nlc.hu
Tabuk nélkül

Menstruáció és édességvágy: szorosabb az összefüggés, mint gondolnád

Menstruáció és édességvágy: szorosabb az összefüggés, mint gondolnád

Szenvedsz a PMS tüneteitől, esetleg cikluszavarod van. Fogalmad sincs, miért szeretnéd felfalni a hűtőt és a világ összes édességét a nehéz napok előtt, alatt és még után is. Itt a magyarázat!

PMS-nek nevezik azon tünetek összességét, amelyek jellemzően a menstruációt 7-10 nappal megelőzően, vagyis a tüszőrepedés és a menzesz közötti időben jelentkeznek.

A PMS mellett cikluszavar is „boldogíthat” minket, nőket. A menstruáció általában 28 napos időközönként jelentkezik, ami egyénenként eltérő lehet, de normális az is, ha a ciklus hossza 21 és 35 nap között van. Cikluszavart jelezhet, ha a két menstruáció közti idő túl rövid, vagy épp túl hosszúra nyúlik.

PMS és az édesség

Fotó: Getty Images/Charday Penn

A PMS és a cikluszavar is sok nő életét keseríti meg, a tünetek átmenetileg negatívan befolyásolják az életminőséget, és korlátozhatják a szokásos mindennapi tevékenységet is.

Ilyenkor csökkenhet a türelmünk, gyengülhet a koncentrációs készségünk. Gyötörhet minket álmatlanság, ingerlékenység, düh, szorongás, túlérzékenység, fejfájás, migrén, zsíros bőr, pattanások, plusz kilók, puffadás. Emellett – ahogy a menstruáció környékén, úgy cikluszavar esetén is – megnőhet az édesség utáni vágyunk.

Ezért szeretnénk felfalni a világ összes édességét

  • Ha valaki a havivérzés napjai alatt kezdi el fokozottan kívánni az édességet, annak az azzal járó vérvesztés lehet az oka. Így van ez Beánál is:

„Egyszerűen nem bírom türtőztetni magam, ha megjön a menstruációm. Igazából csokifigurává bírnék válni, annyi édességet eszem, konkrétan hányingerig. Volt egy pont, amikor rákérdeztem az orvosomnál, hogy ez miért lehet, mert egészen biztos, hogy nem normális! Azt a választ kaptam, mivel a menstruáció alatt nagyon sok vért veszítek, valószínűleg ez az oka annak, hogy ennyire kívánom az édességet, leginkább a csokoládét.”

A vérveszteség mennyisége általában 80 milliliter körüli, de vannak, akiknél a vérzés erősebb, és több vért veszítenek. Különösen az ő esetükben fordul elő gyengeség, émelygés, illetve fokozott cukoréhség is jelentkezhet – olvasható a Házipatika.com oldalán.

  • Az édességek utáni vágy hátterében a hormonok szintjének ingadozása is állhat. Az ösztrogén és a progeszteron szintjének változása a menzesz előtt általánosságban is megnövelheti az éhségérzetet. Emellett az ösztradiol és a leptin nevű hormonok szintjének ingadozása ugyancsak összeköthető azzal, ha valaki menzesz alatt jobban kívánja a szénhidrátban gazdag ételeket.

„Én picit komplikáltabb vagyok” – nevet fel hangosan Bea barátnője, Kata. „Egyrészt sosem voltam nádszál kisasszony, de az igazsághoz hozzátartozik, hogy teszek is ellene. Imádok enni. A menstruáció körüli napokban ez pedig csak fokozódik. A menzesz előtti napokban igazából szőröstől-bőröstől le tudnám nyelni a hűtőt. Úgy, ahogy van. Mindenevő vagyok! Amikor pedig megjön, kilószám bírnék tésztát enni pizzával. Illetve nem is feltételes módban mondom, mert így is teszek. Őrület” – mondja derűsen Kata.

  • A menstruáció elmúltával is jelentkezhet kifejezett vágy az édességek után, amelynek hátterében gyakran tápanyaghiány áll. Az új vérsejtek termelődéséhez B12-vitaminra, folsavra és vasra van szükség. Ha valamelyikből hiány alakul ki a szervezetben, azt a testünk cukoréhséggel jelezheti.

„Én igazi ufó vagyok, mert szerencsére a PMS tünetei nem érintenek. Inkább a menstruáció után ettem több édességet a megszokottnál. Egyszer erről beszélgettünk az orvosommal, aki végül elküldött vérvételre. Kiderült, hogy vashiányos vagyok, és ezt a testem a cukoréhséggel jelezte. Hat hónapig folyamatosan szedtem vastartalmú készítményt, így szerencsére ez a probléma megoldódott” – mondja Vivi.

via

Hirdetés
Viszlát cikluszavar és PMS! Helló Premens!

A cikluszavar rendezésében és a menstruáció előtti kellemetlen panaszok enyhítésében is segít a hormonmentes, koncentrált barátcserje-kivonatot tartalmazó Premens tabletta, melynek gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére. Hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja. Jelenleg az egyetlen recept nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer, melyet a kívánt hatás érdekében ajánlott legalább 3 hónapon át, a menstruáció alatt is szedni. A kezelés szükség esetén tovább folytatható, vagy kiújuláskor újrakezdhető. 3 havi terápiára elegendő kiszerelés is kapható.

Vény nélkül kapható, barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer
https://www.premens.hu/ 
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

 

A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!

 

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top