nlc.hu
Tabuk nélkül

Vedd fel a kesztyűt a kínzó allergiával

Vedd fel a kesztyűt a kínzó allergiával – 10 extra hatékony praktika

Tetszik vagy sem, egészen november végéig kész rémálom lehet az év azoknak, akik allergiában szenvednek. Van azonban néhány egyszerű, de hasznos praktika, amelyet érdemes kipróbálni a kellemetlen, kínzó tünetek ellen.

Szemviszketés, orrdugulás, könnyezés, nehézlégzés, alvászavarok: aki allergiában szenved, az tudja, mennyi minden befolyásolhatja a közérzetét. Mi segíthet? Mire figyeljünk? Pár hasznos tippel segítünk!  

Allergiás tünetek ellen

Fotó: Getty images/miljko

Életmentő a sós víz 

Az allergiaszezonban érdemes az orrunkat naponta többször átöblíteni enyhén sós vízzel, tengeri sós orrzuhannyal, hogy a nyálkahártyára tapadt polleneket eltávolítsuk. 

Figyeljünk a ruhaszárításra 

Aki pollenallergiás, annak ruháit, ágyneműjét, törülközőit tilos a szabadban szárítani, mert a szálló pollenek tömege tapadhat meg rajtuk. A mosógépet hetente egyszer ajánlott trisóval, főzőmosással átmosni, ez a baktériumok elszaporodása ellen is véd! 

Fontos az egészséges étrend 

Étkezzünk egészségesen, vitaminban gazdagon, ugyanis az erős immunrendszer az allergiával szemben is ellenállóbb. Ha bírjuk, fogyasszunk csípős ételeket is, a csípős paprika például légzéskönnyítő hatású. 

Borsmentatea, a titkos segítő 

Az egyik legjobb módszer a tünetek enyhítésére a borsmentatea. Illóolaja gyulladáscsökkentő, és enyhe antibakteriális hatású összetevőket is tartalmaz. 
Elkészítése: tegyünk 1 evőkanál szárított borsmentalevelet egy 1 liter forró vízbe, hagyjuk állni öt percig, és már készen is van a teánk! 

A légszűrők rendszeres cserélése 

Ha van a lakásunkban légszűrő, fontos, hogy tisztán tartsuk: háromhavonta cserélni kell, allergiaszezon alatt viszont érdemes még gyakrabban, 20-45 naponta. Ha légkondicionálónk is van, mindenképpen tisztíttassuk ki, mielőtt a szezonban használni kezdenénk. 

Portalanítás 

A bútorokon megülő por is beindíthatja a kellemetlen tüneteket. Tegyünk fel porvédő maszkot, mialatt lehetőleg mindennap áttöröljük ezeket, illetve végigporszívózzuk a nagyobb felületeket. 

Este zuhanyozzunk 

A pollenszezon alatt mindenhova juthat a virágporból: a ruhánkra, a hajunkra, a testünkre. Ha reggel tusolunk, akkor lehet, hogy este úgy fekszünk le, hogy tele vagyunk az allergiánkat beindító vagy felerősítő anyagokkal. 

Szellőztetés 

Egyáltalán nem mindegy, mikor szellőztetünk, és arra is figyeljünk, hogy a lakás és az autó ablakát pollenszezonban zárva tartsuk! Szélben, nagy melegben a délelőttől a kora délutáni órákig mindig magasabb a levegő pollentartalma, ezért inkább az éjszakai órákban szellőztessünk! 

Ágynemű rendszeres mosása – de nem mindegy, hány fokon 

Allergiás időszakban hetente érdemes lecserélni, sőt rögtön ki is mosni az ágyneműt, viszont nem mindegy, hogyan! Az esetleges poratkák elpusztításához legalább 90 fokon kell mosni! 

Támadnak a rovarok is 

A rovarok közül jó néhánynak a csípése válthat ki erőteljes allergiás reakciót. Míg az egyszerű szúnyogcsípés általában csak viszkető bőrduzzanattal jár, az arra érzékenyeknél allergia, csalánkiütés és nehézlégzés is kialakulhat. Utóbbi esetében azonnal orvoshoz kell fordulni! 

Mi a megoldás? Szokványos reakciók esetén egy allergiaellenes vagy nyugtató krém csökkenti a viszketést. Emellett a jeges borogatás és a hűvös fürdő is segít a tünetek enyhítésében. A súlyosabb esetek vagy a ritkán előforduló, de életveszélyes allergiás reakciók (például anafilaxiás sokk) sürgősségi orvosi kezelést igényelnek! 

+1! Nyáron lényegesen hosszabb időt töltünk a szabadban, ez pedig többféle nyári allergia forrása lehet. Ilyen például a túlzott napozás miatt kialakuló nap-eritéma vagy „napcsalán”, a bőr természetes védelmi reakciója. Égető érzéssel, heves viszketéssel, hámsérüléssel járhat, néhány esetben maradandó bőrsérülések is keletkezhetnek! 

Éppen ezért mindig csak a kora délelőtti vagy a késő délutáni órákban menjünk a napra, és használjunk naptejet! Napozás előtt ne használjunk semmilyen kozmetikumot, testápolót, sminket, parfümöt! A gyulladt bőrre enyhítőleg hatnak az aloe vera, kamilla-, körömvirág-tartalmú kenőcsök. Ha nagy a baj, mindenképp keressük fel az orvosunkat! 
 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top