nlc.hu
Szűrd ki cikkek

Az öt leggyakoribb allergia

Az 5 leggyakoribb allergia, ami megkeseríti a mindennapokat

Sok millió ember küzd az allergia valamilyen gyakori fajtájával. A tünetek változatosak, de abban megegyeznek, hogy megkeserítik a mindennapokat.

Egy kirándulás, sátrazás teljesen természetes nyári elfoglaltság, legalábbis annak, aki nem lesz tele egy ilyen program után viszkető kiütésekkel. Aki pedig már a tavasz eleje óta könnyezve ébred és tüsszög megállíthatatlanul, annak főleg nem lesz szórakoztató a sok természetben szervezett program. Előfordulhat az is, hogy nagyobb utazásra indulsz, egzotikus tájakon jársz, ám egy friss kagyló miatt a sürgősségin kötsz ki. Ezek csak a tünetek tört része, melyekkel az a több millió ember néz szembe világszerte, akik allergiásak.

Csak Amerikában több mint 50 millió embert érint valamilyen allergia, amivel ez az egyik leggyakoribb betegséggé vált a világ ezen részén. Angliában pedig az allergiával élők száma évente 5 százalékkal nő. Az allergiás megbetegedések első hulláma mintegy 50 évvel ezelőtt következett be, amikor az asztma és a szénanátha előfordulása nagymértékben megugrott. Most az allergiás betegségek második hullámát tapasztaljuk, amely az életveszélyes ételallergiában szenvedők számának ugrásszerű növekedésében mutatkozik meg. Illetve világszerte nagy problémát okoz a szénanátha, ami a statisztikák szerint a populáció 10-30 százalékát érintő allergia.

Anafilaxiás sokk

Az anafilaxiás sokk akkor következik be, amikor a szervezet túlzásba viszi egy allergén ellen a védekezést, ami miatt összeomlik a légzés és a keringés. Azonnali beavatkozást igényel, mert életveszélyes állapotról van szó, halálhoz is vezethet. Az anafilaxiás sokk tünetei: légszomj, fulladásérzés, vérnyomáscsökkenés, sápadtság, verejtékezés, szapora pulzus, eszméletvesztés.

Allergiás tünetek

Az allergiás reakció néhány enyhe tünete a következő:

  • köhögés,
  • tüsszögés,
  • csalánkiütés,
  • kiütések,
  • szemviszketés,
  • orrfolyás,
  • torokkaparás.

Ám az allergiás reakciónak lehetnek súlyosabb tünetei is, mint például:

  • alacsony vérnyomás,
  • légzési nehézségek,
  • asztmaroham,
  • anafilaxiás sokk.

Az allergiára nincs biztos gyógymód, de a gyerekek gyakran kinövik az allergiák egy részét, mint például a tojás-, tej-, szója- és búzaallergiák esetében.

Nő egy csokor vadvirággal

A leggyakoribb allergiák (Kép: Getty Images)

A leggyakoribb allergiák

Pollen

A pollenallergia az egyik leggyakoribb allergia a világon. Amerikaiak tízmilliói szenvednek pollenallergiában. A virágpor egy finom, sárga por, amelyet a szél, a madarak, a rovarok és más állatok szállítanak, hogy segítsenek megtermékenyíteni a növényeket, emiatt aztán minden tavasszal és nyáron apró pollenszemek milliói szóródnak szét a levegőben, amelyek az orrba és a torokba kerülhetnek, és allergiás reakciót eredményezhetnek.

Mogyoró

A mogyoróallergia a leggyakoribb ételallergia gyermekeknél és a második leggyakoribb ételallergia felnőtteknél. A földimogyoró abban különbözik a fán termő magvaktól, hogy a hüvelyesek rendjébe tartozó növény és a föld alatt nő. Az érintetteknél nagyon súlyos reakciókat okozhat, akár halálos is lehet.

Diófélék

A diófélékre gyakran alakul ki allergia a gyerekek és felnőttek körében is, és az érintettek kevesebb mint 10 százaléka növi ki az allergiát. Ez szerencsére nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem ehet olajos magvakat, aki a diófélékre allergiás, de az biztos, hogy a következők fogyasztását el kell kerülni:

  • dió,
  • mandula,
  • mogyoró,
  • pekándió,
  • kesudió,
  • pisztácia.

Kagylók, rákfélék

A felnőttek és gyermekek körében is igen elterjedt, élethosszig tartó ételallergia a kagyló- és rákallergia. Az allergiás reakciót a tengeri állatokban található bizonyos fehérjék váltják ki, amelyek két csoportba sorolhatók.

  • Rákfélék: garnélarák, rák, homár.
  • Puhatestűek/kagylók: kagyló, osztriga, fésűkagyló, polip, tintahal, csiga.

A reakciók az enyhétől, mint például csalánkiütés vagy orrdugulás, a súlyosabb tünetekig terjednek.

Háziállat

A macskák, kutyák, rágcsálók, madarak és más szőrös vagy tollas állatok hámpikkelyei is okoznak allergiás tüneteket rengeteg embernél. Bár az állatszőrzet a háziállat-allergiák legfőbb oka, az egyes háziállatok nyálában, vizeletében és ürülékében található fehérjék is előhozhatnak enyhe vagy súlyos allergiás reakciókat. Mivel az állati szőr könnyen megtapad a bútorokon, ruhákon, cipőkön, ágyneműkön és egyéb tárgyakon, a háziállat-allergiában szenvedő érintettek akkor is tapasztalhatnak reakciót, amikor az állatok nincsenek jelen.

Annyi mindenre lehetünk allergiásak, ha nem tudod biztosan, te mi mindenre vagy allergiás, vizsgáltasd ki magad a SYNLAB-nál, kérj időpontot!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top