nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Ezek a leghalálosabb allergiák

Tudtad? Ezek a leghalálosabb allergiák

Az allergia tönkreteheti a mindennapjainkat még az enyhe tünetekkel is, de tudtad, hogy milyen anyagok válthatnak ki akár halálos allergiás reakciót?

Az allergia tünetei széles skálán mozognak: lehet kellemetlen vagy egyenesen rémálom a betegek számára. Az enyhébb esetekben előforduló viszketés, tüsszögés, könnyező szemek is minimum bosszantók a mindennapok során, hát még azok mit érezhetnek, akiknek az élete forog veszélyben az allergiájuk miatt. A legtöbb allergia szerencsére nem jár életveszélyes állapottal, az életminőséget befolyásolják ugyan, de a tünetek enyhíthetők. Vannak azonban olyan anyagok, amikre halálos lehet az allergiás reakció.

Több allergia is okozhat ilyen veszélyes reakciót, de ha tudjuk, hogy melyek azok – és ismerjük a saját allergiánkat -, az életünket mentheti meg ez a tudás. Mindenképp szakemberhez kell fordulni allergia gyanúja esetén, hogy segítsen megállapítani, mennyire veszélyes az adott allergia. A következő allergiák a leghalálosabbak, ezek okoznak a legtöbb esetben anafilaxiás sokkot az érintettek körében.

Penicillin

Az amerikaiak körülbelül 10 százaléka számol be penicillinallergiáról. Bár a legtöbb ilyen ember valójában nem allergiás a csodaszerre, az American College of Allergy, Asthma and Immunology szerint azok, akik penicillinallergiával élnek, életveszélyes kockázatokkal néznek szembe. A penicillin minden más allergénnél gyakrabban vezet anafilaxiás sokkhoz, és egy tanulmány szerint az összes halálos kimenetelű anafilaxiás eset 75 százalékáért felelős az Egyesült Államokban.

A penicillinallergiával kapcsolatos egészségügyi kockázatok azonban túlmutatnak az anafilaxiás sokkon, többrétű a probléma, ugyanis több olyan betegség létezik, ami ellen csak a penicillint tudják jelenleg használni az orvosok, nincs hatékony alternatíva az allergiások számára.

Csalánkiütéses nő a tükörben

Halálos is lehet az allergia (Kép: Getty Images)

Tej, tenger gyümölcsei, diófélék, szója, búza

Nemcsak a tojás és a mogyoró okozhat halálos ételallergiát. Életveszélybe kerülhetnek a tej, a diófélék, a szója, a búza és a tenger gyümölcsei miatt is az arra allergiások. Ezek az allergiák emberek millióit érintik, és mind magukban hordozzák az anafilaxia kockázatát. Az ételallergia diagnosztizálására többféle módszer létezik, többek között a bőrteszt és a vérvizsgálat is rendelkezésünkre áll. Az ételallergiára nincs gyógymód, de sok gyermek végül kinövi, ám addig is a kockázatokra fokozottan oda kell figyelniük a szülőknek.

Kígyóméreg

A mérgeskígyók együttesen évente 7-8 ezer embert harapnak meg csak Amerikában, a megmart áldozatok pedig gyakran a kígyóméreggel szemben fellépő súlyos allergiás reakció miatt vesztik életüket. Azonban az azonnali orvosi ellátás igénybevétele a legtöbb halálesetet megelőzheti. A kígyómarás egyéb tünetei közé tartozik a duzzanat, fájdalom, hányinger és zsibbadás az arc és a végtagok körül. Ezek a tünetek súlyosbodnak, ha az áldozat allergiás a méregre.

Méhcsípés

A méhek által megcsípett emberek körülbelül 10 százalékánál viszonylag erős reakció jelentkezik, beleértve az erős bőrpírt és duzzanatot. Anafilaxiás sokk pedig a megcsípett emberek körülbelül három százalékánál fordul elő. Az ilyen reakció tünetei közé tartoznak a bőrproblémák az egész testen – és nem csak egy területen -, például csalánkiütés és viszketés. Az anafilaxia kockázata minden egyes méhcsípéssel nő. Ha egy csípésre erős allergiás reakciót mutat a szervezet, a további csípések halálosak lehetnek.

Mogyoró

Bár szerencsére a halálesetek számát tekintve nem az elsők között van a mogyoróallergia, sajnos ettől még olyan sok iskoláskorú gyermeket érint, hogy a leggyakoribb ételallergiák közé tartozik. Az Egyesült Államokban a gyerekek 2,5 százaléka szenved mogyoróallergiában, amely gyakran jár együtt anafilaxiás sokkal is. Világszerte a statisztikák szerint a gyerekek 2 százalékánál fordul elő úgy, hogy 75-80 százalékuk nem is növi ki felnőttkorára. Elkerülhetetlen, hogy az ebben az allergiában érintettnél – gyereknél vagy felnőttként egyaránt – legyen kéznél mindig epinefrin injekció (például EpiPen), hogy azonnal tudjon saját magának segíteni vészhelyzet esetén.

Annyi mindenre lehetünk allergiásak, ha nem tudod biztosan, te mi mindenre vagy allergiás, vizsgáltasd ki magad a SYNLAB-nál, kérj időpontot!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top