nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Furcsa és ritka allergiák

A világ legritkább és legfurcsább allergiái

A gyakori allergiák tüneteit egész jól lehet kezelni már különböző gyógyszerekkel, de vajon mi van a szénanáthán túl? Bemutatjuk a legfurcsább allergiákat, amikről talán még nem is hallottál.

1. Víz

A víz okozta csalánkiütés (aquagenic urticaria), más néven vízallergia egy ritka állapot, amely viszkető és fájdalmas csalánkiütéseket okoz, ha a beteg vízzel érintkezik. És a víz alatt nemcsak azt kell érteni, ami mondjuk a csapból folyik, hanem allergiás reakciót vált ki az érintetteknél a víz minden formája, ideértve az esővizet, havat, verejtéket vagy épp a könnyeket. A csalánkiütések jellemzően a karon, nyakon, mellkason jelennek meg allergiás reakció esetén, de az is előfordulhat, hogy az egész testet beborítják. A vízallergiára jelenleg nincs gyógyszer, az érintettek viszketés elleni krémekkel igyekeznek csillapítani a kellemetlen tüneteket. A vízallergiáról 1964-ben készítettek először feljegyzéseket, azóta mintegy 50 esetről tudnak a kutatók, úgyhogy az egyik legritkább allergiáról van szó szerencsére.

2. Testmozgás

Bár a rendszeres testmozgás az egészséges életmód része, ám van a világon néhány ember, akinek jó oka van arra, hogy ne menjen el az edzőterembe. A mozgásallergia tünetei között szerepel a csalánkiütés, a gyomor- és bélrendszeri problémák, sőt akár az anafilaxiás sokk is, úgyhogy rendkívül súlyos, potenciálisan életveszélyes allergiává is válhat. A jó hír azonban az, hogy a kutatások szerint csökkenthető a veszély és visszaszorítható az allergia, ha változtatunk az edzésrutinon, és odafigyelünk, hogy ideális körülmények között végezzük a testmozgást – természetesen egy orvossal egyeztetve a mozgásra vonatkozó terveinket.

Nő vakarja a kezét az ágyban

Furcsa és ritka allergiák (Kép: Getty Images)

3. Pénz

Az egyik leghihetetlenebb allergia talán a pénzallergia, pedig tényleg létezik olyan ember, aki allergiás reakciót kap attól, ha aprópénzhez kell nyúlnia. Ha az érmék kezelése után viszkető kiütések lesznek a kezeden, az annak a jele, hogy allergiás vagy a nikkelre. Az érintetteknek azt tanácsolják, hogy kerüljék a fémeket, ideértve az ékszereket, ruhák fém részeit, hajtűket, öngyújtókat, sőt, még a kilincseket is. Mivel ezt nagyjából lehetetlen betartani a hétköznapi életben, ezért a pénzre allergiások sokszor inkább kesztyűt hordanak, és messze kerülik az aprópénzeket.

4. Halszag

Becslések szerint 200 emberből egynél jelentkezik allergiás reakció, ha tengeri halat fogyaszt, így ez egy viszonylag gyakori allergia. Közülük azonban körülbelül 15 százaléknál már elég annyi is az allergiás tünetek megjelenéséhez, ha megérzi a halak és a tenger gyümölcsei által kibocsátott szagot. Ez a reakció a szagra nagyon ritka allergia, ami leginkább akkor fordul elő, amikor a tengeri herkentyűket épp főzik az érintett közelében, és belélegzi a főzés közben keletkező gőzöket. A főzés során ugyanis a tenger gyümölcsei olyan kis fehérjéket bocsátanak ki, amelyek allergiás reakciókat okozhatnak a légutakban és a tüdőben az arra hajlamos embereknél. Nehéz azoknak az élete, akik a halszagra is allergiásak, mert míg azt viszonylag könnyen el lehet kerülni, hogy halat egyenek, ám a terjengő szagokat, gőzöket, gázokat nem mindenhol lehet irányítani.

5. Ondó

Ezt a ritka allergiás reakciót a férfi spermában lévő fehérjék okozzák. Ritka allergiának számít, az adatok szerint az Egyesült Államokban 40 ezer nőt érint. A tünetek általában olyan szexuális együttlét után jelentkeznek, amikor a sperma érintkezik a hüvellyel. Az érintettek bőrpírról, duzzanatról, viszketésről és fájdalomról számolnak be. Az ondóallergia hasonló tüneteket okoz, mint egyes szexuális úton terjedő fertőzések, hüvelygyulladás és gombás megbetegedések, emiatt gyakran tévesen diagnosztizálják. Egy jó diagnosztikai eszköz lehet ebben az esetben az óvszerhasználat, mert ha óvszer nélkül jelentkeznek a tünetek, de óvszerrel nem, akkor lehet ondóallergiára gyanakodni. Bár az allergia nincs hatással a női termékenységre, ám a szexuális együttlétet olyan nehézzé teszi, hogy akár akadályozhatja a teherbeesést is. Súlyos esetekben ezért a mesterséges megtermékenyítés is szóba jöhet.

Annyi mindenre lehetünk allergiásak, ha nem tudod biztosan, te mi mindenre vagy allergiás, vizsgáltasd ki magad a SYNLAB-nál, kérj időpontot!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top