nlc.hu
Tabuk nélkül

Felfázás és okai

Felfázásra utaló tünetek egy romantikus éjszaka után? Nem, nem a párod a ludas

Előfordult már, hogy a pároddal töltött romantikus éjszaka után jelentkeztek nálad a hólyaghurut kínzó tünetei? Hogy lehetséges ez? Nyugi, van rá magyarázat, sőt megoldás is!

Volt már részed kellemetlen másnap reggelekben a partnereddel töltött romantikus éjszaka után, mert váratlanul felfázásos tüneteid lettek? Nincs válaszod, csak kérdéseid vannak? Elmagyarázzuk, mi történhetett.

A felfázás járhat gyakori vizelési ingerrel, szúrós, csípős érzéssel pisilés közben, ami fájdalmas alhasi görcsökkel is társulhat. A hólyaghurutnak különböző okai lehetnek, a nőknél gyakran alakul ki olyankor

  • ha a hüvelyflóra egészséges egyensúlya valami miatt (például antibiotikum szedése, nem megfelelő intimhigiénia, helytelen WC-használat stb.) felborul,
  • de felfázást okozhat az altest lehűlése,
  • a változókori ösztrogénszint-csökkenés,
  • sokaknál pedig a gyakori és intenzív szex…

NEM a partner a ludas!

Óriási tévhit, hogy a szexuális partner okozná a hólyaghurut kialakulását. A hólyaghuruttal járó szenvedésekért elsősorban az E. coli (Escherichia coli) baktériumot okolhatjuk, amely minden ember bélrendszerében megtalálható, és amíg ott marad, addig nem is okoz bajt.

A húgycső és a hüvely közvetlenül egymás mellett, ugyanakkor a végbél szomszédságában helyezkedik el a női gáttájékon. A húgycső a hólyagba, a hüvely a méhbe vezet. A szexuális aktus során, a pénisz mozgásából adódóan az E. coli baktériumok a végbél környékéről a gáttájékra sodródva a húgycsövön keresztül feljuthatnak a húgyhólyagba, ahol gyulladást okozhatnak. Még nagyobb a kockázat, ha egymás után többször is sor kerül a szexuális aktusra.

A hólyag falán megtapadó baktériumok hamar szaporodni kezdenek, ingerlik a húgyhólyagot, emiatt alakulnak ki a felfázásos tünetek.

Felfázás és a szex

Fotó: Getty Images

Van itt még valami!

A felfokozott szexuális élet más okból is növelheti a hólyaghurut kockázatát: sok nő használ ugyanis különféle fogamzásgátló habokat és zseléket, amelyek miatt megváltozhat a hüvely és a női szeméremtest „kémiája”, és emiatt a hüvely védtelenebb lesz a kórokozókkal szemben. Az egészséges, savas környezet lúgossá válik, amelyben már jóval kevesebb Lactobacillus képes megélni – márpedig ezek a jótékony baktériumok nagyon sokat tesznek a vagina egészségének védelméért: többek között az E. coli baktériumok ellen is felveszik a harcot.

Tehetünk ellene, csak néhány dologra kell odafigyelni!

  • Nincs biztos módszer a szex utáni hólyaghurut elkerülésére, de csökkenthetjük az esélyét azzal, ha például szex után mielőbb kiürítjük a hólyagot. Ezzel ugyanis meg tudjuk akadályozni, hogy a baktériumok a húgyhólyagban pangó vizeletben (közel fél óránként megduplázódva!) elszaporodjanak.
  • Ahhoz, hogy eleget tudjunk pisilni, fogyasszunk megfelelő mennyiségű folyadékot mindennap: 2-2,5 liter a napi ajánlott folyadékbevitel.
  • Nem elhanyagolható az intim higiénia kérdése sem: szexuális együttlét előtt mindkét fél mosakodjon meg, így még inkább csökkenthetjük a hólyaghurut kialakulásának esélyét.
  • Fontos a helyes WC-használat is: a törlés mindig elölről hátrafelé történjen, és mossunk kezet előtte és utána is.
  • A hólyaghurut kialakulásában, illetve visszatérésében a hüvelyflóra egyensúlyának zavara is szerepet játszhat. A hüvelyi savas pH védelmében használjunk hüvelyflóra-regeneráló készítményt.
  • Ha erős az immunrendszered, nagyobb eséllyel kerülnek el a fertőzések: együnk vitaminokban, ásványi anyagokban és teljes kiőrlésű gabonafélékben gazdag élelmiszereket, sok zöldséget, gyümölcsöt! De fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és pihenés is.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Arina Krasnikova)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top