nlc.hu
Tabuk nélkül

Egyszerű tippek a felfázás elkerülésére

Roppant egyszerű tippek a felfázás elkerülésére

A felfázást, ezt a húgyúti bakteriális fertőzést a legjobb megelőzni, de ha már megtörtént a baj, az antibiotikum-kúra még ekkor is elkerülhető lehet. Hogyan? Erősítsük, segítsük immunrendszerünket a baktériumok elleni harcban!

Nőknél a húgyutak fertőzését kiválthatja az intenzív szexuális élet, a hüvelyhám mikrosérülésein bejutó baktériumok, de lehet antibiotikum-kezelés következménye, illetve hajlamosíthat rá a vitaminszegény táplálkozás vagy akár a stressz is.  A hólyaghurut leggyakoribb tünete az állandó vizelési inger, a csípő érzés pisiléskor és az alhasi fájdalom. A húgyhólyagot bélelő hám gyulladásos irritációja miatt akár véres vizelet is megjelenhet.

Hólyaghurut megelőzése

(Fotó: Getty Images/Staras)

Az immunrendszert gyengítheti a hideg, ugyanakkor a meleg és nedves környezet is kedvezhet a hólyaghurutért leginkább felelős E. coli baktériumok szaporodásának. A hüvelyflóra természetes egyensúlyának felborulása  ugyancsak vezethet hólyaghurut kialakulásához.

Kerüld el a felfázást!

  • Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésre, akkor rendszeresen fogyassz sok folyadékot, lehetőleg alkohol-, koffein- és cukormentes formában. Az ajánlott napi folyadékbevitel 2-2,5 liter.
  • Emellett célszerű a vizeletet gyakran ürítened. A pisilést nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a hólyagban pangó vizelet kedvez a baktériumok szaporodásának.
  • Ha mégis felfáztál, igyál óránként legalább 2,5 deciliter vizet, ami egyrészt hígítja a vizeletet, ezáltal csökkentve az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, és segít kiüríteni a baktériumokat.
  • Fontos a WC-használat után a helyes irányú, vagyis elölről hátrafelé történő törlés.
  • Ne csak WC-használat után, hanem előtte is moss kezet!
  • Ne viselj műszálas alsóneműt, mert könnyen beleizzadhatsz, aminek fertőzés lehet a vége.
  • Az intim tisztálkodáshoz használj lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig kizárólag orvosi javaslatra végezz.
  • Fontos a rendszeres tisztálkodás: bármilyen fáradt is vagy, az esti lefekvés előtt ez soha ne maradjon ki, és fürdés helyett inkább zuhanyozz.
  • Az uszodában, amint kijöttél a medencéből, minél hamarabb törölközz meg, és cseréld szárazra a fürdőruhádat.
     

Érdemes minél hamarabb, már az első tünetek megjelenésénél elkezdeni a kezelést  

Ülőfürdő

Tegyél egy kiló sót egy teli kád meleg vízbe, és hagyd, hogy feloldódjon. Ülj benne legalább 20-25 percig, közben ne hagyd kihűlni a vizet!

Vesd be a gyógynövényeket!

A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó teát készíthetsz például a csalán, a rozmaring, az aranyvessző vagy a hibiszkusz felhasználásával. Léteznek antibakteriális gyógyteák is, ezek közül a húgyúti fertőzések esetén igazán hatásos az, amelyiknek a hatóanyaga a vizelettel ürül ki: ilyen például a medveszőlőlevél. A tea esetleges kellemetlen ízének és mellékhatásának elkerülésére szedj medveszőlőleveles tablettát.

Figyelj oda, mit eszel

Ha hajlamos vagy a húgyúti fertőzésekre, akkor bizonyos ételeket, italokat jobb kerülnöd, mert ezekkel csak feleslegesen irritálod a húgyhólyagot, vagy éppen dehidratálod a szervezetet. Ezért ha lehet, kerüld a túlzott kávéfogyasztást, ne igyál alkoholt és koffeines üdítőket, továbbá kerüld a savas gyümölcsöket, valamint a túl fűszeres ételeket és a mesterséges édesítőket is.

(Nyitókép: Getty Images)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top