nlc.hu
Tabuk nélkül

A hüvelygomba és a sport esete

„Miért mindig velem történik?” – A hüvelygomba és a sport esete

Nem kell sok hozzá, hogy meglegyen a baj. Enikő elmesélte, milyen ártatlan dolog kapcsán alakult ki nála a hüvelygomba.

Sokszor egy-egy stresszesebb időszak vagy a hormonháztartás megváltozása – például klimax, terhesség idején –, esetleg bizonyos gyógyszerek (például fogamzásgátlók) szedése vagy egy rosszul megválasztott alsónemű is elég ahhoz, hogy a gombás hüvelyfertőzés tüneteivel szembesüljünk.

A gombás hüvelyfertőzéssel járó panaszok gyakorlatilag azonnal jelentkeznek és irtó kellemetlenek. Ez történt Enikő esetében is.

Ez történik a testeddel fertőzés esetén

Fotó: Getty Images

Kata szabadidejében fut, ez a hobbija, mióta az eszét tudja, és látszik is rajta. Évek óta próbál rábeszélni, hogy menjek vele egy edzésre. Felszedtem a télen pár kilót, így hagytam magam befűzni. Az első közös edzésünkre rendeltem magamnak egy dögös, feszülő szerelést, hasonlót, mint amilyet korábban Katán láttam. Nem mertem drága sportruhát venni, ugyanis bizonytalan voltam, hogy a futás nekem való-e, így egy olcsóbb, kevésbé jó minőségű futóruhára esett a választásom. Szombat reggel találkoztunk, Katával jött Janka és Annamari is. Örültem, hogy nem kettesben leszünk. Egy kilométert is alig bírtam lefutni: nem kaptam levegőt és úsztam az izzadságban. A többiek biztattak, hogy ne adjam fel, de nem ment több. Hagytam őket tovább futni, én pedig leültem egy padra az átizzadt szerelésben. Ekkor tűnt fel, hogy az új sportruhám nagy valószínűséggel 100%-ig műszálas, az izzadságot is jól benntartja. Májusban még nincs hőség, és a szettem sztreccs rövidnadrág és rövid ujjú póló volt. 10 perc várakozás után elkezdtem nagyon fázni, ezért visszasétáltam a kocsihoz. A többiek több mint egy óra múlva értek csak vissza. Nem is látszott rajtuk, hogy futottak. Mivel a műszálas, olcsó és szűk sportruhámba teljesen beleizzadtam, sikerült gombás hüvelyfertőzést kapnom. Mondanom sem kell, számomra hamar kiderült, hogy a futás nem az én sportom” – mondta Enikő, aki orvosától gombaellenes készítményt kapott, így a problémája szerencsére hamar megoldódott.

Melyek a gombás hüvelyfertőzés tünetei?

Gombás hüvelyfertőzésről beszélünk, ha a hüvelyflóra természetes egyensúlya felborul, és az ott élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak. Ebben az esetben a hüvelyfolyás is megváltozik, sárgásfehér színűvé és túrós állagúvá válik, amit kellemetlen viszketés, égő érzés kísér.

Gombaellenes készítményekkel, például tablettákkal, kenőcsökkel, kúpokkal úrrá lehet lenni a hüvelygombán. Érdemes olyan hüvelyi készítményt használni, amely speciális összetételű és komplex hatású, azaz nemcsak a gombák szaporodását képes gátolni a hüvelyflóra helyreállításával, hanem még a kellemetlen tüneteket, a viszketést és az égő érzést is csillapítja.

Fordítsunk figyelmet a megelőzésre!

  • Támogassuk az immunrendszerünket: szedjünk vitaminokat, sportoljunk, figyeljünk az étkezésünkre és aludjunk legalább napi 8 órát!
  • A gombák a nedves, párás környezetet kedvelik, ezért elősegíti a elszaporodásukat az olyan alsónemű, amely nem biztosít kellő szellőzést, mert nagyon szűk vagy nem ideális az anyaga – például műszálból készült. A szűk nadrágok, harisnyák és az alsónemű éjszakai viselése is hasonló problémát okozhat. Használjunk inkább pamutból készült alsóneműt!
  • A hüvelygomba-fertőzés hátterében a stressz is állhat: a hüvelyflóra természetes részét képező Candida gombák az egészséges, savas kémhatású környezetben nem képesek túlszaporodni, ám stressz hatására felborulhat a belső rend, és ekkor nagyon gyorsan jelentkezhetnek vagy könnyen visszatérhetnek a hüvelygomba tünetei is. Próbáljunk tehát relaxálni, amennyire csak lehetséges.
  •  A gyakori intim mosakodással, hüvelyöblögetéssel (irrigálás), az illatos, lúgos tisztálkodószerekkel (szappanok, intim tusfürdők), intim spray-kkel és mosakodókkal megváltoztatjuk a hüvely normál pH-ját, ideális savasságát, így tönkretesszük a védelmet adó tejsavbaktérium-flórát, ezáltal a kórokozók könnyedén elszaporodhatnak.

(Nyitókép: Niran_pr/Getty Images)

 

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

micovag

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top