nlc.hu
Tabuk nélkül

Ezért bánj óvatosan az intimhigiéniával

Az önbizalom illata – ezért bánj óvatosan az intimhigiéniával

Tisztában vagy azzal, mit tesz veled a túlzott intimhigiénia? Julcsi elmeséli, hogyan függ össze az intim parfüm és a hüvelyfertőzés!

Mind a gombás, mind pedig a bakteriális hüvelyfertőzést kiválthatja a túlzásba vitt intimhigiénia.

A bakteriális fertőzés esetében a gyakori hüvelyöblögetés miatt felborulhat a hüvely természetes baktérium-összetételének egyensúlya, és a hüvelyi pH lúgos irányba tolódik el. A védelmet biztosító Lactobacillusok aránya lecsökken, így gyengül a kórokozókkal szembeni természetes védekezőképesség. Ez a környezet pedig kedvez a káros baktériumok (többnyire a bélrendszerből származó E.coli) elszaporodásának. Ekkor a hüvelyváladék bőséges és híg, fehér vagy szürkés színű, és kellemetlen, leginkább halra emlékeztető szagú.

Intimhigiénia-kisokos

Fotó: Getty Images

A gombás hüvelyfertőzés a második leggyakrabban előforduló hüvelyi fertőzés, amely a nők 75 százalékát érinti legalább egyszer az élete folyamán. Visszatérő betegségként a nők 5 százalékának okoz problémát.

Gombás hüvelyfertőzés esetén a hüvelyben egyébként velünk élő Candida gombák túlzottan elszaporodnak valamilyen számukra kedvező körülmény miatt – például, ha felborul a hüvelyflóra természetes egyensúlya. A hüvelyfolyás ebben az esetben is megváltozik, a színe sárgásfehér, az állaga pedig kissé darabos, leginkább sűrű, túrós jellegű lesz.

A rendkívül zavaró égő, viszkető tünetekkel, diszkomfortérzettel járó hüvelygomba kialakulhat stressz, túlzott intimhigiénia, antibiotikum-kúrák, fogamzásgátló tabletta használata, sok szénhidrát fogyasztása és terhesség miatt is.

„A shoppingolás a kedvencem. Imádom, ha valami új dologra bukkanok, és amikor hazaérek, végre ki is próbálhatom. A kíváncsiságom azonban néha visszaüt. Legutóbb az illatosított intim mosakodókat fedeztem fel. Sosem próbáltam még ilyeneket. Sokáig szemeztem velük, nézegettem, szagolgattam őket már hetek óta a drogériákban. Valahogy éreztem, hogy nem biztos, hogy jót tesznek, de az egyiknek annyira megtetszett az illata, hogy hirtelen elhatározással megvettem. És jó is volt használni. Magabiztosabbá tett. Ezen felbuzdulva vettem még egyet, majd még egy másik fajtát is. Végül már intim parfümöm is lett. Szerintem innen már nem nehéz kitalálni, hogy mi lett a vége. Megváltozott a hüvelyfolyásom, és nagyon kényelmetlenül éreztem magam odalent. Természetesen az orvosom kezelte a kellemetlen folyásomat, én pedig pironkodhattam, amikor figyelmeztetett, hogy ez azért van, mert túlzásba vittem az intim illatosítást. Amikor hazaértem az orvostól, az első dolgom volt, hogy mindenféle intim mosakodót és parfümöt a kukába dobjak. Szerencsére az antibiotikumos kezelés segített, így hamar meggyógyultam. Jó lecke volt” – mesélte Julcsi.

Szerencsére, ahogy Julcsi esetében is, a hüvelyfertőzésekre van megoldás: gombaellenes készítményekkel (kúppal, krémmel vagy tablettával) kezelhető a gombás fertőzés.

A bakteriális hüvelyfertőzést általában egyszerre többféle baktérium elszaporodása váltja ki, ezért antibiotikummal jól kezelhető, de nagyon fontos, hogy tartsuk be az orvosunk által javasolt útmutatásokat: a felírt készítményt addig és úgy használjuk, ahogyan ő előírta!

Arról pedig semmiképpen ne feledkezzünk meg, hogy a fertőzés kiújulásának elkerüléséhez – legyen szó bakteriális vagy gombás hüvelyfertőzésről – a hüvelyflóra regenerálására is szükség lesz, ugyanis az antibiotikum megtizedeli a betegség miatt már amúgy is jelentősen lecsökkent létszámú jótékony Lactobacillusokat.

(Nyitókép: dvulikaia /Getty Images)

Hirdetés

A hármas hatású Vitagyn C hüvelykrém segít a hüvelyflóra helyreállításában


A Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgáló orvostechnikai eszköz. A hármas hatású hüvelykrém C-vitamin és tejsavtartalmának köszönhetően (1) helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel (2) gátolja a kórokozók szaporodását, a maltodextrin nevű összetevője (3) táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, így segít a hüvelyflóra helyreállításában. A C-vitamin közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrém a kezelőorvossal egyeztetve várandósság és szoptatás alatt is használható. 
vitagyn

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top