a munkahelyi feladatok elvégzésének vagy épp a családi örömöknek. Az alvászavarok gyógyításának egyik központi eleme tehát maga az alvás: a rendszeres és kielégítő mennyiségű pihenés.

Fejtsd meg az álmaid!

(Nyitókép: Unsplash)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top