Mik az alvászavar típusai? Ezek a jelek figyelmeztetnek!

Bors Hanna | 2021. November 01.
Mik az alvászavar jelei és milyen típusú alvászavarok léteznek? Sorra vesszük!

Egészen addig nincs baj, amíg a szokásainknak megfelelően alszunk és ezáltal eleget pihenünk. Más a helyzet azonban, ha bármilyen tényező megzavarja a nyugalmat. Az ilyesmi ugyanis alvászavart is okozhat, amely napközbeni álmossághoz, kimerüléshez, komolyabb esetekben depresszióhoz, szorongáshoz vezethet.

Fotó: Getty Images/Basak Gurbuz Derman

Az alvászavar jelei

Alvászavarra utalhat:

Az alvászavar típusai

Az inszomnia, azaz álmatlanság olyan állapot, amikor fáradtak vagyunk, nagyon szeretnénk aludni, mégsem tudunk, illetve ha felületesen alszunk, éjszaka többször felriadunk, esetleg reggelente túl korán ébredünk fel. A tartósan fennálló inszomnia hátterében állhatnak különböző testi vagy mentális betegségek, de egyes gyógyszerek, élvezeti szerek, életmódbeli és lelki tényezők egyaránt lehetnek kiváltó okok.

Mi állhat a háttérben?

Nem szabad megijedni!

Ha egy hónapnál hosszabb ideig, tartósan fennáll az alvászavar, akkor feltétlenül forduljunk orvoshoz! Nem szabad megijedni, az inszomnia kezelése alapvetően gyógyszeres terápiából áll.

Mit tehetünk még?

Szabályos alvásprogram

Célszerű minden este ugyanakkor lefeküdni, és ami még fontosabb, reggelenként – még hétvégén is – ugyanabban az időpontban felkelni. Legyünk következetesek!

Rutinszerű lefekvés

Magunk által meghatározott rend szerinti, egymást követő tevékenységekkel – pl. nyugodt sétával, zene hallgatásával, fog- és arcmosással, az ébresztő beállításával – lehet jól ráhangolódni a lefekvésre. A megszokott tevékenységeket, rituálékat minden este érdemes elvégezni, akár otthon, akár idegen helyen alszunk éppen.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Basak Gurbuz Derman)

Exit mobile version