nlc.hu
Tabuk nélkül

A változókor NEM a világvége

A változókor nem a világvége: (majdnem) minden fejben dől el!

A változókorba érve a nők többsége mély önsajnálatba merül. Pedig a klimax nem betegség, jelentősen függ tőlünk is, hogyan vészeljük át!

A változókorba lépő nők többsége megijed, hiszen teljesen új helyzetben találja magát. A változókor általában a negyvenes évek második felében kezdődik, és akár 10-15 éven át is eltarthat. Ilyenkor két fontos női hormon, előbb a progeszteron, majd az ösztrogén szintjének folyamatos csökkenése miatt nemcsak a menstruáció válik rendszertelenné, majd marad el végleg, hanem más kellemetlen tünetek is megkeseríthetik a nők mindennapjait.

Milyen tünetekre számíthat egy változókorú nő?

  • szabálytalanná váló menstruációs ciklus
  • hőhullámok
  •  verejtékezés
  • alvászavarok
  • fejfájás
  • súlygyarapodás
  • bőrszárazság, ritkuló haj
  • hüvelyszárazság

Iza 52 éves, szó szerint elege van az egész változókorból és az azzal járó tünetekből. „Nem tudok nem panaszkodni, keseregni. Nagyon elegem van, hogy állandóan izzadok, melegem van, nem tudok aludni, meg kell válogatnom, mit eszek. Már a levegőtől is hízom. Semmi örömöm nincs, a lányom mindig azzal traktál, hogy menjek el sportolni, de nincs kedvem hozzá, soha életemben nem mozogtam rendszeresen” – fakadt ki Iza.

Tippek, tanácsok az elviselhetőbb változókorért

Izának nagy része van abban, hogy ennyire rosszul éli meg a klimaxot. Nyilvánvalóan a tüneteket nem irányíthatjuk teljes mértékben, de jóval kellemesebbé tehetjük ezt az időszakot, ha kicsit odafigyelünk magunkra, a testünk jelzéseire, és kesergés helyett a tettek mezejére lépünk. Ha rendet rakunk a fejünkben, a klimaxot is könnyebben fogjuk megélni!

Fogadjuk el magunkat!

A változókor az élet természetes része. Ha ezt így szemléljük, talán könnyebben kezeljük a tüneteket is. Ne érezzük úgy, hogy a testünk cserben hagyott bennünket, inkább igyekezzünk elfogadni ezt az életszakaszt. Ha egyedül nem sikerül, ne féljünk segítséget kérni a családunktól, vagy, ha így sem boldogulunk, akkor nyugodtan forduljunk pszichológushoz!

Fogadjuk el magunkat!

Fotó: Getty Images/Eva-Katalin

Társaság

Érdemes előnyben részesítenünk például a csoportos edzéseket, hiszen ilyenkor lelkileg is támogathatjuk egymást, főleg, ha hasonló korosztályúakkal mozgunk együtt. Előnye még a csoportos tornának, hogy ott a mozgást általában szakképzett edző felügyeli, aki arra is figyel, nehogy sérülést szenvedjünk. Ha nincs kedvünk sportolni, keressünk olyan egyesületeket, társaságokat, ahova rendszeresen ellátogathatunk. Néha jó kibeszélni a problémákat a sorstársakkal. Szervezzünk barátnős programokat, iratkozzunk be tanfolyamra, keressük a lehetőségeket, amelyek erősítenek és feltöltenek.

Ne temessük magunkat!

Próbáljunk meg elegendő időt szentelni a pihenésnek, akár meditációs zene hallgatásával, akár relaxációval. A testi-lelki tünetek kezelésére érdemes megpróbálnunk a gyógynövények kúraszerű használatát, például főzzünk teát orbáncfűből. Semmiképp se forduljunk magunkba, ne engedjük, hogy a depresszió magával ragadjon minket!

Pozitív légkör

A család támogatása sokat segíthet, hogy túljussunk a nehézségeken. Az őszinte beszélgetések után a klimaxot átélők környezetében lévők is jobban alkalmazkodnak majd a helyzethez, és az emberi kapcsolatok is javulhatnak. A pozitív légkör kialakítása a tünetek mérséklésének egyik alappillére.

(Nyitókép: Getty Images)

Hirdetés

Változókor könnyedén: Remifemin Plus

Az életmódváltás, az egészséges étkezés és a rendszeres mozgás mellett a változókori mindennapok megkönnyítésében sokat segíthet a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. Nem tartalmaz ösztrogént, sőt a néhány növényben fellelhető ún. fitoösztrogéneket sem. A poloskavész (Cimicifuga) és orbáncfű kombinációját tartalmazó Remifemin Plus a változókori testi tünetek és a zavaró lelki panaszok mérséklésére ajánlott növényi gyógyszer. Speciális poloskavész-kivonatot tartalmaz magas koncentrációban, amely klinikai vizsgálatokkal igazoltan biztonságos és hatásos segítség a változókorral járó hőhullámok vagy a fokozott izzadás mérséklésében. Másik komponense, az orbáncfű pedig a lelki panaszokat, köztük a hangulatingadozást enyhíti, és az alvásra is jó hatással van. Hosszantartó szedése ajánlott a kívánt hatás elérése, fenntartása érdekében. Recept nélkül kapható a gyógyszertárakban.

Vény nélkül kapható gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top