Vasbevitel étkezéssel: mondjuk, mire kell figyelni!

nlc | 2020. November 01.
Ha a szervezetünk számára nem tudjuk biztosítani a működéséhez szükséges mennyiségű vasat, akkor jellemzően fáradékonyabbak leszünk, és betegségekkel szembeni ellenálló képességünk is csökken. Éppen ezért nagyon fontos, hogy gondoskodjunk a megfelelő vasbevitelről. Hogyan és mire figyeljünk? Segítünk!

A testünk valamennyi szervéhez a vörösvértestek szállítják az oxigént, a bennük található hemoglobin segítségével, melynek felépítéséhez azonban nélkülözhetetlen a vas. Ha nincs a szervezetünkben elegendő vas, akkor a vörösvértesteknek nemcsak a száma, de alacsonyabb hemoglobin-tartalmuk következtében a mérete is csökken, a színük pedig halványabb lesz. A testünk oxigénellátása romlik. Megjelennek a vashiány tünetei, mint például a fáradékonyság, a fejfájás vagy a koncentrációzavar.

Ne várjuk meg, míg a szervezetünk ebbe az állapotba jut, az étrendünk megreformálásával és ha kell, vaspótlással töltsük fel a fogyatkozó vasraktárakat.

Fotó: Profimedia

Persze, itt is van néhány szabály, amit be kell tartani!

Az sem mindegy, mit eszünk: bizonyos étrendi tényezők gátolják a vas felszívódását

A vas felszívódását számos étrendi tényező gátolhatja, így például a tejtermékekben található kalcium, vagy a gabonafélék fitát- és lektintartalma, a koffein, valamint a teában lévő tanninok.

Emellett rengetegen diétáznak, és sokan egyáltalán nem esznek vörös húsokat, hanem inkább csak salátákat, zöldséget fogyasztanak. Igaz, hogy a növényi táplálék is tartalmaz vasat, de azt fontos tudni, hogy a különféle zöldségekből a szervezet csak csekély mennyiségű vasat tud hasznosítani. A vashoz a jól felszívódó, úgynevezett hem-vasat tartalmazó vörös húsokból például a marha- és a disznóhúsból, illetve a májból lehet hozzájutni.

Mi segíthet még?

Figyeljünk a C-vitamin bevitelére, mert a C-vitamin segíti a vas felszívódását, a hiánya ellenben gátolja azt. A B-vitaminok szintén hasonló hatással bírnak, ezért ezekről sem szabad megfeledkezni. Gazdag B-vitamin-forrás például a petrezselyem, a dió, a mogyoró, valamint a zöldborsó.

Néhány étel, ami tele van vassal: 

Ha vaspótlásra szorulunk, akkor feltétlenül ellenőrizzük a készítmény elemi vastartalmát: legalább napi 100 mg elemi vas beviteléről kell gondoskodnunk ahhoz, hogy az abból hasznosuló mennyiség ki tudja elégíteni a szervezet vasszükségletét.

Ne feledjük!

Súlyos vashiányos állapotnál már nem elég az étrend megreformálása, ilyenkor szakember által irányított gyógyszeres kezelésre is szükség van, ami hosszú hónapokig, akár fél éven át is eltarthat.

Mi történik a testünkben?

(Nyitókép: Profimedia)

Exit mobile version