nlc.hu
Tabuk nélkül

Ez a tél ne a betegségekről szóljon

Vagy a divat, vagy a felfázás – ez a tél ne a betegségekről szóljon!

Tévhit, hogy csak a téli időszakban lennénk kitéve a felfázásnak, elvégre nyáron éppúgy van rá esélyünk. A baj pedig hamar megvan, a hólyaghurut fájdalmas tüneteitől pedig sok nő szenved, aminek egyik oka, hogy nem az évszaknak megfelelően öltözködnek.

A felfázás, vagyis a hólyaghurut leggyakoribb tünetei az állandó vizelési inger, csípő érzés pisilés közben és az alhasi görcsös fájdalom. Ha mindezek mellett még láz és derékfájdalom is tapasztalható, akkor valószínűleg már vesemedence-gyulladásról van szó, ami akár kórházi kezelést is igényelhet.

Mi történik?

Megtévesztő elnevezése ellenére a „felfázás” nem közvetlenül a hidegtől, hanem baktériumfertőzéstől alakul ki. Igaz, a kórokozók akkor tudják legkönnyebben megtámadni a szervezetet, ha annak valamiért meggyengült a védekezőképessége. A felfázás kialakulásért leggyakrabban az E. coli baktériumok a felelősek. Ha a szervezet lehűlése miatt az immunrendszer meggyengül, a kórokozók könnyebben megtapadhatnak a hólyag falán, ahol szaporodni kezdenek és gyulladást okoznak.

Hólyaghurut kialakulása

(Fotó: Getty Images/Ivan-balvan)

A hólyaghurut kezelését nem szabad halogatni, mert ha elhatalmasodik a fertőzés, akár veszélyes szövődmények is kialakulhatnak.

„A baráti társaságommal imádunk forralt borozni a szabadban, ami gyakori hétvégi téli programunkká vált. Személy szerint én nagyon nem szeretem a sokat takaró, óriási téli kabátokat, de kénytelen voltam megbarátkozni velük. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy felkeltette egy fiú az érdeklődésem, és amikor megtudtam, hogy ő is velünk tart egy kiülős forralt borozásra, azt gondoltam, eljött az én időm. Egyáltalán nem öltöztem fel rétegesen, sőt, kifejezetten lengén, és ezúttal a vastag téli kabát is otthon maradt, helyette egy vékonyabb, szexibb darabot választottam, ami valóban jól nézett ki, de egyáltalán nem volt meleg. Az este remek hangulatban telt, de mivel padokon ücsörögtünk, nekem egyáltalán nem volt melegem. Éreztem, hogy lehűlt a derekam, hiszen a szexi kabátom mit sem takart. Már másnap éreztem a felelőtlenségem következményét: állandóan a mosdóba futkostam, a pisilést égő, csípő érzés kísérte. Rögtön tudtam, hogy sikerült felfáznom. Rengeteg folyadékot, gyógyteát ittam, de a panaszaim nem szűntek meg, nem úsztam meg az orvost, aki antibiotikumot írt fel, ami hamarosan segített” – mesélte Linda.

Fontos! Az antibiotikum-kúra után a hüvely természetes egyensúlyának visszaállítására érdemes hüvelyflóra regenerálót alkalmazni, hogy elkerülhessük az visszafertőződést!

Hogy legyen felfázás-mentes a téli időszak?

  • Mindig öltözzünk rétegesen és az évszaknak megfelelően! Ne engedjük kihűlni sem a derekunkat, sem az altestünket!
  • Téli-nyári wellness-hétvégéken, vagy egy-egy nyári fürdőzés, edzés után mielőbb cseréljük szárazra a ruházatunkat!
  • Ne tartogassuk a vizeletet!
  • Fogyasszunk naponta 2,5 liter folyadékot – nyáron, a nagy hőség idején ez legyen legalább 3 liter!
  • Ha felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter vizet inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkentve az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, elvégre a gyakoribb pisilés segít kiüríteni a baktériumokat.
  • A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó egyebek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Léteznek antibakteriális gyógyteák is, ezek közül az lehet igazán hatásos a húgyúti fertőzések esetén, amelynek a hatóanyaga képes a vizelettel ürülni: ilyen például a medveszőlőlevél.
  • Szex után mindig menjünk el pisilni, ezzel megszabadítjuk a hólyagot az aktus során esetleg a húgycsőbe sodródott kórokozóktól!
     

(Fotó: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top