nlc.hu
Tabuk nélkül

Kerüld el a hólyaghurutot

Kerüld el a hólyaghurutot: mutatjuk, hogyan!

Minimális odafigyeléssel elkerülhetjük, hogy állandóan a mellékhelyiséget kelljen látogatnunk a felfázás okozta kellemetlen tünetek miatt.

A fájdalmas, csípő vizeléssel, állandó vizelési ingerrel, súlyosabb esetben lázzal, deréktáji fájdalommal járó felfázás, azaz hólyaghurut leggyakoribb kiváltó oka az E. coli nevű baktérium. A húgyutakban elszaporodó baktériumok eljuthatnak a vesékhez, és akár vesemedence-gyulladást is okozhatnak!

Iktassuk ki a felfázásra hajlamosító tényezőket!

Figyeljünk az immunrendszerünkre és a hüvelyflóránkra

A felfázás hátterében előfordulhatnak a szervezet védekező képességét csökkentő tényezők, mint például a sűrű betegeskedés, a vitaminszegény táplálkozás vagy a stressz. A hólyaghurut gyakrabban alakulhat ki bizonyos betegségek megléte esetén vagy a változókori hormonhiány következményeként. Összefügghet az elégtelen intim higiéniával ugyanúgy, mint ennek ellenkezőjével, a túlzásba vitt tisztálkodással. A lúgos, fertőtlenítő hatású szappanok ugyanis megváltoztatják a hüvely egészséges flóráját biztosító jótékony baktériumoknak kedvező savas kémhatást. Az antibiotikum a hüvelyi jótékony baktériumokat is elpusztítja, ezért ilyenkor mindig gondoskodjunk a hüvelyflóra regenerálásáról is, máskülönben a megváltozó körülmények szabad utat nyitnak a kórokozók féktelen szaporodásának.

Felfázás megelőzése

(Fotó: Getty Images/Peter Dazeley)

Öltözzünk rétegesen, ne hagyjuk, hogy az altestünk lehűljön

A hólyaghurutért túlnyomóan a velünk együtt élő, de bizonyos esetekben kórokozóvá váló baktériumok a felelősek. A hidegtől lelassul a keringés és emiatt a szervezet nem biztos, hogy képes lesz visszaverni egy esetleges támadást. Éppen ezért a romantikus esti ücsörgés a hűvös vízparton vagy egy hidegebb padon ugyancsak hozhat nem várt meglepetéseket, de a légkondicionált helyiségek, a hideg fürdővíz vagy a nedves ruházat (pl. ha megázunk az esőben) szintén veszélyes lehet!

A felfázás kialakulásában a gyakori és intenzív nemi élet is közrejátszhat

Sokan vannak, akiknél egy kiadós együttlét után újra és újra megjelennek a felfázás jól ismert tünetei.  Ennek oka, hogy a belekben honos E. coli baktériumok a szexuális aktus során a végbélnyílás környékéről könnyen a húgyhólyagba juthatnak, ott megtapadva pedig gyulladást okozhatnak. Ennek esélyét csökkenthetjük azzal, ha az együttlét után mielőbb kimegyünk pisilni, megakadályozva, hogy a pangó vizeletben a baktériumok elszaporodhassanak.

Menstruáció és felfázás

A menstruációs vérzés lúgos irányba tolhatja a hüvely optimális, enyhén savas kémhatását, ezért érdemes a tampont 1-2 óránként cserélni, hiszen ez az enyhén lúgos közeg szintén kedvez a baktériumok elszaporodásának.

Ha valaki visszatérő hólyaghuruttal küzd, feltétlenül forduljon urológus szakorvoshoz, aki a megfelelő vizsgálatok elvégzése után antibiotikum szedését javasolhatja. Ilyenkor az antibiotikum-kúra után a hüvelyflóra természetes egyensúlyának visszaállítására is törekedni kell!

Tipp: A vizelethajtó teák alaposan átmossák a hólyagot, ezzel megtisztítják a baktériumoktól. Remek vizelethajtó tea többek között a csalán-, a rozmaring-, az aranyvessző- vagy a hibiszkusztea. Léteznek antibakteriális gyógynövények is, ezek közül az lehet igazán hatásos a húgyúti fertőzések esetén, amelyiknek a hatóanyaga képes a vizelettel ürülni: ilyen például a medveszőlőlevél.

A legtöbb esetben elejét vehetjük a fertőzésnek

  • Fontos a helyes WC-használat, azaz a helyes irányú, elölről hátrafelé történő törlés.
  • Az intim tisztálkodáshoz használjunk lehetőleg semleges pH-jú, illatmentes mosakodókat, hüvelyöblögetést pedig csak orvosi javaslatra végezzünk.
  • Aki hajlamos a húgyúti fertőzésre, mindenképpen fogyasszon sok folyadékot. Emellett célszerű a vizeletet gyakran üríteni, a pisilést pedig nem szabad túl sokáig visszatartani, mivel a húgyhólyagban pangó langymeleg vizelet ideális közeg a baktériumok szaporodásához.
  • Ha felfáztunk, érdemes óránként legalább 2,5 deciliter szénsav- koffein-, alkohol- és cukormentes folyadékot inni, ami egyrészt hígítja a vizeletet, így csökkenti az irritációt, másrészt átmossa a húgyutakat, illetve a gyakoribb pisilés segít kiüríteni a baktériumokat.

(Nyitókép: Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top