nlc.hu
Tabuk nélkül

Erre is figyelj, ha kisbabát szeretnél!

Erre is figyelj, ha kisbabát szeretnél!

Hogyan függ össze a cikluszavar és a teherbeesés? Mi a szerepe ebben a prolaktinszintnek? Segítünk, hogy tisztán láss!

A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik. A ciklus hossza egyénenként eltérő lehet, de normális esetben 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy éppen túl hosszúra nyúlik. Ilyen szabálytalanság átmenetileg akár egy-egy fogyókúra miatti koplalás, jelentősebb érzelmi megrázkódtatás (például szerelmi bánat), túlhajszoltság, stressz vagy a folytonos idegeskedés miatt egyaránt kialakulhat. Emellett a rendszeres, kimerítő edzés és az alacsony testzsírszázalék (kóros soványság) ugyancsak megzavarhatja a normális menetrendet, akár a menstruáció teljes elmaradását is okozhatja.

Ezt tedd, ha kisbabát szeretnél

Fotó: Getty Images

Cikluszavar és teherbeesés

Az agyalapi mirigy által termelt úgynevezett „anyasági hormon”, a prolaktin feladata a terhesség támogatása, valamint a szülés utáni tejelválasztás beindítása és fenntartása. A prolaktin kis mennyiségben állandóan jelen van a női szervezetben, ha azonban terhesség vagy szoptatás nélkül is magas a szintje, akkor megzavarhatja a ciklust, amivel pont a teherbeesést akadályozhatja meg.

Miről is van szó?

Ha zavar támad a hormonális szabályozásban, akkor a cikluson belüli egyensúly megbomlik, és az ovuláció esetleg bőven a 14. napon túl következik be. Ezzel a ciklus második szakasza jelentősen lerövidül: 14 nap helyett csupán 4-5 napos lesz. Ez sárgatest-elégtelenséghez vezet, aminek következményeként a méhnyálkahártya nem tud felkészülni a megtermékenyített petesejt befogadására. Enyhébb esetekben a beágyazódás megtörténik ugyan, de a sárgatesthormon hiánya miatt a szervezet nem képes a terhességet fenntartani. A cikluszavar korai vetéléssel járhat, de akár meddőséget is okozhat.

Tudtad? Statisztikák szerint a vetéléssel és meddőséggel küzdő nők 50 százalékánál kimutatható a magas prolaktinszint!

Mit tehetünk a cikluszavar ellen?

Ha a nőgyógyászati kivizsgálás után nincs diagnosztizálható ok, akkor ideje pár dolgon változtatni. A vérzési rendellenesség oka legtöbbször a tüszőrepedés elmaradása, aminek a hátterében általában a stressz áll. Egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal sokat tehetünk hormonháztartásunk szabályos működéséért.

A sport is segít:

  • Jóga: válasszuk a könnyebb verziókat, ahol inkább a lazítás kerül előtérbe, de alapvetően a jóga képes serkenteni a kismedencei női szervek működését, illetve oldani a görcsöket.
  • Pilates: főképp a hátat nyújtó gyakorlatok lehetnek hasznosak.
  • Gyors gyaloglás: 30 perc lendületes gyaloglás stresszoldó hatású, és endorfint is termel.
  • Úszás: különösen a hátúszás ajánlott ilyenkor.

TIPP: bevetheted a barátcserjét is! Ugyanis a gyógynövény kivonatából készült gyógyszer igazoltan képes gátolni a prolaktinhormon túlzott termelését, így hormonmentes segítséget jelenthet a cikluszavarok kezelésében.

(Nyitókép: Isabel Pavia/Getty Images)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top