nlc.hu
Tabuk nélkül

Depresszió jelei

Légy résen: jelek, amelyek a depresszióra figyelmeztetnek

Depresszió vagy csak egyszerű rosszkedv? Milyen jelek alapján következtethetünk arra, hogy baj van? Lássuk!

Természetes, hogy időnként szomorúak, levertek, rosszkedvűek vagyunk. A depresszió viszont teljesen más – ez a betegség ugyanis akár hónapokig eltarthat. A probléma nagyon gyakori, de ha időben felismerjük, jól kezelhető.

Depresszióra utaoló jelek

Fotó: Getty Images/Peter Dazeley

Depresszióra utaló jelek lehetnek:

Fáradtság és álmatlanság

A gondok, a félelem vagy a szorongás mind vezethetnek álmatlan forgolódáshoz. Még akkor is, ha egyébként fáradtan fekszünk le a nap végén. Az álmatlanság megakadályozza, hogy kipihenjük magunkat, amitől másnap még fáradtabbak leszünk… Ez ördögi kör, amelyből lehet, hogy csak segítséggel tudunk kitörni.

Koncentrációs zavarok

Sokan még az olyan egyszerű, kisfokú koncentrálást igénylő feladatok teljesítésére sem képesek, mint hogy figyelemmel kövessenek egy tévéműsort, vagy hogy elolvassanak egy cikket, egy receptet.

Átalakul a nyelvhasználat

A tudósok régóta úgy gondolják, hogy a depresszió nemcsak az életminőségünkre, a kapcsolatainkra, ruházkodásunkra van hatással, hanem a nyelvhasználatra is. Aki depresszióban szenved, másképp beszél, más szavakat használ. Egy elemzés kimutatta, hogy a depressziósok szövegeiben sokkal több a negatív érzelmet kifejező szó.

Tökéletességre való törekvés

Ha valaki mindig arra törekszik, hogy a legjobbat nyújtsa, azt még korántsem nevezhetjük kórosnak. Kivéve akkor, ha emellé folyamatos önostorozás és kudarcélmények is társulnak. Ha azt vesszük észre magunkon, hogy semmi sem elég jó, örökké csak elégedetlenek vagyunk, akkor ezek lehetnek depresszióra utaló tünetek is.

Libidócsökkenés

A depresszióban szenvedők önbizalma gyakran lecsökken, alulmotiváltak lesznek, és a libidójuk is negatív irányba változik. Ez pedig egyértelműen hatással van a szexuális teljesítőképességre, illetve a szeretkezési kedvre is.

Rossz hangulat

Egy depressziós kedve a hangulati skálán az enyhe kedvetlenségtől kezdve a teljes lehangoltságig alakulhat. Megfigyelhető a gondterheltség, a lefelé lógó szájszélek vagy a homlokráncok. Ritkábban szólalnak meg és a beszédjük is halkabb, gyengébb.

Hirtelen hízás vagy épp fogyás

A depresszió hatással van az étvágyszabályozó hormonokra, ezért mutathat a mérleg számlálója hirtelen sokkal többet vagy épp kevesebbet. Ezek a hormonok megzavarják testünk azon normális jelzéseit, hogy mikor vagyunk éhesek, vagy laktunk jól. Emiatt a depressziós emberekre rátörhetnek akár hirtelen falásrohamok, de az is megtörténhet, hogy alig van étvágyuk.

A depresszió további jelei lehetnek:

  • emlékezési zavarok, a döntések kerülése
  • állandó kimerültség
  • nyugtalanság, félelem érzése
  • szorongás, szomorúság, üresség érzése
  • alacsony önértékelés
  • krónikus testi tünetek, például fejfájás vagy émelygés

Tipp: mindig tervezzünk! Lehet, hogy úgy érezzük, semmit sem tudunk elvégezni, szinte agyonnyomnak a teendőink. Ebben az esetben válasszuk ki az igazán fontos feladatokat, és kezdjük azokkal, vagy csak azokat csináljuk meg. Lehet, hogy nem leszünk mindennel készen, de ez is sokkal jobb, mintha a túlterhelődés miatt semmit sem csinálnánk meg, helyette csak idegeskednénk amiatt, hogy mennyi elvégzendő dolgunk gyűlt össze.

A depressziót többféle módszerrel lehet hatékonyan kezelni. Kognitív és kommunikációs terápiával, munkaterápiával és pszichoanalízissel is, ugyanakkor gyógyszeres kezeléseket is alkalmaznak. Egy a lényeg: ha érezzük magunkon a tüneteket, forduljunk szakemberhez!

Cikkek a lelki egészség megőrzéséhez:

(Nyitókép: Getty Images/ Peter Dazeley)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top