nlc.hu
Tabuk nélkül

Hüvelygomba és a szex

Hüvelygomba és szex: „8 héttel a szülés után pokoli volt az együttlét a párommal”

Dorka 8 héttel a szülés után már nagyon szeretett volna eltölteni egy romantikus estét a férjével, de az égő, feszülő érzés odalent keresztülhúzta a számításait. Mi történhetett? Beszéljünk a szülés utáni szex árnyoldalairól!

A szakemberek a szülés után legalább 6 hét regenerálódást írnak elő a nőknek. Természetesen a 6 hét inkább irányadó, mintsem kötelező, így vannak nők, akik már korábban is késznek érzik magukat az aktusra, míg másoknak több időre van szükségük ahhoz, hogy visszataláljanak a szexuális együttlétekhez. Ám a 6 hetet mindenképpen ki kell várni, még abban az esetben is, ha a baba császármetszéssel jött a világra.

Tudtad? A hüvelygomba gyakori fertőzés, amit a nők 75 százaléka legalább egyszer megtapasztal életében. A szervezet megváltozott hormonális állapota miatt terhesség és szoptatás alatt sokaknál jelentkezik.

Terhesség utáni rémálom: gombás hüvelyfertőzés

A várandósság alatt mind a progeszteron, mind az ösztrogén szintje magas, a szülést követően azonban a hormonszint drasztikusan lecsökken, így nem ritka, hogy emiatt szülés után hüvelyi fertőzésekkel kell szembenézniük a nőknek.

Mi történik?

Amikor kisbabát hozunk a világra, a hüvelyhámon sérülések, horzsolások is keletkezhetnek. Akárcsak a külső bőrfelületen lévő sebek, előbb-utóbb ezek is begyógyulnak, de ez bizony időbe telik, és addig is fájdalmat okozhat az újdonsült anyukáknak.

Mindenképpen figyeljünk oda, ha égő, feszülő érzést tapasztalunk, hiszen ez a hüvelygomba kellemetlen kísérő tünete lehet, ugyanis gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelybemenet körüli terület kirepedezhet, apró hámsérülések keletkezhetnek, melyek rendkívül kellemetlenné tehetik az együttlétet.

Tudtad? A nők körülbelül 83 százaléka tapasztal a szexuális együttlétek alatt panaszokat a szülés utáni első három hónapban, amelyek nagy részét valamilyen fajta hüvelyfertőzés vagy a hüvelyszárazság okoz, és az érintett területet irritációjával jár együtt.

(Fotó: Getty Images)

Fotó: Getty Images

A 33 éves Dorka 8 héttel a szülés után már vágyott a férjével való együttlétre, ami egyszerűen sehogy sem ment.

„Nem volt könnyű a szülés, de úgy gondoltam, hogy 8 hét már elegendő arra, hogy a testem regenerálódjon. Szerettem volna együtt lenni a férjemmel, de a feszítő, égő érzés, valamint az erős szeméremtájéki viszketés és fájdalom pokollá tette a romantikus pillanatokat. Már korábban is voltak problémáim, amikor észrevettem, hogy a hüvelyfolyásom megváltozott: fehér, sárgásfehér színűvé vált, az állaga pedig darabos, túrószerű lett. Sok nőtársammal ellentéteben én nem vagyok szégyenlős, ezért azonnal orvoshoz fordultam, akinek minden panaszomat őszintén elmondtam. Kiderült, hogy gombás hüvelyfertőzésem van, és amiatt vált a szex ennyire elviselhetetlenné. Szerencsére az orvos által ajánlott gombaellenes készítménnyel megoldódott a problémám. Én azt javaslom minden kismamának, hogy ne féljen segítséget kérni, ugyanis szülés után majdhogynem természetes, hogy kialakul valamilyen hüvelyfertőzés, esetleg hüvelyszárazság, hiszen a szülés alatt a szeméremtesten apró repedések keletkezhetnek, ami miatt a baktériumok is könnyebben szaporodhatnak el. És ugyan minek szenvedni a kellemetlen tünetektől, ha van megoldás a problémára, nem igaz?” – mondta Dorka.

Merjünk a tüneteinkről szakemberrel beszélni

Nem vagyunk egyedül a problémánkkal, azonban sok nő szemérmességből meg sem meri említeni, ha égő érzést tapasztal az intim tájékon, vagy ha fájdalmakkal jár számára a szex.

A hüvelygomba kezelésére számos készítmény kapható recept nélkül is a patikákban. Ezek általában gyorsan hatnak és hamar megszüntetik a kínzó, kellemetlen tüneteket, de ennek ellenére nem szabad kizárólag rájuk hagyatkozni. Ha gombás fertőzésre gyanakszunk, keressünk fel egy szakorvost, hogy tisztázza a problémánk okát.

Még több hasznos cikk a témában:

 
(Nyitókép: Getty Images/Morsa Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top